Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapAgenda

Docentenmiddag 'Religie en Populaire Cultuur: fame or faith?'

26 september 2017

This event is only in Dutch.

Op dinsdag 26 september 2017 organiseert de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap voor de vijfde keer een docentenmiddag voor leraren levensbeschouwing/godsdienst, geschiedenis, aardrijkskunde, filosofie, maatschappijleer, (klassieke) talen en andere aanverwante vakken. Deze middag staat in het teken van Religie en Populaire Cultuur. De docentenmiddag vindt plaats in de Zittingszaal op de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38, Groningen. Het programma is als volgt:

Programma

16:00 uur Ontvangst met koffie en thee. Locatie: Oude Boteringestraat 38, Groningen
16:15 uur   Welkom en inleiding projecten ‘Religie en Populaire Cultuur’ en ‘Vieringen’
16:30 uur   Hoorcollege ‘Hitler and religion’: prof. dr. Todd Weir
17:15 uur Pauze met koffie en thee
17:30 uur

Voorbeeldgastles uit de Wetenschapsdate en het scholierensymposium Van godenzonen tot Idols: fame or faith?:

'Begrafenisritueel in de ArenA: de Hemelvaart van 'El Salvador' Johan Cruijff': Jorrit Haarman, masterstudent

18:15 uur Diner, aangeboden door de faculteit
20:00 uur   Uitreiking certificaten, einde programma

Ben je verder benieuwd naar wat er komend jaar allemaal te doen is voor jou en jouw leerlingen? Op deze middag lichten wij onze docenten- en scholierenactiviteiten graag toe. Daarnaast is er inhoudelijke verdieping door een gastcollege van prof. dr. Todd Weir. Hij is als onderzoeker en docent verbonden aan onze faculteit en neemt je mee naar nazi-Duitsland:

Hitler and Religion: Current Controversies

Historians are fiercely debating the relationship of National Socialism to religion. Whereas the focus used to be on the "church struggle", in which the Nazi regime suppressed opponents in the Catholic and Protestant Churches, scholars are now increasingly asking what role Christians played in helping the regime and how they altered fundamental principles of the Christian tradition to bring Christianity in line with Nazi racism. After laying out the terms of this debate, Prof. Weir will offer his own interpretation, which situates Hitler's politics in the context of the German culture wars.

Vervolgens zal masterstudent Jorrit Haarman ons een tipje van de sluier oplichten van zijn gastlessen die hij op middelbare scholen geeft in het kader van de Wetenschapsdate. Ook zal hij een workshop verzorgen op het scholierensymposium Van godenzonen tot Idols: fame or faith? , dat plaatsvindt op woensdag 15 november 2017.

Deze docentenmiddag is onderdeel van de postacademische nascholing. Deelnemers ontvangen een certificaat. Daarnaast is de activiteit gevalideerd voor het lerarenregister.

Aan deze nascholing zijn geen kosten verbonden.

Meer leren?

We organiseren dit jaar ook een docentensymposium 'Vieringen: rituelen rondom markante momenten, in het leven en op school' en het scholierensymposium Religie en Populaire Cultuur: 'Van godenzonen tot Idols: fame or faith?'

Vragen?

Voor vragen kun je contact opnemen met Dik Kootstra: d.kootstra@rug.nl

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 09:51