Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenBèta-bachelor studiekiezersOver studeren

Marloes Peters

Doet mee aan de Junior Scientific Masterclass
Marloes Peters

Marloes Peters (20) is tweedejaars geneeskunde. Ze doet mee aan de Junior Scientific Masterclass (JSM). Daarin kunnen studenten geneeskunde naast hun normale studie een onderzoeker assisteren en extra cursussen volgen die helpen bij het doen van medisch onderzoek. Zo kunnen studenten alvast kijken of ze dat interessant vinden en zich voorbereiden op later onderzoekswerk. De JSM is een mooie opstap naar een MD/PhD-traject, waarin je aan het eind van je studie versneld een promotieonderzoek kunt doen af.

‘Voor mij was de Junior Scientific Masterclass echt een reden om voor geneeskunde inGroningen te kiezen. Toen ik erover hoorde op een voorlichtingsdag was ik meteen erg enthousiast. Onderzoek doen leek me toen al leuk, een beetje ‘priegelen’ met celletjes. Heel interessant. Ik leer vrij makkelijk en dit leek me heel goed om ernaast te doen.

Bij de JSM kun je zelf bepalen in welke richting je iets extra’s wilt doen. Ik kwam in contact met een oncoloog die onderzoek doet naar de bestrijding van tumoren op het niveau van bloedvatcellen en werk nu mee aan dat onderzoek. Eerst kijk je een paar keer mee, en al snel kon ik de proeven alleen uitvoeren. Ik overleg natuurlijk regelmatig met mijn begeleider over wat en hoe we gaan onderzoeken en ik kan zelf veel ideeën aandragen. Normaal lees je altijd van alles over onderzoek in artikelen, nu weet ik zelf hoe het gaat.

Door dit extra onderdeel in mijn studie leer ik echt heel kritisch na te denken, en steeds na te gaan of je dingen goed hebt gedaan. Bij colleges merk ik ook dat ik, door mee te doen aan de JSM, op bepaalde gebieden soms meer kennis heb dan andere studenten.

Ik weet niet of ik later echt onderzoeker wil worden, want het contact met de patiënt wil ik ook niet missen. Maar ik heb nu even aan de andere kant van de wetenschap kunnen kijken. Als geneeskundige ben je onder meer bezig met de werking van medicijnen en ik zie nu hoe ze ontwikkeld worden. Ik wil in elk geval met dit deelonderzoek naar de bestrijding van tumoren nog een hele tijd doorgaan in mijn studie. Ik ben er echt door gegrepen.’

Meer informatie:

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:12