Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of Theology and Religious StudiesEducationScholierenprojectenDe kerk als 3D-geschiedenisboekLespakket 'De kerk als 3D-geschiedenisboek'

Les 2: Over heiligen, hangjongeren en herbestemmingen

Kerkinterieurs van de late middeleeuwen tot nu

Door de ingrijpende gevolgen van de Beeldenstorm is het niet eenvoudig om ons een beeld te vormen van het oorspronkelijke interieur van de middeleeuwse kerken in Nederland. Terwijl het meubilair vrijwel overal uit de kerken verdween, vinden we in veel Nederlandse kerken nog wel schilderingen op muren en gewelven. Ze laten zien wat de mensen in de Middeleeuwen als heilig beschouwden, waar ze bang voor waren en waar ze op hoopten.

Het is veel makkelijker om ons een beeld te vormen van het interieur van de middeleeuwse kerken na de overgang tot het protestantisme, omdat er uit deze tijd veel meer bewaard is gebleven. Wie zijn ogen opent ontdekt in veel protestantse kerken een verrassend rijke beeldcultuur: minder rijk en anders dan voor de Beeldenstorm, maar niet afwezig.

In les 2 maken we kennis met de beeldenstormers: wie waren dat eigenlijk en hoe gingen ze te werk? Vervolgens kijken we naar de gevolgen van de beeldenstorm voor het kerkinterieur en staan we stil bij het functioneren van de protestantse kerk.

Aanvragen

Gebruik het aanvraagformulier om toegang te krijgen tot het complete lespakket inclusief prezis, 3D-animaties en docentenhandleiding.

Laatst gewijzigd:11 juli 2014 12:07