Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of Theology and Religious StudiesEducationGraduate Programme for Professionals (PAO)Aanbod PAO 2017-2018

PAO cursus: Bonhoeffer en het wezen van de kerk

In 1932 zet de jonge Dietrich Bonhoeffer zijn eerste schreden in de pastorale praktijk. Tegelijkertijd geeft hij aan de Berlijnse universiteit een hoorcollege over ‘Das Wesen der Kirche’. In deze colleges is te proeven dat hij al aanvoelt dat de kerk en haar structuren in de komende decennia fors zullen veranderen en ook moeten veranderen. Tegelijkertijd blijft het ‘wezen’ van de kerk overeind. Maar wat betekent dat? Bonhoeffer ontwikkelt hier een aantal opzienbarende gedachten over.

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)
Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)

Bonhoeffers collegereeks is alleen bewaard gebleven in de aantekeningen van studenten. Begin jaren ’70 is er een mooie en prikkelende reconstructie van gemaakt, maar op basis van de nu beschikbare bronnen is er dringend behoefte aan een nieuwe reconstructie. Edward van ’t Slot heeft zich hierover gebogen en daarbij verbanden gelegd met andere teksten van Bonhoeffer.

Tijdens deze cursus hoort u meer over Bonhoeffers denken over de kerk, en de ontwikkelingen die hij daarbij doormaakt; we lezen delen van zijn collegereeks; en we proberen verbanden te leggen met de kerk en kerkelijke ontwikkelingen anno nu.

Meer informatie

Docent

Prof. dr. Edward van ’t Slot (Bijzonder hoogleraar Systematische theologie en kerk in de 21e eeuw)

Omvang

2 ECTS

Datum/Data

13 en 14 juni 2018

Tijd

10.30-16.30

Locatie

Zaal 117, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38, Groningen.

Eventuele overnachting moet door deelnemers zelf geregeld worden. Een geschikte plek daarvoor is bijvoorbeeld het University Hotel, zie http://www.rug.nl/society-business/university-hotel/ (Dit hotel ligt hartje centrum, vlakbij de Boteringestraat. Tip: vraag om een kamer die niet aan de straatkant ligt, voor een optimale nachtrust!)

Literatuur

D. Bonhoeffer, Das Wesen der Kirche / Het wezen van de kerk (wordt verstrekt)

E. Lange, ‘Kirche für andere: Dietrich Bonhoeffers Beitrag zur Frage einer verantwortbaren Gestalt der Kirche in der Gegenwart’, Evangelische Theologie 27 (1967), 513-546 (wordt verstrekt)

E. van 't Slot, 'Theonomy and Analogy in Ecclesiology: Sources in Barth and Bonhoeffer for a Dynamic Ecclesiology', Zeitschrift für Dialektische Theologie, Supplement Series 5, 45-58 (wordt verstrekt)

(Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een kort verslag inleveren van wat de stof hen gebracht heeft; ± 1 A4)

Kosten

€ 260,-

Cursuscode

RUG-40

Inschrijven

Via het inschrijfformulier op www.rug.nl/ggw/pao vóór 13 mei 2018

Doelgroep

Predikanten, kerkelijk werkers, kerkelijk bestuurders, overige belangstellenden

Accreditatie

Geaccrediteerd door PKN voor permanente educatie in Open Erkend Aanbod.

Laatst gewijzigd:27 juni 2017 13:49