Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenBèta-bachelor studiekiezersOver studeren

Tom Profijt

Is werkzaam bij Het Juridisch Spreekuur
Tom Profijt

Elk jaar biedt stichting Het Juridisch Spreekuur zestien gevorderde rechtenstudenten de kans hun studie in praktijk te brengen. Onbetaald, maar ze krijgen er wel studiepunten voor. Tom Profijt (22), vierdejaars rechtsgeleerdheid, is een van hen.

‘In mijn derde jaar heb ik gesolliciteerd bij Het Juridisch Spreekuur. Het leek mij leuk en leerzaam om al die droge theoretische kennis die ik tot dan toe had verzameld in de praktijk toe te passen en met die kennis mensen te gaan helpen.

In tweetallen houden wij vier keer per week een inloopspreekuur in verschillende buurtcentra in de stad Groningen. Een enkele keer kunnen we een vraag direct beantwoorden, maar meestal moeten we eerst zelf goed uitzoeken hoe iets in elkaar zit. Het is leuk om met een probleem dat je niet kent aan de slag te gaan, daar leer je het meest van. Komen we er onderling niet uit, dan kunnen we vaak ook wel even aankloppen bij een hoogleraar van de universiteit. Binnen twee weken sturen we de cliënt dan een schriftelijk juridisch advies.

Tijdens het spreekuur kom je met heel veel facetten van het recht in aanraking.

Arbeidsrecht, huurrecht, strafrecht, je komt van alles tegen. Vooral arbeidsrecht is hot in deze tijden van crisis. Zo hadden we laatst iemand die overspannen thuis zat, maar in de avonduren wel onbetaald werk deed. Haar werkgever vond dat niet kunnen – ‘als je dat kunt, kun je overdag ook werken’ - en wilde haar om die reden ontslaan. Dat was best een moeilijke casus. Kan dat zomaar?

Mijn spreekuurwerk maakt mijn studie veel levendiger. Omdat je veel meer ziet en hoort ontwikkel je een wat praktischer insteek. Bij tentamens heb ik nu vaak wat aan casussen die ik tijdens het spreekuur heb gehad. Ik zie als het ware de problematiek achter de stof, waardoor ik er meer vat op heb. Het staat natuurlijk ook goed op mijn cv. Maar het mooiste vind ik toch dat je echt iets kunt betekenen voor mensen die in de problemen zitten, zelf de weg niet weten of juridische terminologie niet begrijpen. Het is heel dankbaar werk.’

Meer informatie:

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:12