Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Delivery of biologicals

Sustained release of cell-specific proteins in fibrosis
Promotie:Mw. F. (Fransien) van Dijk
Wanneer:23 maart 2018
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. K. (Klaas) Poelstra, prof. dr. P. (Peter) Olinga
Copromotors:dr. E. Beljaars, dr. W.L.J. (Wouter) Hinrichs
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Delivery of biologicals

Onderzoek naar minder belastende fibrose-medicijnen

Fransien van Dijk deed onderzoek naar de ontwikkeling van een patiëntvriendelijke medicijn voor de behandeling van de chronische ziekte fibrose.

Chronische ziekten worden doorgaans langdurig behandeld met medicatie die gepaard gaat met grote patiëntbelasting door bijwerkingen en toedieningsfrequentie. Fibrose kenmerkt zich door overmatige afzetting van bindweefsel, dat uiteindelijk de functionele cellen vervangt. Dit bindweefsel wordt geproduceerd door myofibroblasten, die de PDGFβ receptor (PDGFβR) sterk stimuleren. Een veelbelovende strategie voor een nieuwe, effectieve therapie met minder bijwerkingen is de celspecifieke afgifte van geneesmiddelen in myofibroblasten via de PDGFβR, door een geneesmiddel aan een PDGFβR gestuurde geneesmiddeldrager te koppelen. Het eerste doel van haar project was om alle ontwikkelde PDGFβR gestuurde eiwitconstructen te evalueren en meer inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van een potentieel antifibrotisch geneesmiddel (Fibroferon).

Van Dijk heeft aangetoond dat verschillende therapeutisch actieve eiwitten in de myofibroblast kunnen worden afgeleverd via de PDGFβR. Een andere uitdaging bij de uiteindelijke toepassing van therapeutische eiwitten is de toedieningsvorm. Intraveneuze injectie belast patiënten behoorlijk bij frequente toediening. Daarom heeft Van Dijk gewerkt aan polymere microsferen die langdurig en geleidelijk een therapeutisch eiwit afgeven. Het tweede doel van haar onderzoek was erop gericht een formulering met gereguleerde afgifte van PDGFβR-gestuurde constructen te ontwikkelen. Binnen één dag na injectie van de ontwikkelde formulering werd een constante bloedwaarde van het geneesmiddel bereikt, die lang genoeg aanhield voor een antifibrotisch effect in het zieke orgaan. Hiermee komt de klinische toepassing van de gereguleerde afgifte van een celspecifiek, antifibrotisch geneesmiddel een stap dichterbij.