Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPsychologieDappere kat

Dappere kat

.

Dappere Kat is een cognitief gedragstherapeutisch programma dat is ontwikkeld voor kinderen en jongeren van 8-18 jaar. Het doel is angststoornissen bij kinderen en jongeren effectief te behandelen. Het is een vertaling en bewerking van een Amerikaans programma Coping Cat van Prof. Phil Kendall. Dappere Kat is een bewezen effectieve behandeling, dat betekent dat het programma effectiever is dan een wachtlijst of een gewone praattherapie. Bovendien is dat zowel in Nederland als in het buitenland onderzocht. Op de site van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI; www.nji.nl) staat meer informatie over effectieve interventies, waaronder de informatie waarom Dappere Kat als “bewezen effectief” werd beoordeeld, de hoogste beoordeling die slechts 2-3% van de beoordeelde behandelprogramma’s hebben gekregen.

Inhoud van Dappere Kat

De Dappere Kat bestaat uit drie delen. In het eerste deel krijgen kinderen en jongeren krijgen uitleg over hoe angst werkt en wat ze er aan kunnen doen. In het tweede onderdeel, de angstladder, gaan kinderen en jongeren aan de slag met hun eigen angst. Ze leren oefenstapjes te maken zodat ze kunnen oefenen in hun eigen tempo. Het derde deel bestaat uit trucs die kunnen helpen bij het oefenen. Aan het eind van het programma kijken ze samen met de behandelaar hoe het gaat.

Ouders krijgen informatie over de behandeling en advies over hoe ze hun kind kunnen ondersteunen bij de behandeling.


De Dappere Kat bestaat uit drie delen. In het eerste deel krijgen kinderen en jongeren uitleg over hoe angst werkt en wat ze er aan kunnen doen. In het tweede onderdeel, de angstladder, krijgen kinderen en jongeren meer inzicht in hun eigen angst. Ze leren oefenstapjes te maken zodat ze kunnen oefenen in hun eigen tempo. Het derde deel bestaat uit trucs die kunnen helpen bij het oefenen. Aan het eind van het programma kijken ze samen met de behandelaar hoe het gaat.

Ouders krijgen informatie over de behandeling en advies over hoe ze hun kind kunnen ondersteunen bij de behandeling.

Voor meer informatie over de Dappere Kat, zie www.dapperekat-online.nl .

Laatst gewijzigd:06 mei 2014 17:18