Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPsychologieOnderzoekProefpersonen

FAQ

Veelgestelde vragen over het Proefpersonenplatform
.

Hoe doe ik aan een onderzoek mee?
Wanneer je je hebt aangemeld voor het Proefpersonenplatform, kunnen onderzoekers jou benaderen voor een afspraak. De onderzoeker krijgt basisgegevens van (een deel van) de ingeschreven proefpersonen. Deze proefpersonen worden vervolgens per e-mail (soms ook telefonisch) benaderd. Je kunt het altijd aangeven als je niet mee wilt doen met een onderzoek.

Hoeveel verdien ik door mee te doen aan onderzoek?
De vergoeding is variabel. Deze hangt af van het type onderzoek en de duur ervan. Gemiddeld krijg je €7 per uur.

Hoe word ik uitbetaald?
Na het uitvoeren van een onderzoek moet de onderzoeker een speciale betalingsprocedure volgen, wegens de anonimiteit van de deelnemers code, om de financiele dienst in staat te stellen geld voor deelname over te maken naar je bankrekening. Dit kan echter een tijdje duren, denk aan een maand (en mogelijk langer in geval van fouten in je bank informatie).

Hoe lang duren de onderzoeken?
De duur van een onderzoek verschilt. Gemiddeld duurt een onderzoek 1 uur.

Om wat voor onderzoek gaat het eigenlijk?
Al het onderzoek draait om het begrijpen van menselijk gedrag. In het menu bij  'Voorbeelden' staat een selectie van de type onderzoeken die je tegen kunt komen. Het kan gaan om het invullen van vragenlijsten over uiteenlopende psychologische onderwerpen, maar ook om het uitvoeren van taakjes achter de computer waarbij bijvoorbeeld de bloeddruk en hersenactiviteit gemeten wordt. Je krijgt wanneer de onderzoeker je benadert altijd informatie over het onderzoek. Als je niet mee wilt doen, kun je dat aangeven.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Al je gegevens worden vertrouwelijk behandeld (volgens de Wet op Bescherming van Persoonsgegevens). Al het onderzoek via het Proefpersonenplatform wordt bovendien anoniem verwerkt. Dit betekent dat je persoonsgegevens (zoals naam, telefoonnummer en e-mail adres) apart van de onderzoeksgegevens (bijvoorbeeld vragenlijstscores of testscores) worden opgeslagen. Je persoonsgegevens worden op een beveiligde locatie opgeslagen.

Krijg ik ook uitslag van een onderzoek?
Meestal worden er geen uitslagen gegeven van persoonlijke testuitslagen. Dit komt omdat er vaak nog geen vergelijkingsmateriaal is van andere personen. Daarvoor is nu juist het onderzoek nodig. In de meeste gevallen kun je wel aangeven of u een samenvatting wilt ontvangen van het hele onderzoek (dus de uitslag van een groep mensen).

Wat is het verschil met SONA?
SONA is het systeem voor verplichte proefpersoonpunten in het eerste jaar van de studie psychologie. Dit systeem blijft bestaan. Het Proefpersonenplatform is bedoeld als aanvulling hierop. Alle psychologiestudenten en ook studenten van andere studies kunnen zich aanmelden voor het Proefpersonenplatform en krijgen bij deelname een vergoeding.

Uitschrijven

Wat doen jullie met mijn gegevens als ik mij uitschrijf?
Alle persoonsgegevens worden bij het uitschrijven vernietigd. De al verzamelde anonieme onderzoeksgegevens blijven uiteraard wel beschikbaar voor onderzoek.

Ik ben niet meer beschikbaar en het uitschrijven via het formulier lukt niet.
Neem contact op met de coördinator door een mail te sturen naar proefpersonen-psy@rug.nl

Laatst gewijzigd:18 oktober 2018 10:35
printView this page in: English