Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Promotie dr. Y. Hill. A dynamical approach to psychological resilience

Wanneer:do 26-11-2020 om 12:45
Waar:Academiegebouw RUG

Promotie: dr. Y. (Yannick) Hill
Wanneer: 26 november 2020
Aanvang: 12:45
Promotors: prof. dr. N. (Nico) van Yperen, prof. dr. R.R. (Rob) Meijer
Copromotor: dr. J.R. (Ruud) den Hartigh
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Het belang van veerkracht en stress voor sporters

Sporters hebben geregeld te maken met tegenslagen, zoals verloren wedstrijden en blessures. Zij moeten beschikken over veerkracht, om goed met deze stressoren om te gaan. Maar wat is veerkracht nu eigenlijk en hoe kan bestudeerd worden hoe sporters met stressoren omgaan? In zijn proefschrift presenteert Yannick Hill een nieuw perspectief om veerkracht in kaart te brengen en om te voorspellen wanneer iemand veerkracht verliest.

Dit perspectief heeft belangrijke implicaties voor de praktijk, omdat een verlies van veerkracht kan leiden tot slechtere prestaties. Als de prestaties van een persoon variaties gaan vertonen (minder constant worden), kan dat er bijvoorbeeld op duiden dat de veerkracht minder wordt. Dat kan een voorbode van slechtere prestaties in de toekomst zijn.

Aan de andere kant bleek dat stressoren niet noodzakelijk tot slechtere prestaties leiden. Het klinkt misschien tegen-intuïtief, maar veel mensen kunnen hun prestaties juist verbeteren door blootstelling aan stressoren. Hierbij is het belangrijk op te merken dat veerkracht, evenals betere prestaties door stressoren, er bij mensen verschillend uit kan zien. Voor toekomstig onderzoek is het belangrijk verlies van veerkracht nog beter en eerder te kunnen detecteren. Tegelijkertijd moeten stressoren niet alleen als negatief worden gezien, want ze kunnen ook gebruikt worden in training om prestaties te verbeteren.

Proefschrift: http://hdl.handle.net/(...)4b-bbef-4102beb4a964

View this page in: English