Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij Organisatie Medewerkers

Gerardus van der Leeuw Fellows

De faculteit introduceerde de Gerardus van der Leeuw Fellowship in 2014, om gerenommeerde buitenlandse onderzoekers op het gebied van religie en cultuur uit te nodigen om naar Groningen te komen voor een periode van ten minste zes weken. In deze periode leveren Fellows een actieve bijdrage aan het onderwijs en onderzoek van de faculteit, bijvoorbeeld door het geven van lezingen en/of masterclasses voor studenten. De Fellowship is genoemd naar de meest internationaal gerenommeerde godsdienstwetenschapper die Nederland ooit heeft gehad, Gerardus van der Leeuw (1890-1950). Van der Leeuw was hoogleraar Geschiedenis van de Godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen (1918-1946) en minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in het eerste Nederlandse kabinet na de Tweede Wereldoorlog.

Fellows

Prof. dr. Frank Heidemann (2014)

Prof. dr. Frank Heidemann werkte tijdelijk aan de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij als eerste Gerardus van der Leeuw Fellow. Heidemann is als antropoloog en expert op het gebied van de Indiase samenleving verbonden aan de Ludwig Maximilians Universität van München. Hij is een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van de visuele antropologie, sociale esthetiek, antropologie van de zintuiglijke waarneming, postkoloniale studies, politieke antropologie en antropologische theorie.

Tijdens zijn verblijf leverde hij bijdragen aan het onderwijs van de faculteit, onder meer door het geven van een masterclass aan studenten.

Dr. Paul Rasor (2015, 2016)

Tijdens zijn Gerardus van der Leeuw Fellowship doceerde Dr. Paul Rasor het interdisciplinaire vak Hate Speech en verzorgde hij een lezing in het kader van de University Colloquium, in samenwerking met Studium Generale Groningen. Rasor promoveerde aan de Harvard Divinity School en heeft bijna dertig jaar onderwijservaring op het gebied van rechten, theologie en religiewetenschappen. Tot voor kort was hij Director van de Centre for the Study of Religious Freedom en Professor Interdisciplinary Studies, Virginia Wesleyan College in Norfolk, Virginia. Tevens is hij lid van de internationale adviesraad van het onderzoeksinstituut Centre for Religion, Conflict, and Globalisation (RUG).

Prof. dr. Rosalind Hackett (2018)

Prof. dr. Rosalind I.J. Hackett verzorgde in 2018 onderwijs binnen haar vakgebieden - religie in Afrikaanse conflicten, gender en pentecostalisme in Afrika, Afrikaanse inheemse religies en godsdienstvrijheid, alsmede geluid en materiële religie - en rondde daarnaast diverse publicaties af, naar aanleiding van haar veldonderzoek naar antwoorden/reacties van Afrikaanse inheemse religies op globalisering, vooral in de vorm festivals, erfgoedprojecten en wereldmuziek.

Hackett is Hoogleraar Geesteswetenschappen (Distinguished Professor in the Humanities) en Hoogleraar Religiewetenschappen aan de Universiteit van Tennessee. Ook doceerde ze in het Verenigd Koninkrijk en Nigeria. In de afgelopen vier decennia heeft ze onder meer fellowships vervuld aan de Universiteit van Aberdeen, de Universiteit van Notre Dame, de Universiteit van Kaapstad en Harvard Law School. Rosalind heeft in totaal meer dan negen jaar (veld)onderzoek gedaan en gedoceerd in Afrika. In 2014/2015 was ze Visiting Professor in Vrouwenstudies en Religie aan de Harvard Divinity School.

Laatst gewijzigd:03 november 2023 17:11
View this page in: English