Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Groundbreaking Work Nieuws

Duizendste funderingspaal Feringa Building gereed

Maar hoe worden deze trillingsarme palen eigenlijk aangebracht?
21 november 2019

Aannemer Ballast Nedam is op de helft met de funderingswerkzaamheden, nu afgelopen week de duizendste paal is gemaakt voor de nieuwe Feringa Building op de Zernike Campus Groningen. Om zo weinig mogelijk trillings- en geluidsoverlast te geven, wordt geboord in plaats van geheid. Het nieuwe gebouw voor de Faculty of Science and Engineering van de RUG biedt straks onderdak aan ongeveer 1.400 studenten en 850 medewerkers.

Om de fundering van de Feringa Building te maken, worden gaten geboord van ruim 30 meter diep. Voor de in totaal ca. 2.000 funderingspalen wordt ruim 60 kilometer geboord. Deze boorgaten worden van wapening voorzien en daarna gevuld met beton. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Het aanleggen van de funderingspalen bestaat uit het boren van gaten in de grond, die worden voorzien van wapening en volgestort met beton. Deze manier levert, in tegenstelling tot heipalen, geen zware geluidsoverlast. Wel betekent het meer betonwagens. De laatste paal van de eerste bouwfase zal naar verwachting in januari 2020 de grond in gaan.

Afgravingen kelder

De funderingspalen in en rondom de kelder zijn gereed. Daarom kan vanaf deze week worden gestart met de grondafgraving voor de fietsenkelder, de grote onderwijszaal en clean rooms nabij het atrium.

Over de Feringa Building

De Feringa Building is ontworpen als drie geschakelde V-vormen. Over de hele voorzijde loopt langs de glazen gevel een aantrekkelijk brede looproute die alle vleugels met elkaar verbindt en tegelijkertijd uitzicht biedt over de campus. Het gebouw wordt maar liefst 260 meter lang, 63 meter breed en vijf verdiepingen hoog.

Naamgever en scheikundige prof. dr. Ben Feringa, verricht zijn Nobelprijswinnend onderzoek in het huidige Nijenborgh 4 dat in fases plaats gaat maken voor de Feringa Building. Bouwfase 1 wordt naar verwachting medio 2021 opgeleverd. Fase 2 start begin 2022 en zal in de zomer van 2023 klaar zijn. Met de Feringa Building, 'home to Nobel Prize winners', onderschrijft de RUG haar ambities om ook in de toekomst een bijdrage te leveren aan belangrijke internationale onderzoeksgebieden zoals chemical engineering, nanotechnologie, material research en astronomie.

Meer informatie

www.rug.nl/groundbreakingwork

Laatst gewijzigd:11 april 2024 10:17
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

Volg ons opfacebook instagram