Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenBèta-bachelor studiekiezersOver studeren

Geert-Jan Knegt

vijfdejaars bedrijfskunde en voorzitter van het dagelijks bestuur van de ACLO
Geert-Jan Knegt

‘De ACLO is de Groninger Studentensportstichting. Als lid kun je voor 47 euro een jaar onbeperkt sporten. We bieden van alles aan algemene sporturen en cursussen, op het sportcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Eerstejaars duizelt het wel eens als ze hier voor het eerst komen. De reactie is vaak “wow, wat veel voor weinig geld.” De meeste studenten sporten hier wel. Het is goed voor je lijf, maar ook voor je sociale netwerk. Je ziet hier geregeld jaarclubs met zijn allen ‘BOMmen’ – bewegen op muziek. Anderen doen bijvoorbeeld weer met een groepje mee aan de interne zaalvoetbalcompetitie.

Voor ik in het bestuur kwam, had ik bij mijn studie bedrijfskunde net een vak gevolgd over effectieve gespreksvoering en ik was daarbij veel over mezelf te weten gekomen. Ik wilde daarna meer werken aan mezelf als persoon, had al wat bestuurlijke ervaring en ook wel veel affiniteit met sport. Een plek in het bestuur van de ACLO leek me een ideale mogelijkheid om die drie dingen samen te brengen.

Als voorzitter doe je heel veel: leidinggeven, externe contacten onderhouden, overleggen met universiteit en hogeschool, gesprekken voeren met sponsors. Verder leer je lastige beslissingen te nemen. Als je geld verdeelt over studentensportverenigingen, zijn er ook wel eens ontevreden gezichten. Het is achteraf mooi om te zien dat je met bijvoorbeeld een goede communicatie zulke dingen toch goed op kunt lossen. Zo’n jaar is best confronterend: je leert wat je wel kunt, maar ook wat je niet zo goed kunt.

Ik ben nu veel gemotiveerder om straks weer aan de studie te gaan. Ik weet nu ook beter wat ik wil later. Tijdens het bestuursjaar is studeren er niet echt van gekomen. Ik ben hier zo’n 50 uur per week mee kwijt. Maar veel dingen die je doet tijdens zo’n jaar hebben veel met mijn studie bedrijfskunde te maken: managen, coördineren, functioneringsgesprekken houden, conflicten oplossen, omgaan met stress. Je leert hier zo ontzettend veel van! Anderen die na de studie gaan werken, moeten zich dat allemaal nog eigen maken. Ik heb hier eigenlijk, met de andere bestuursleden, al een bedrijf gerund.

Gelukkig is zo’n jaar niet alleen besturen. Ik denk dat het veel mooier was dan ik tevoren had gedacht, vooral ook om de dingen ernaast. Je hebt het echt ontzettend druk met bijkomende zaken, daardoor was het lastig mijn oude sociale leven te handhaven. Je wordt uitgenodigd bij diverse borrels en bij allerlei sportverenigingen. Ik heb nu heel veel sporten gedaan die ik anders nooit zou doen: paardrijden bijvoorbeeld, en schermen. Verder kom je bij allerlei evenementen en plekken waar je anders nooit zou komen: bij het EK onder de 21 was ik in de VIP-ruimte in de Euroborg. Dan sta je daar opeens naast Marco van Basten.’

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:12