Omega transaminases: discovery, characterization and engineering
Promotie: | Mw. C.M. (Cyntia Marcela) Palacio |
Wanneer: | 26 april 2019 |
Aanvang: | 12:45 |
Promotor: | prof. dr. D.B. Janssen |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Science and Engineering |
Verbetering van werking natuurlijke enzymen
Transaminases zijn enzymen die een belangrijke vervullen rol in het natuurlijke metabolisme van aminozuren en amines. Maar ze hebben ook vele reeds bekende en potentiële toepassingen in het veld van biokatalyse. Hoewel sommige natuurlijke transaminases bijzonder goede biokatalysatoren zijn, zijn er nog verschillende uitdagingen om deze enzymen breder toepasbaar te maken voor efficiënte industriële processen. Zo is een grotere enzymstabiliteit nodig voor hoge reactietemperaturen en zware omstandigheden, zoals intensief roeren en zou het nuttig zijn om deze enzymen met meer verschillende substraten te laten reageren.
Tijdens haar promotieonderzoek verkende Cyntia Marcela Palacio eigenschappen van bekende en nieuwe transaminases, waarbij ze de mogelijkheden en beperkingen van hun gebruik in biokatalyse in kaart bracht. Kwesties die zij onderzocht zijn enzymstabiliteit, het effect van gekoppelde reacties op het reactie evenwicht, en structurele en katalytische eigenschappen van nieuwe klasse III transaminases.
Het promotieonderzoek van Cyntia Marcela Palacio vond plaats bij de afdeling Biotechnologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB), met financiering via een Erasmus Mundus programma. Zij werkt nu als principal investigator in industrial bioprocesses bij het bedrijf Thermofisher Scientific.