Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

North Sea seaweeds: DIP and DIN uptake kinetics and management strategies

Promotie:Dhr. A. (Alexander) Lubsch
Wanneer:24 mei 2019
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. K.R. (klaas) Timmermans, T.J. Bouma
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
North Sea seaweeds: DIP and DIN uptake kinetics and management
strategies

Belangrijk onderzoek voor zeewierteelt in Noordzee

Zeewier een belangrijke rol speelt bij processen binnen het ecosysteem van de zee. Er is in West-Europa (en ook in Nederland) steeds meer belangstelling voor het kweken van zeewier, omdat het een aantrekkelijke mariene biomassa is om te verbouwen. Fundamentele wetenschappelijke kennis over de opname en de verwerking van voedingsstoffen door verschillende zeewiersoorten is daarom belangrijk, zowel om ecologische als economische redenen.

Alexander Lubsch onderzocht de opname en de interne opslagcapaciteit van fosfaat en nitraat in vier zeewiersoorten uit de Noordzee: zeesla (Ulva lactuca), suikerwier (Saccharina latissima), vingerwier (Laminaria digitata) en dulse (Palmaria palmata). Alle soorten lieten een verhoogde opname zien wanneer ze een tekort aan fosfaat en nitraat hadden, als hun interne opslagcapaciteit gevuld was namen ze niet meer op dan ze op dat moment konden gebruiken.

In absolute getallen verschilden alle soorten van elkaar in opnamesnelheden en interne opslagcapaciteit voor fosfaat en nitraat. Deze verschillen resulteerden in verschillende fysiologische gevolgen, van groei tot interne samenstelling, dit alles gerelateerd aan fosfaat en nitraat beschikbaarheid. Sommige soorten waren erg goed bestand tegen fosfaat/nitraat beperking, andere weer heel efficiënt in fosfaat en nitraat opname.

De resultaten van Lubsch geven inzicht in fosfaat en nitraat opnamekinetiek en management en de fysiologische gevolgen daarvan in de genoemde vier soorten zeewier. Met dit inzicht is het mogelijk de ecologische effecten van fosfaat/nitraat limitaties te schatten. Het toont ook het ecologische belang van zeewieren in termen van ecosysteem-diensten (bijvoorbeeld fosfaat/nitraat cycli). De resultaten zijn verder bruikbaar voor het voorspellen van de potentiele biomassa productie in (off-shore) zeewierteelt.

In zijn proefschrift werkt Lubsch verder een nieuw concept uit voor gestandaardiseerde analyses van de structuur van zeewier, wat bijvoorbeeld onderzoek mogelijk maakt naar de effecten van omgevingsvariabelen op de taaiheid van zeewier. Tenslotte introduceert hij een optische analyse methode die het mogelijk maakt de eiwitconcentratie in zeesla te schatten met behulp van de “EyeOnUlva” app.

Alexander Lubsch verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Ocean Ecosystems van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG) met financiering van het NIOZ.