Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of Behavioural and Social SciencesResearchImpressions about the research

Ben je moe?

Monicque M. Lorist

Wanneer je iemand vraagt “ben je moe?” blijken mensen heel goed in staat te zijn om aan te geven of ze moe zijn of niet. Of er iets verandert in ons gedrag en in onze hersenen als we moe worden is moeilijker te zeggen. We doen dingen minder efficiënt en het kost meer moeite zeggen de vermoeide mensen. Maar wat verandert er dan als we moe worden?

Als we iets doen, houden speciale gebieden in onze hersenen toezicht op dat gedrag. Deze gebieden controleren of ons gedrag wel het gewenste resultaat oplevert, en grijpen in als het fout lijkt te gaan. Helaas gaat het toezicht houden niet altijd even goed. Uit onderzoek waarin gezonde mensen twee uur lang een computertaak hebben uitgevoerd bleek dat al na een half uur werken mensen informatie die hen kon helpen om de taak beter te kunnen uitvoeren niet meer werd gebruikt. Ze gingen meer fouten maken zonder dat hun hersenen ingrepen. Het onderzoek laat zien dat we dus niet zo goed meer kunnen presteren als we moe zijn en de kans dat we fouten maken, zonder dat we dat zelf in de gaten hebben, wordt groter.

Een extra beloning om mensen te motiveren om ondanks de vermoeidheid toch hun werk goed uit te voeren helpt niet altijd. Vermoeidheid lijkt geen kwestie van onwil maar van ‘niet meer kunnen’. Vermoeidheid is iets dat iedereen overkomt, maar het is gelukkig iets waar we vrij gemakkelijk weer vanaf kunnen komen. Vermoeidheid verdwijnt bij gezonde mensen als we op tijd rust nemen; na een goede nachtrust zijn we vaak weer tot alles in staat. Maar ook kortere pauzes, zoals koffie- en lunchpauzes tijdens ons werk zijn essentieel in dit opzicht.

 

Monicque M. Lorist is universitair hoofddocent bij de afdeling Experimentele Psychologie

Laatst gewijzigd:22 oktober 2012 16:58