Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Development and design of the in-situ regeneration section of Vitrisol®, a novel, highly selective desulphurization process

Promotie:Dhr. W.N. Wermink
Wanneer:25 januari 2019
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. ir. G.F. Versteeg, F. (Francesco) Picchioni, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Development and design of the in-situ regeneration section of
Vitrisol®, a novel, highly selective desulphurization process

Nieuwe techniek voor verwijdering sulfide uit gas

Waterstofsulfide (H2S) is een giftig, ontvlambaar en corrosief gas, dat veelvuldig voorkomt in gasstromen afkomstig uit fossiele bronnen. Het verwijderen van H2S is belangrijk voor een veilige procesvoering en het milieu. Bestaande processen voor het verwijderen van H2S kunnen alleen worden toegepast bij bepaalde gassamenstellingen en debieten, vanwege procesbeperkingen en/of proceseconomie. Veel regeneratieve H2S verwijderingsprocessen co-absorberen CO2. Een hoge H2S verwijderingsgraad kan niet altijd worden gegarandeerd.

Om deze beperkingen te overkomen is door Wouter Wermink het nieuwe Vitrisol® ontzwavelingsproces ontwikkeld om waterstofsulfide honderd procent selectief en instantaan te verwijderen door precipitatie met CuSO4 naar CuS in een zure sulfaatoplossing, zonder co-absorptie van CO2. De absorptiestap was reeds gerealiseerd; gedurende dit onderzoek is de in-situ regeneratiesectie ontwikkeld.

De regeneratie is tweeledig; eerst worden Fe2+ ionen geoxideerd met zuurstof naar Fe3+, waarna Fe3+ ionen het CuS oxideren naar Cu2+ en elementair zwavel. Vervolgens wordt zwavel geëxtraheerd en gezuiverd. Daarom zijn de oxidatie van Fe2+ ionen in de aan- en afwezigheid van Cu2+ ionen, het oplossen van CuS met Fe3+ ionen en de oplosbaarheid van zwavel in aromatische koolwaterstoffen experimenteel onderzocht. Met de verkregen ontwerpregels is het Vitrisol® proces met in-situ regeneratie gedemonstreerd voor toepassingen in schaliegasproductie door deze te vergelijken met standaard amine gasbehandelingsprocessen. Het is geconcludeerd dat OPEX significant wordt gereduceerd door het a priori selectief verwijderen van H2S uit gasstromen welke zowel H2S als CO2 bevatten. Het intellectuele eigendom (IP) is gepatenteerd.

Het promotieonderzoek van Wouter Wermink vond plaats bij de afdeling Producttechnologie van het ENgineering and TEchnology institute Groningen (ENTEG), met financiering van het bedrijf Procede Gas Treating bv en het Institute for Sustainable Process Technology. Hij werkt als Senior procestechnoloog bij Procede Gas Treating BV.