Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Dietary lipid quality, environment and the developing brain

Promotie:L. Schipper
Wanneer:09 april 2018
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. G. (Gertjan) van Dijk, prof. dr. A.J.W. (Anton) Scheurink, prof. dr. E.M. (Eline) van der Beek
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Dietary lipid quality, environment and the developing brain

Vetsamenstelling borstvoeding gunstiger voor hersenontwikkeling dan kunstmelk

Borstgevoede kinderen zijn in het voordeel als het gaat om de ontwikkeling en functie van de hersenen ten opzichte van kinderen die flesvoeding hebben gehad, dat is wetenschappelijk aangetoond. Lidewij Schipper concludeert nu uit haar promotieonderzoek dat de kwaliteit van vet in de zuigelingenvoeding bepalend kan zijn voor de ontwikkeling en functie van de hersenen.

Schipper keek naar twee aspecten van de lipidekwaliteit: de omega 3- en 6-meervoudig-onverzadigde vetzuurcompositie en de manier waarop lipiden structureel georganiseerd zijn in melk (druppelgrootte en complexiteit van het oppervlak).

Ze toonde bij muizen aan dat zowel de n-6/n-3 verzuursamenstelling als de fysische eigenschappen van vetdruppels in voeding (langdurige) gevolgen kunnen hebben op het niveau van de celmembraan, neurale circuits en functie van de hersenen. Omdat moedermelk en kunstmatige flesvoeding sterk verschillen in juist deze twee aspecten van vetkwaliteit zou deze kennis een deel van de (lange termijn) voordelen kunnen verklaren die worden waargenomen bij borstgevoede kinderen in vergelijking met kinderen gevoed met kunstmelk met betrekking tot de ontwikkeling en functie van de hersenen, evenals verschillen in metabole gezondheidsrisico's later in het leven.

Meer kennis over de mechanismen die betrokken zijn bij de effecten van voeding op hersenontwikkeling en functie kan leiden tot betere voedingsadviezen voor zwangere en zogende vrouwen en kan leiden tot aanpassingen in kunstmatige voeding voor zuigelingen en kinderen die geen borstvoeding krijgen. Het feit dat de hersenmembraansamenstelling, -structuur en -functie in het vroege leven mede bepalend zijn voor de (hersen) gezondheid gedurende het verdere leven, maakt dat het verbeteren van de vetkwaliteit van voeding tijdens het vroege leven zou kunnen worden gebruikt als een strategie om de levenslange gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Daarnaast evalueerde Schipper de effecten van een andere omgevingsfactor in knaagdierstudies, namelijk de sociale huisvestingssituatie van ratten en muizen in het laboratorium (individueel gehuisvest versus sociaal gehuisvest), op de uitkomsten voor metabole gezondheid (lichaamsgewicht, voedselopname en viscerale vetmassa) door middel van een systematische review en meta-analyse. De sociale huisvestingssituatie van dieren in het laboratorium kan een mogelijke moderator zijn van andere experimentele uitkomsten van dieet, drugs of andere interventies.

Lidewij Schipper promoveert aan de RUG op onderzoek dat zij uitvoerde bij onderzoeksinstituut CBN (Centre for Behaviour and Neuroscience) van de RUG. Het werd gefinancierd door Danone Nutricia Research, tevens haar nieuwe werkgever.