Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Investigation of Roco protein activity - Hydra's head

Promotie:Mw. K.E. (Ina) Rosenbusch
Wanneer:27 augustus 2021
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. P.J.M. (Peter) van Haastert, prof. dr. A. (Arjan) Kortholt
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Investigation of Roco protein activity - Hydra's head

Onderzoek naar enzym betrokken bij ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson’s (PD) is de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening wereldwijd. Mutaties in het LRRK2 gen zijn verantwoordelijk voor minimaal 5 procent van de gevallen in Europese en Noord-Amerikaanse patiënten. LRRK2 komt tot expressie in verschillende menselijke weefsels en mutaties zorgen voor een verhoogde LRRK2 kinase activiteit. Ina Rosenbusch heeft in haar promotieonderzoek experimenten uitgevoerd met een LRRK2-homoloog van dezelfde familie van eiwitten, die voorkomt in Dictyostelium (slijmschimmel) Roco4.

Rosenbusch gebruikte dit Roco4 om de rol van LRRK2 in mitochondriale signalering te begrijpen en om het complexe activeringsmechanisme van Roco-eiwitten verder te ontrafelen. De huidige hypothese van LRRK2 zelfregulatie is dat de N-terminus aan effectoren bindt, wat een structuurverandering veroorzaakt en leidt tot een verhoogde kinase activiteit. Het onderzoek van Rosenbusch laat zien dat de N-terminus essentieel is voor de juiste activiteit van Roco-eiwitten via cross-talking events en daardoor de enzymatische activiteit reguleert. Op cellulair niveau wist zij te bewijzen dat LRRK2 betrokken is bij mitochondriale regulatie maar de exacte details ontbreken.

Deze gegevens laten dus zien dat beide Roco eiwitten betrokken zijn bij de regulatie van mitochondriale activiteit. Recente studies hebben laten zien dat LRRK2 voornamelijk cellulaire netwerken reguleert via fosforylering van Rab eiwitten. Rosenbusch heeft laten zien dat ook Dictyostelium Roco4 een set van Rab eiwitten kan fosforyleren en dat mutaties een sterke vermindering van Rab1D lokalisatie naar het celmembraan en perinucleaire complexen in vivo veroorzaakten.

Het promotieonderzoek van Ina Rosenbusch vond plaats bij de afdeling Celbiochemie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) met financiering van de RUG. Zij werkt nu als postdoc bij Sanquin Bloedvoorziening.