Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen

07 februari 2019

Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen. Castelein heeft zich in 2018 volgens 27% van de online stemmers het beste in de media geprofileerd. Ze wordt door de stemmers geroemd omdat ze pal staat voor kwetsbare patiëntengroepen en hen een stem geeft. Beeldhouwer Natasja Bennink eindigde met 26% op de tweede plaats. Softbalster Dinet Oosting werd derde. In totaal waren drie hoogleraren van de RUG genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2018. Naast Stynke Castelein dongen ook Janka Stoker en Iris Vis mee naar de prijs vanwege hun zichtbaarheid als vrouwelijk rolmodel in de regionale en lokale media.

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Prof. dr. Stynke Castelein

Over de winnares

Stynke Castelein is hoogleraar herstelbevordering bij ernstige psychische aandoeningen aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en hoofd onderzoek bij GGZ instelling Lentis. Ze wordt door de stemmers gezien als vernieuwer in de GGZ en relevant voor gezondheidszorgontwikkeling. Volgens de stemmers staat Castelein ‘als hoogleraar pal voor een kwetsbare doelgroep, heeft ze uitmuntende kwaliteiten, maakt ze moeilijke materie begrijpelijk en doet ze daadwerkelijk veel om het stigma in de GGZ tegen te gaan. Ze is een doorzetter, duidelijk en helder in communicatie. Ze brengt wetenschap naar de praktijk. Een rolmodel voor velen’. Vorig jaar won senior onderzoeker bij dezelfde instelling Lentis, Jojanneke Bruins, de Vrouw in de Media Award Groningen.

Regionale Vrouw in de media award

De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale regionale media. Op voordracht van journalisten en het publiek zijn tien landelijke en per provincie tien regionale rolmodellen geselecteerd. Er kon tot donderdag worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. Ruim 25.000 mensen brachten hun stem uit.

Logo VIDM en Zij Spreekt

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media

De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Van alle mensen aanwezig in het nieuws (experts, slachtoffers, ooggetuigen, ouders e.d.) is 19,5% vrouw (bron: GMMP*). Bij opinie- en nieuwsprogramma`s is 12% van de experts die aanschuiven een vrouw. Ook in de Dagbladen is 12% van de genoemde experts vrouw. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia is al jaren hetzelfde en staat al twintig jaar stil. Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2018 is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt en wordt mede mogelijk gemaakt door Coalitie Beeldvorming in de media / ministerie OCW.

Laatst gewijzigd:24 december 2021 14:40

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...