Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Ons Onderwijs Voorlichtingsinformatie studiekiezers

Publiekslezing Escher en het Droste-effect

12 juni 2012

Dinsdag 19 juni houdt dr. Bart de Smit van het Mathematisch Instituut, Universiteit Leiden in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen een vrij toegankelijke publiekslezing over de tekening ‘De Prentententoonstelling’ van M.C. Escher. Daarin kijkt een man in een galerij naar een prent die de galerij zelf bevat; het Droste-effect, maar dan met een vreemde vervorming. Het werk van Escher wordt door natuurkundigen vaker gebruik om de gevolgen van verschillende soorten symmetrie aanschouwelijk te maken.

De lezing is een onderdeel van het grote internationale ‘Symposium on Symmetries in Subatomic Physics’, dat volgende week in de Remonstrantse Kerk in Groningen wordt georganiseerd door het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het symposium is alleen interessant voor natuurkundigen die gespecialiseerd zijn in kernfysica, maar voor wie iets meer wil weten over de rol die verschillende soorten symmetrie spelen in de natuurkunde, hebben studenten van het KVI een kort filmpje gemaakt dat op Youtube te zien is. In de draaideur van het KVI-gebouw demonstreren ze dat je, als je drie verschillende vormen van symmetrie (spiegelsymmetrie, verwisseling van lading en omkering van de tijd) achter elkaar toepast, je in de dezelfde situatie eindigt als waarin je begonnen bent.

- De lezing van Bart de Smit over Escher wordt in het Engels gehouden. Tijd en locatie: dinsdag 19 juni van 20.30-21.30 uur, Senaatszaal van het Academiegebouw, Broerstraat 5 Groningen. Zaal open om 20.15 uur.
- Het Youtube-filmpje over symmetrie is te zien op: http://www.youtube.com/watch?v=vJBVAxe8yRM
- Meer informatie over het symposium: www.SSP2012.nl

Noot voor de pers

Meer informatie: prof. dr. H. Wilschut

Laatst gewijzigd:04 september 2018 09:53
View this page in: English

Meer nieuws