Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Organisatie Actueel Promoties & Oraties GMW

A story of stories

The impact of caring for a foster child with a history of sexual abuse on family life
Promotie:Mw. S.D. (Dorijn) Wubs
Wanneer:01 november 2018
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. H.W.E. (Hans) Grietens
Copromotor:prof. dr. L. (Laura) Batstra
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
A story of stories

 De impact van seksueel misbruik van pleegkinderen op de pleegzorg

Wanneer kinderen slachtoffer worden van seksueel misbruik, heeft dit grote impact op hun leven. Zulke ervaringen hebben invloed op de manier waarop kinderen naar zichzelf kijken, naar de mensen om hen heen en de wereld. Misbruikervaringen kunnen niet alleen internaliserende en externaliserende problemen tot gevolg hebben, maar ze kunnen ook leiden tot geestelijke en fysieke gezondheidsproblemen.

 Veel pleegkinderen hebben voor plaatsing in een pleeggezin te maken gehad met seksueel geweld. Project Iris (mede gefinancierd door de Stichting Kinderpostzegels Nederland) is in 2013 bij de RUG opgezet om kennis te vergaren over dit thema. De centrale onderzoeksvraag luidt: Wat betekent seksueel misbruik in de voorgeschiedenis van pleegkinderen voor het primaire proces in de pleegzorg?

 Het proefschrift (‘A story of stories’) van Dorijn Wubs is een narratieve studie met diepgravende interviews. Hierin zijn onder meer de verhalen van 11 pleegmoeders, 6 pleegvaders, 12 biologische kinderen van pleegouders en 2 pleegkinderen verzameld. De zorg voor een pleegkind dat vóór plaatsing in een pleeggezin misbruikt werd door een vertrouwenspersoon, blijkt een complexe, dynamische en unieke opgave. Wubs beschrijft drie thema’s: veiligheid, ‘disclosures’ (onthullingen van seksueel misbruik) en pleegouderschap.

De zorg voor een pleegkind met een verleden van seksueel misbruik heeft niet alleen impact heeft op de individuele familieleden, maar ook op de verhouding van de gezinsleden tot elkaar, en op het pleeggezin als systeem. De onderlinge familierelaties zijn belangrijk voor het welslagen van pleegzorg. Toch blijken deze niet alleen helpend en helend te zijn, maar soms ook bedreigend voor de pleegkinderen. De balans tussen de goede en negatieve aspecten van onderlinge relaties in het pleeggezin is een continu en oneindig proces, omdat ieder familielid zelf ook voortdurend groeit en verandert.

De promotor van Wubs is Hans Grietens, hoogleraar orthopedagogiek aan de RUG. Grietens is gespecialiseerd in pleegzorg en was betrokken bij de commissie-Samson, die onderzoek deed naar seksueel misbruik van door de overheid uit huis geplaatste kinderen.