Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Psychologie

Landelijke portal met COVID-19 expertise Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen

30 maart 2020

Het coronavirus heeft een enorme impact op onze samenleving. Crisisteams, gemeentes en de nationale overheid moeten het hoofd bieden aan allerlei maatschappelijke vraagstukken die op hun afkomen. Om hen hierin te ondersteunen lanceert het Social Sciences & Humanities (SSH) Beraad de ‘SSH Covid19 portal’, een openbaar portal dat de expertise van de Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen in heel Nederland beschikbaar stelt.

De SSH Covid19-portal biedt snelle en directe toegang tot topwetenschappers en tot de meest recente sociaalwetenschappelijke en geesteswetenschappelijke kennis over de pandemie en haar gevolgen. De site verwijst naar experts op het gebied van gezondheidscommunicatie, risicopercepties, overreding, werkloosheid, sociale netwerken, arbeidsverhoudingen, gezinsstress, logistieke uitdagingen, juridische kwesties, data issues, thuiswerken, distance learning, onderwijsongelijkheid en nog veel meer.

Alle experts zijn autoriteit op onderzoek dat relevant is met betrekking tot de huidige pandemie en de komende tijd beschikbaar voor nationale Covid-19-crisisteams, beleidsmakers (lokaal, regionaal en nationaal) en gezondheidsinstellingen. Deze experts kunnen ook daadwerkelijk meedenken met oplossingen voor de vraagstukken die er worden voorgelegd.

‘In eerste instantie is de crisis natuurlijk een crisis van de volksgezondheid’, licht een van de initiatiefnemers UvA hoogleraar Claes de Vreese toe, ’maar nu de impact zo groot is en het nog zo lang gaat duren komen er ook heel veel maatschappelijk en gedragskwesties aan de orde. De expertise van de Sociale Wetenschappen en de Geesteswetenschappen is hard nodig en kan helpen bij oplossingen. We zetten hier nu als Nederlandse wetenschappelijke gemeenschap gezamenlijk de schouders onder.’

De Rijksuniversiteit Groningen is onderdeel van het SSH-beraad. Op de SSH Covid19-portal vindt u ook diverse Groningse experts.

Crisisteams, beleid en gezondheidsinstellingen kunnen via de portal contact opnemen over hun vraagstuk.


Laatst gewijzigd:30 maart 2020 10:03
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...