Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Coping with uncertainty

Adapting to stochasticity in an unpredictable tropical environment
Promotie:Dhr. J.M. (Mwangi) Mwangi
Wanneer:14 juni 2019
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. B.I. (Irene) Tieleman
Copromotor:dr. M. Muchane
Waar:Doopsgezinde Kerk
Faculteit:Science and Engineering
Coping with uncertainty

Onder goede omstandigheden minder lichaamsgewicht

ACJoseph Mwangi onderzocht bij roodkapleeuweriken in Afrika of en hoe het weer, de voedselbeschikbaarheid en nestintensiteit van invloed zijn op nestsucces. Ook onderzocht hij of de vogels hun fenotype (manifestatie) aanpassen via ruimtelijk gebruik en fysiologische aanpassingen van lichaamsgewicht en immuunfunctie, om zich zo aan te passen aan de stochastische omgeving.

Vogels passen hun fenotype aan als reactie op sociaal-ecologische veranderingen. Om deze aanpassingen te begrijpen, bieden niet-seizoensgebonden tropische gebieden een ideale omgeving om effecten van omgeving en sociale interacties op de levensgeschiedenis van de vogels te onderzoeken.

Mwangi’s resultaten laten zien dat nestpredatie de belangrijkste oorzaak was van nestfalen, maar de negatieve correlatie van nestsucces met vliegende ongewervelden en neerslag, indicatoren van een verhoogde voedselbeschikbaarheid, wijst op incidentele depredatie.  Verder bleek dat het aantal gevonden nesten per maand (nestintensiteit) de hoofdfactor was voor het beïnvloeden van het bereik van het thuisgebied van de vogels. Roodkopleeuweriken verlaagden hun lichaamsgewicht met een verhoogde voedselbeschikbaarheid, onafhankelijk van hun levensstadium, wat suggereert dat voedsel het hele jaar beschikbaar is. Dit suggereert dat vogels voor een lager lichaamsgewicht gaan bij goede condities, waarschijnlijk om negatieve effecten van een verhoogd lichaamsgewicht te voorkomen. Concluderend, de immuunfunctie werd beter verklaard door sociaal-ecologische veranderingen, terwijl het levensstadium een kleine rol speelde. De sterkere invloed van de sociaal-ecologische factoren kunnen komen door de gehypothetiseerde hogere parasieten diversiteit en pathogeendruk in tropische gebieden vergeleken met gematigde gebieden. Dit onderzoek legt de nadruk op de relevantie van het uitvoeren van meer onderzoek in niet-seizoensgebonden tropische gebieden, om zo de sociaal-ecologische factoren, die variëren op een onvoorspelbaar en ongesynchroniseerde manier, te ontwarren.

Zie ook: https://www.rug.nl/alumni/magazines-en-nieuwsbrieven/broerstraat-5/pdf/broerstraat5-2015-3.pdf pag, 8 en 9