Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPedagogische wetenschappen en Onderwijskunde

5 december: Open college 'In het spoor van Zwarte Piet'

02 december 2014

Zwarte Piet staat momenteel volop in de belangstelling. In felle discussies vallen voor- en tegenstanders over elkaar heen in de media. Discussies die vaak meer gebaseerd zijn op de emotie dan op de feiten. Waar komt het fenomeen Zwarte Piet nu echt vandaan? In het open college 'In het spoor van Zwarte Piet' probeert historisch pedagoge prof.dr. Mineke van Essen de oorsprong van Zwarte Piet te ontrafelen. Ze volgt het spoor terug tot aan de Middeleeuwen en staat stil bij de vele verandering die Sinterklaasfeest - met en zonder pieten - in de loop der tijd heeft ondergaan.

Het college 'In het spoor van Zwarte Piet' is onderdeel van de bachelorcursus Interculturele Pedagogiek van dr. Diana van Bergen, die het college zal inleiden. Als voorbereiding op pakjesavond is het college vrij te bezoeken voor alle belangstellenden.  

Datum: 5 december 2014

Tijdstip college: 11-13 uur

Locatie: Antonius Deusinglaan 1, 3219 0061 (collegezaal Medische Faculteit)

nicolaas 1850
nicolaas 1850
Laatst gewijzigd:04 december 2014 11:45

Meer nieuws

 • 23 oktober 2018

  Kennis als fundament

  Wat heeft wetenschap te bieden als de geloofwaardigheid van de wereld om je heen is weggevallen? Als je je niet meer thuis voelt op eigen bodem, in een huis dat niet veilig is? Volgens Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie, moet wetenschap voor...

 • 09 oktober 2018

  Er gaat al 80 jaar niets boven de Groningse sociologen

  De afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen bestaat 80 jaar. Dit viert de afdeling met studenten, stafleden en alumni op vrijdag 12 oktober met een feestelijk programma in het Grand Theater in Groningen.

 • 08 oktober 2018

  Onder de 1,5 graad temperatuurstijging: ‘Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog’

  De temperatuurstijging wereldwijd onder de anderhalve graad houden: het heeft veel voordelen en het kan nog, maar dan moeten we snel en daadkrachtig optreden. Dat concludeert het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in haar laatste rapport,...