Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Koninklijke Onderscheiding voor Wied Ruijssenaars

25 april 2014

Vrijdag 25 april 2014 ontving Wied Ruijssenaars op voordracht van de Rijksuniversiteit Groningen een Koninklijke Onderscheiding. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Wied Ruijssenaars

Prof.dr. A.J.J.M. (Wied) Ruijssenaars

Hoogleraar Orthopedagogiek Wied Ruijssenaars (1951) heeft als voorzitter van de commissie Dyslexie van de Gezondheidsraad dyslexie als handicap gedefinieerd en erkend gekregen. Op basis van deze erkenning werd het voor dyslectische kinderen wettelijk mogelijk om extra tijd te krijgen voor examens en zijn er protocollen verschenen die de basis vormen voor de begeleiding en behandeling van leerlingen met dyslexie. Momenteel is Ruijssenaars – samen met andere deskundigen en belangenbehartigers – bezig om staatssecretaris Dekker ervan te overtuigen dat ook voor ernstige rekenproblemen een regeling nodig is.

Het werk van Ruijssenaars als wetenschapper is baanbrekend in de zin dat hij structuur en ordening heeft weten aan te brengen in de kennis van diagnostiek en behandeling in het algemeen en van lees-, spelling- en rekenproblemen in het bijzonder. Hij zorgde voor definities die algemeen aanvaard en maatstaf werden in de wetenschappelijke opleiding van orthopedagogen en in het postacademisch onderwijs.

Op het gebied van behandeling heeft hij een behandelcyclus opgesteld die naadloos aansluit op de diagnostische cyclus die mede door hem is ontwikkeld. Hiermee heeft hij het wetenschappelijk denken op het gebied van diagnostiek en behandeling een grote impuls gegeven. Zijn publicaties omvatten artikelen in internationale en nationale wetenschappelijke tijdschriften. Zijn verschillende handboeken zijn in gebruik bij universitaire opleidingen Orthopedagogiek en Psychologie in heel Nederland en Vlaanderen.

Door de opbrengsten van zijn boeken deels ten goede te laten komen aan de Stichting Leerproblemen kwam de kennis van lees-, spelling- en rekenproblemen en diagnostiek en behandeling niet alleen terecht bij orthopedagogen, psychologen en remedial teachers maar ook bij de ouders, waardoor de kinderen beter konden worden geholpen. Hij is als geen ander in staat zijn wetenschappelijke kennis aan ouders en andere betrokkenen over te brengen (zoals orthopedagogen, psychologen en remedial teachers), waardoor de kinderen beter geholpen kunnen worden. Ook is hij een van de weinige wetenschappers die wetenschap aanwendt voor een hoger doel, namelijk het vergroten van het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen in de maatschappij.

Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Orthopedagogen heeft Ruijssenaars een uitzonderlijke bijdrage geleverd aan het waarborgen van de kwaliteit van de beroepsbeoefenaars/orthopedagogen waardoor zij zich konden laten registreren als GZ-psycholoog om hiermee erkenning en vergoeding van hun werkzaamheden te bewerkstelligen. Dit heeft vele duizenden orthopedagogen bestaansrecht, werk en inkomen opgeleverd.

Ruijssenaars is op uitzonderlijke wijze in staat om mensen te verbinden. Zo maakte hij op een congres – o.a. als wielrenner en gitarist – voor de hele zaal (professionals, ouders en kinderen) helder waar het op aan komt bij dyslexie: oefenen, oefenen, oefenen. Daarnaast was en is hij een directe steun geweest als hulpverlener voor ouders en kinderen met bijzondere hulpvragen, maar ook voor orthopedagogen in het veld. Ook belangeloos zette Ruijssenaars zich regelmatig in voor individuele dyslectische kinderen en hun ouders, zoals bij een jongen die hij vanaf groep 6 tot de universiteit mede heeft begeleid. Pro deo diagnosticeerde en behandelde hij vele jongeren en volwassen analfabeten, die tot dan toe niet werden erkend en nergens met hun (veelal verborgen) handicap en problemen naartoe konden.

Wied Ruijssenaars is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Laatst gewijzigd:14 september 2021 13:47
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 maart 2024

    Dyslexie: een 'onderschatte' stoornis

    Liset Rouweler is onderzoeker bij het Dyslexiecentrum Groningen. Volgens haar hebben zo'n 1000 tot 1500 studenten aan de RUG dyslexie, desondanks weten velen niet waar ze terechtkunnen. Rouweler en haar team proberen deze groep een handje te helpen...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 15 maart 2024

    Tri Tran receives a British Academy/Leverhulme Small Research Grant

    Dr Tri Tran, together with Dr Peng Xu from the University of Essex, received the British Academy/Leverhulme Small Research Grant. The grant of € 11,500 will facilitate research visits and data collection for their research project that explores the...