Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenBèta-bachelor studiekiezersOver studeren

Margje van Weerden

Margje geflankeerd door de andere leden van het RUG-team bij de Universiteitsquiz.
Margje geflankeerd door de andere leden van het RUG-team bij de Universiteitsquiz.

Margje van Weerden (25) studeerde rechten in Groningen en won met een team van de RUG de UniversiteitsQuiz op tv. Ze verdiepte zich tijdens haar studie op diverse manieren in het (mensen)recht. Nu doet ze in de VS een extra master.  

“Een studie waarmee ik later mensen kan helpen, die leuk is en waar ik goed in zou zijn: bij het maken van een studiekeuze kwam ik al snel bij rechten uit! Ik was op de middelbare school wel goed in Latijn en dat komt nu zeker van pas. Het gevoel voor taal, analytisch denken en puzzelen met teksten zijn elementen die ook bij rechten aan de orde komen.

Tijdens mijn studie heb ik me ook beziggehouden met veel activiteiten gericht op mijn vakgebied. Zo was ik onder meer student-assistent, was ik voorzitter van de excursiecommissie van de faculteitsvereniging, die bijvoorbeeld juridische uitstapjes organiseerde naar de Hoge Raad in Den Haag, en deed ik mee aan het congres van Teimun, de simulatie van de Verenigde Naties. Erg bijzonder was het winnen van de Nederlands Vlaamse pleitcompetitie in Leiden en het meedoen met een team van de RUG aan de Universiteitquiz op televisie afgelopen jaar. Dat was geweldig, natuurlijk helemaal omdat we wonnen! Jezelf terug te zien op tv is best gek, maar zelfs herkend worden op straat in Amsterdam is wel heel apart!

Naast dat deze activiteiten erg leuk zijn, leer je eens op een andere manier dan uit je studieboeken over je vakgebied. Daarom heb ik ook stage gelopen bij twee advocatenkantoren, afgelopen jaar bij het gerenommeerde Böhler Franken Koppe Wijngaarden advocaten in Amsterdam, waar ik veel ervaring in de praktijk heb opgedaan. Ik had daar natuurlijk nog geen eigen zaken, maar deed onder andere veel uitzoekklussen voor de advocaten en loste vragen op die in dossiers naar voren kwamen. Ook ging ik mee naar zittingen en getuigenverhoren. Zo kreeg ik een goede indruk van hoe het in het echte leven en dus na mijn studie er aan toe zou gaan. Daarbij viel het me best wel op dat studeren toch anders is dan de praktijk. Ik heb tijdens mijn stage echt kunnen zien wat het vak inhoudt en dat betekent dat je als student nog veel vaardigheden moet ontwikkelen. Eigenlijk is het een beetje vergelijkbaar met het halen van je rijbewijs: pas als je dat hebt, leer je wat autorijden is!

Een groot voordeel is dat ik er op deze manier goed achter kon komen wat ik nu precies wil doen met mijn studie. Ik wil mij richten op mensenrechten, ook uit ideële overweging, om nuttig te zijn voor de maatschappij. Om mij verder te kunnen ontwikkelen op dit gebied was ik zeker toe aan meer academische uitdaging. Daarom doe ik nu in de Verenigde Staten nog extra een eenjarige master. Ik heb hierbij geen specialisatie gekozen, maar doe een zogenaamde LL.M in General Studies. Dit geeft me de mogelijkheid alle vakken van mijn interesse te kiezen en me te richten op zowel mensenrechten als rechtsfilosofie.”

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:12