Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Spinozapremie én Stevinpremie voor twee RUG-hoogleraren

19 juni 2020

Hoogste wetenschappelijke onderscheidingen in Nederland voor Pauline Kleingeld en Linda Steg


Hoogleraar Ethiek en haar Geschiedenis Pauline Kleingeld ontvangt in september 2020 de Spinozapremie. En hoogleraar Omgevingspsychologie Linda Steg ontvangt op hetzelfde moment de Stevinpremie. Dit maakte NWO-voorzitter Stan Gielen vrijdagochtend 19 juni bekend. Rector Magnificus van de RUG prof. dr. Cisca Wijmenga is ontzettend trots: “In het Gronings zouden we zeggen ‘het kon minder’. Maar voor deze keer zeg ik, dit is gewoon fantastisch! Een zeer terechte verdienste voor beide laureaten, en wat een eer voor onze universiteit om deze talentvolle vrouwelijke hoogleraren in huis te hebben. Ik hoop dat ze onze studenten nog lang veel inspiratie mogen en kunnen bieden.”

Linda Steg en Pauline Kleingeld (foto: Reyer Boxem)
Linda Steg en Pauline Kleingeld (foto: Reyer Boxem)

Naast de twee RUG-hoogleraren ontvangen de hoogleraren Nynke Dekker, Jan van Hest en Sjaak Neefjes de Spinozapremie, en hoogleraar Ton Schumacher de Stevinpremie. De beide premies zijn de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheidingen. De zes topwetenschappers ontvangen de premie ter waarde van 2,5 miljoen euro voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; bij de Spinozapremie ligt de nadruk op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, en de Stevinpremie honoreert in de eerste plaats de maatschappelijke impact.

Kleingeld en Steg mogen de totale premie besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting. Ze krijgen de volledige vrijheid om hun onderwerp te kiezen en daar andere onderzoekers bij te betrekken.

Over prof. dr. Pauline Kleingeld

Pauline Kleingeld (1962), Hoogleraar Ethiek en haar Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (Faculteit Wijsbegeerte), is een scherpzinnig en eminent wetenschapper. Haar baanbrekende interpretatie van Kants ethiek en politieke filosofie biedt nieuwe perspectieven op moreel universalisme, autonomie, de vrije wil en kosmopolitisme. Ook legt Kleingeld de meetlat langs Kants racistische en seksistische vooroordelen. Haar originele aanpak en ideeën maken haar tot een internationaal toonaangevende Kant-expert, die tevens belangrijke bruggen slaat naar hedendaagse filosofische discussies en gedragswetenschappelijk onderzoek.

Over prof. dr. Linda Steg

Linda Steg (1965) geldt als hoogleraar Omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen) binnen haar betrekkelijk jonge vakgebied als een van de meest innovatieve en invloedrijke pioniers. Haar onderzoek richt zich op de vraag welke factoren milieuvriendelijk gedrag stimuleren. Een belangrijke uitkomst is dat mensen niet alleen handelen op basis van ‘rationele’ feiten en argumenten of kosten-batenanalyses, maar dat ook morele en milieuoverwegingen een rol spelen. Deze gedragsfactor heeft vooral dankzij Steg een hoge vlucht genomen in het internationale klimaatbeleid. Zo heeft ze met grensverleggend onderzoek naar milieugedrag van mensen, talrijke beleidsbepalende publicaties en deelname aan gezaghebbende internationale commissies, persoonlijk een grote bijdrage geleverd aan de snelle ontwikkeling van haar vakgebied.

De Spinozapremie en de RUG

In 2019 mocht hoogleraar Dynamica, Structuur en Vorming van de Melkweg Amina Helmi de Spinozapremie in ontvangst nemen. De eerste Groninger onderzoeker die er met een Spinozapremie vandoor ging, was George Sawatzky (hoogleraar Natuurwetenschap), in 1996. Vier jaar later volgde Dirkje Postma (hoogleraar Pathofysiologie van de ademhaling) en weer vier jaar later kreeg Ben Feringa (hoogleraar Organische Chemie) de felbegeerde prijs. Daarna bleef het even stil, maar dat maakte de RUG goed in 2014, 2015 en 2016. In 2014 ontving hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma de Spinozapremie, en Cisca Wijmenga, hoogleraar Humane Genetica en de huidige Rector Magnificus, was in 2015 aan de beurt. In 2016 waren het Lodi Nauta, hoogleraar Geschiedenis van de Filosofie, en Bart van Wees, hoogleraar Technische Natuurkunde, die samen het Spinoza-feestje vierden.

De Stevinpremie wordt pas sinds 2018 uitgereikt: Linda Steg is de eerste ontvanger namens de RUG.

Uitreiking premies in september 2020

De 26e feestelijke uitreiking van de Spinoza- en Stevinpremies vindt plaats op woensdag 30 september. Tijdens de uitreiking geven de Spinoza- en Stevinlaureaten inzicht in de inhoud van hun onderzoek en wordt duidelijk waarvoor ze de premie willen inzetten.

Achtergrondinformatie

Laatst gewijzigd:25 augustus 2020 13:42
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...