Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Struggles ashore

Migration ecology of threatened shorebirds in the East Asian–Australasian Flyway
Promotie:dr. Y.C. (Ying-Chi) Chan, PhD
Wanneer:28 mei 2021
Aanvang:09:00
Promotors:prof. dr. T. (Theunis) Piersma, prof. dr. ir. C. (Christiaan) Both
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Struggles ashore

Geheime tussenstops ontmaskeren vermeende langeafstandstrekker

Met nieuwe satellietvolgsystemen bracht Ginny Chan veel belangrijke, maar nog onbekende trekvogellocaties aan het licht. Zij gebruikte de gegevens ook om samen met waterbouwkundigen aanpassingen te doen aan nieuwe havenconstructies, volgens het principe ‘Building with Nature’.

Kustvogels langs de Oost-Aziatische-Australaziatische trekroute hebben het moeilijk vanwege het verlies van leefgebied en de achteruitgang het voedselaanbod op de wadplaten in Oost-Azië. Chan beschrijft in haar proefschrift drie vogelsoorten die tussen Noordwest-Australië en de broedgebieden in het oostelijk deel van het Russische Noordpoolgebied heen en weer trekken: de Grote Kanoet, de (Rode) Kanoet en de Rosse Grutto. Alle drie zijn ze afhankelijk van Oost-Aziatische getijdenplaten, om tijdens onderbrekingen van hun trek voldoende reserves op te kunnen doen om weer verder te vliegen.

Om de trekroutes vast te leggen werden kleine satellietzenders aan de vogels bevestigd. Chan beschrijft eerst de trekroutes en de timing van een ondersoort van de Rosse Grutto die voor deze studie onbekend waren (Limosa lapponica anadyrensis). Vervolgens beschrijft ze hoe de Rode Kanoet, waarvan men dacht dat het een langeafstandstrekker was, in feite verschillende korte stops maakte tijdens zijn lange weg naar het noorden.

Om de bescherming van leefgebieden in deze flyway te bevorderen onderzocht Chan manieren om satellietvolgsystemen van kustvogels toe te passen bij de bescherming van voor de vogels belangrijke kustgebieden. De nieuwe satellietvolgsystemen brachten veel belangrijke, maar nog onbekende kustvogellocaties aan het licht. Chan gebruikte de gegevens ook om samen met waterbouwkundigen aanpassingen te doen aan nieuwe havenconstructies, volgens het principe ‘Building with Nature’. Tenslotte onderzocht Chan hoe kustvogels omgaan met achteruitgang van hun leefgebied. De neiging tot plaatstrouw is geringer bij Grote Kanoeten dan bij Rosse Grutto's. Bovendien reageerden individuele Grote Kanoeten met een meer exploratief karakter sneller op het verdwijnen van hun favoriete prooidieren op hun pleisterplaatsen, kwamen bijgevolg eerder in de broedgebieden aan en behaalden een groter reproductief succes.