Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapAgenda

Een Dag Student

Wanneer:do 09-03-2017 10:00 - 16:00
Waar:Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38, Groningen

Denk je erover om Theologie of Religiewetenschappen te gaan studeren en wil je echt een goed beeld krijgen van wat de studie inhoudt? Kom dan naar Eén dag student op 9 maart!

Je kunt dan verschillende hoor- en werkcolleges volgen zodat je weet wat je kunt gaan verwachten. Je maakt echt kennis met de inhoud van de studie. Daarnaast maak je kennis met het studentenleven aan de faculteit. Studievereniging Gerardus van der Leeuw organiseert op die dag een activiteit. Uiteraard is er de hele dag genoeg tijd om studenten en docenten het hemd van het lijf te vragen.

• Programma: zie onder
  • Heb je je voor 1 februari aangemeld voor Theologie of Religiewetenschappen? Dan kun je deze dag ook volgen in het kader van de vroege matching. Je krijgt hiervoor dan een uitnodiging.

Proefstuderen

Wil je graag een dag proefstuderen, maar kun je niet op 9 maart? Dan is het ook mogelijk om een dag mee te lopen met een eerstejaarsstudent. Je kunt je hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier.

Aanmelden proefstuderen

Studeren aan de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap

Tijdstip Activiteit
10.00 Inloop
10.25 Welkom door vice-decaan dr. Sipco Vellenga
10.30 Gezamenlijk college Ethics and Secularity - dr. Todd Weir
11.15 Pauze

Keuze uit de werkcolleges:

Praktische Theologie (Theologie met PThU-traject) - prof. dr. Henk de Roest

Religion & Politics (Religiewetenschappen / Theologie zonder PThU-route) - dr. Joram Tarusarira

12.15 Lunch
13.00 Pubquiz met studievereniging Gerardus van der Leeuw

Keuze uit werkcolleges:

Hebreeuws (Theologie) - Ruwan van der Iest

Religion, Diversity and Identity (Religiewetenschappen) - dr. Brenda Bartelink

14.30 Pauze
14.45 Gezamenlijk college Islam: History, Sources and Practices - dr. Clare Wilde
15.30 Vragen over Theologie en Religiewetenschappen
15.45 Matchingsgesprekken (in geval van inschrijving voor de studie voor 1 februari) / Einde

NB: Het programma voor Religiewetenschappen is geheel in het Engels.

Informatie colleges

Islam: History, Sources and Practises
Reading the Qur'ān
Is Arabic or faith more important in reading the Qur'ān? This class will provide a brief overview of the contents and structure of the Qur'ān. Students will be introduced to different narratives that are found in the Qur'ān, and to various ways of reading them. These readings will cover both traditional Islamic narratives about the Qur'ān, as well as some classical and modern criticisms of these approaches.

Praktische Theologie
Kerkgangers zijn sociale kapitalisten
Wat wordt met deze uitspraak bedoeld? Hoe kun je onderzoek doen naar lokale wijk- en dorpskerken als het gaat om hun betekenis voor hun wijk of dorp? En kun je er ook theologisch naar kijken? Dat zijn de drie vragen waar dit college antwoord op geeft.

Religion & Politics
Religion and Politics: Competitive Victimhood?
The lecture 'Religion and Politics' will focus on the intersections of religion and politics. It will discuss how the divide between religion and politics came to be and how viable (or not) it is for a sustainable society. The related distinctions, categories or domains of the public (politics) and private (private) shall also be problematized. References to case examples from different parts of the world shall be made to illuminate understanding of the dynamic and variant relationship between religion and politics. Without going into details, the lecture shall also point out issues within the discourse of religion and politics such as secularism and secularization, religious identity, religious diversity, religious worldview, doctrines and theologies, religious legitimacy, religious fundamentalism, conflict, violence and terror.

Hebreeuws
Het leren van Hebreeuws is een belangrijk onderdeel van het eerste jaar Theologie. Tijdens dit college kun je ontdekken of dat je ligt.

Religion, Diversity and Identity
Religion and sexuality: reflections on politics and everyday life
How religion and sexuality are related is a highly charged topic in political and public debates. Discussions on the sexual assaults in Cologne on New Years Eve 2015, the Burkini Ban on the beaches in France in 2016 as well as the issue of gay rights and religious norms regarding homosexuality are frequently focus of heated debates in the Netherlands, Europe and beyond. As researchers on religion we are interested in understanding the complex relations between religion and sexuality, and reflect on how these public controversies relate to the everyday meanings of religion and sexuality. This workshop will demonstrate how the social scientific study of religion allows us to analyse such complex cases in the broader context in which they take place. The workshop will particularly draw on the case of Uganda and the controversies around an anti-gay rights bill that was fiercely advocated by religious actors. We explore how sexuality and sexual behavior could become a national issue, and will look at how young people deal with both religion and sexuality in their everyday life.

Ethics and the Secular
One of the main arguments for teaching religion in schools is that without religion children will not learn right from wrong, they will lack an ethical orientation. Is this true? Can one found a firm moral code in a purely secular society? Or does belief in God offer the only sure way to oppose actions justified by the motto: might makes right? In this lecture, we will consider various answers to these questions from modern European history. Be prepared to discuss.

printOok beschikbaar in het: English