Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapAgenda

'Hello from Heaven' - Christoph Jedan spreker op Science Acts #04

Wanneer:do 29-05-2014 19:00 - 22:00
Waar:Der Aa-kerk, Groningen

Science Acts #04

Science Acts is een reeks van acht speciale avondopenstellingen van de tentoonstelling ' For Infinity: 400 jaar wetenschap '. Deze donderdagavond-openstellingen zijn een samensmelting van muziek, kunst én 400 jaar Groningse wetenschap in de historische Der Aa-kerk. Science LinX organiseert deze avonden voor een breed publiek om een aantal thema's van de expositie verder uit te lichten. In Science Acts #04 draait het op Hemelvaartsdag om het leven en de dood. Deze grote thema's worden op eigen wijze belicht door het collectief Heksenhamer en godsdienstwetenschapper Christoph Jedan.

Over het leven en de dood

Heksenhamer is een kunst- en muziekcollectief uit Noord-Nederland. De vier bonkige makers scheppen met voorstellingen, optredens, verhalen en performances een eigen universum. Deze wereld hangt aan elkaar van magie, zwarte humor en een beetje gevaar. Het sobere dorpsleven, wat vaak als inspiratiebron gebruikt wordt, krijgt kleur door verhalen die absurd en magisch lijken, maar vaak dichter bij de realiteit staan dan in een eerste ontmoeting het geval lijkt. Tijdens Science Acts #04 nemen ze je mee op een onwelriekende reis door de Der Aa-kerk. Op deze fantastische locatie spelen vier Heksenhamer-acts te midden van de grootse expositie over het leven en de dood. Altijd al Douwe Dijkstra en de sneue vertoning willen zien te midden van vergroeide baby's op sterk water? Hilbrandt in een decor van opgezette mantelmeeuwen? Willie Darktrousers bij de kindskeletten en Sytse Sneekweek galmend vanaf de preekstoel? Dit is je kans. Vier Hemelvaart, het leven en de dood met Heksenhamer mee!

Hello from Heaven

Godsdienstwetenschaper Dr. Christoph Jedan belicht tussen de bedrijven door de wetenschap van dood, troost en religie middenin het Heksenhamer universum.

Hoewel troost voor verlies ongetwijfeld een core business van religie is, wordt nauwelijks nagedacht over troost. Alles wijst erop dat we een enorm wantrouwen voelen ten opzichte van troost. Het zou verleidelijk zijn om te denken dat dit iets te maken heeft met "de secularisering", maar dit soort simplistische benaderingen schieten tekort. Ter discussie staan alle pogingen om door middel van overtuigingen en denkbeelden te troosten: als troosters zaten en zitten filosofen en theologen in dezelfde boot.
In de tweede acte ‘Hello from Heaven’ belicht Dr. Jedan de troost door verbeeldingen van een hiernamaals, zoals dit gebeurt in nieuwe vormen van spiritualiteit. Hoe 'nieuw' zijn deze verbeeldingen van een hiernamaals? En hoe worden ze ontvangen in het
'traditionele' christendom? Hij toont de variatie en ontwikkeling in het hedendaagse troostdiscours.

Waar: Der Aa-kerk, Akerkhof 2
Hoe laat: Van 19.00 tot 22.00 uur. Vanaf 19.00 uur kunnen bezoekers naar binnen om de expositie te bezichtigen. Om 20:00 start de rest van het programma.

Prijs: €6,50. Er is plaats voor maximaal 130 bezoekers. Voorverkoop aan de balie in de Der Aa-kerk, reserveren kan via het tel.nr 06-12230358.

Volg Science Acts via:

Facebook: https://www.facebook.com/events/295658240599569/
Twitter: #scienceacts