Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPedagogische wetenschappen en OnderwijskundeOnderzoekEvaringsdeskundigen en suïcidepreventie

Ontwikkelingen in het buitenland

Vooral in Amerika, Canada en Australië is de herstelbeweging en de inzet van ervaringsdeskundigen verder ontwikkeld of vormgegeven dan in Nederland.

Vooral in Amerika hebben ervaringsdeskundigen een steeds belangrijkere rol gekregen. Zo is er binnen de Amerikaanse Associatie voor Suïcidepreventie (AAS) een speciale subdivisie van overlevers van een suïcidepoging ("suicide attempt survivors") die actief input leveren op het suïcide preventiebeleid. Meer informatie hierover vindt je op https://attemptsurvivors.com. Op deze website is onder andere een rapport te vinden over hoe ervaringsdeskundigen vinden dat er aan het herstel, empowerment en welzijn van suïcidale personen gewerkt moet worden (zie hier). Verder heeft Tony Salvatore, directeur suïcide preventie van de Montgomery County Emergency Service, een zeer behulpzaam rapport gepubliceerd over de rol en inzet van ervaringsdeskundigen op het gebied van suïcide preventie, dit kun je hier vinden. In Australië houden Roses in the Ocean zich bezig met het doorbreken van het stigma rond suïcide en het beïnvloeden van suïcide preventie vanuit ervaringsdeskundig perspectief.

Verder zijn er diverse suïcide preventie strategieën die actief ervaringsdeskundigen betrekken, zoals het Zero Suicide initiatief in Amerika of Suicide or Survive in Ierland (www.suicideorsurvive.ie, zij werken met WRAP groepen).

Voor het herstel na een suicidepoging heeft SAMHSA een handboekje voor herstel na een suicidepoging gepubliceerd (zie hier).

Wat betreft lotgenoten groepen met betrekking tot suïcidaliteit, is er een rapport uitgebracht hoe je dit het beste kunt vormgeven (zie hier). In Canada is er de "Skills for Safer living" ontwikkeld voor mensen die meerdere suïcidepogingen hebben gedaan, dit is een combinatie van een vaardigheidstraining en lotgenotencontact (zie hier).

Wat betreft het doorbreken van het stigma met betrekking tot zelfmoord zijn er diverse buitenlandse websites met ervaringsverhalen en persoonlijke portretten, zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse Livethroughthis.org.

Laatst gewijzigd:22 maart 2018 15:21