Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Synthesis of novel branched polymers for enhanced oil recovery

Promotie:Dhr. F. (Frank) van Mastrigt
Wanneer:15 december 2017
Aanvang:09:00
Promotors:F. (Francesco) Picchioni, Prof, prof. dr. A.A. Broekhuis
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Synthesis of novel branched polymers for enhanced oil recovery

Polymeren verbeteren oliewinning

De energievraag neemt de komende jaren toe en hoewel het relatieve aandeel olie licht zal afnemen, neemt de absolute vraag met 24 procent toe tussen 2010 en 2030. Om in de vraag te voorzien, worden aanvullende maatregelen getroffen, zoals de injectie van materialen die van nature niet aanwezig zijn in olievelden, ook wel verbeterde oliewinning (EOR) genaamd. Een methode is de injectie van lineaire polymeren bestaande uit acrylamide (AM). Nadelen van dit soort commerciële polymeren zijn de gevoeligheid voor zouten, hardheid en afschuifspanningen.

In de literatuur is de introductie van vertakte polymeren beschreven als manier om deze tekortkomingen te overkomen. Hiervoor is het nodig om het polymerisatieproces te beheersen, wat kan worden bereikt door toepassing van een gecontroleerd radicaal polymerisatie (CRP) systeem. Frank van Mastrigt onderzocht de CRP methode ‘reversibele additie-fragmentatie ketenoverdracht (RAFT) polymerisatie’, waarbij een RAFT-agent wordt gebruikt om de polymerisatie te beheersen.

Ook maakte hij thermische viscositeit verhogende polymeren, als alternatief voor conventionele polymeren met een extreme hoog molecuulgewicht, werden geprepareerd met de CRP methode atoom transfer radicaal polymerisatie (ATRP).

In zijn proefschrift legt Van Mastrigt de fundering voor de gecontroleerde polymerisatie van acrylamide tot een hoog molecuulgewicht. Door vertakkingen te introduceren in de polymeren, werd een hogere oplossingsviscositeit behaald dan voor lineaire equivalenten, zelfs wanneer de vertakte polymeren een kleiner hydrodynamisch volume hadden.

Frank van Mastrigt verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Producttechnologie van het ENgineering and TEchnology institute Groningen (ENTEG) met financiering door het Dutch Polymer Institute. Hij werkt nu als  International Management Trainee bij Teijin Aramid.