Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Molecular motors: new designs and applications

Promotie:Dhr. G.D. (Diederik) Roke
Wanneer:14 december 2018
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. B.L. (Ben L.) Feringa, W.R. (Wesley) Browne, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Molecular motors: new designs and applications

Betere moleculaire motoren met nieuwe functies

De focus van het promotieonderzoek van Diederik Roke lag op door licht aangedreven moleculaire motoren. Dit zijn moleculen die om een centrale as draaien wanneer ze met licht beschenen worden. Door deze unieke eigenschap zijn ze al in veel verschillende velden toegepast, maar om hun volledige potentieel te kunnen benutten zijn er nog een aantal uitdagingen. Zo worden de meeste motoren nu nog aangedreven met UV licht, wat schadelijk is voor veel materialen en ook voor cellen. Dat laatste is een probleem voor biomedische toepassingen. Roke beschrijft twee nieuwe moleculaire motoren die rotatie kunnen ondergaan onder invloed van zichtbaar licht, wat veel minder schadelijk is.

Een ander probleem van de huidige moleculaire motoren is dat het soms lastig is de snelheid van rotatie te veranderen. De enige manier hiervoor is om een nieuwe motor in het lab te maken. Roke beschrijft hoe een schakelaar aan een motor wordt verbonden, die tussen twee standen kan worden geschakeld met licht. Als de schakelaar wordt bestraald, kan de rotatie van de motor gemakkelijk worden aan en uitgezet door middel van licht.

Als laatste onderzocht Roke waar deze unieke motoren kunnen worden toegepast. Als voorbeeld beschrijft hij hoe vier moleculaire motoren holle structuren of kooien vormen. De vorm van deze structuur kan worden bepaald door de motoren te bestralen met licht. Op die manier zou je een kooi met geneesmiddelen kunnen maken, die open gaat op een specifieke plek door hem te beschijnen met licht.

Het promotieonderzoek van Diederik Roke vond plaats bij de afdeling Synthetische Organische Chemie van het Stratingh Instituut, met financiering via een Zwaartekracht programma van het  Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.