Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering

Gejuich bij Infoversum voor zonnesikkel

23 maart 2015

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen pakte vrijdagochtend 20 maart flink uit bij het Infoversum voor de zonsverduistering. 900 toeschouwers kwamen in de hoop de eclips te kunnen bewonderen. Enthousiast gejuich ging op toen onverwacht de zon achter de wolken tevoorschijn kwam en voor zo'n 10 seconden de zonnesikkel zichtbaar was.

Een paar minuten later gunden de wolken de bezoekers nog een 2e blik op het schouwspel. De eclipsbrillen waren uiteindelijk niet nodig, de wolken waren een natuurlijk zonnefilter.

Zeven zonnetelescopen stonden voor het Infoversum opgesteld, mede beschikbaar gesteld door de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. In de Jouw Energie van Morgen truck van de universiteit werd een livestream vanuit de Faeroër eilanden getoond, een countdown klok naar het maximum van de eclips, en uitleg gegeven bij het fenomeen. SRON Netherlands Institute for Space Research deed ter plekke metingen van de temperatuur, lichtintensiteit en luchtdruk, waarbij met name ondanks de wolken duidelijk een afname in lichtintensiteit en temperatuur waarneembaar was tijdens de eclips. In de koepel van het Infoversum werd een full dome-simulatie van de eclips getoond, gezien vanaf de aarde en vanuit de ruimte.

Meer informatie over evenementen van de Blaauw Sterrenwacht: www.rug.nl/sterrenwacht.


Fotos: http://goo.gl/7Rt2A1

Filmpje RTV Noord: http://goo.gl/RL81el

Filmpje OOG TV: http://goo.gl/nHGoKI

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:14
View this page in: English

Meer nieuws