Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenBèta-bachelor studiekiezersOver studeren

Cornelis Kalma

Regelde een stageplek bij de Verenigde Naties in New York
Cornelis Kalma

Als je internationale betrekkingen en internationale organisatie (IB/IO) studeert, houd je je bezig met politieke vraagstukken op internationaal niveau. Een stage is verplicht, in de masteropleiding. Logisch, zou je bijna zeggen bij zo’n studie. Maar een plek bij de Verenigde Naties, dat is dan natuurlijk een droomscenario. Cornelis Kalma (26), masterstudent IB/IO, regelde het.

‘Na enkele jaren van boeken lezen en tentamens maken, kon ik eindelijk mijn opgedane kennis in de praktijk brengen door middel van de stage. Door mijn persoonlijke interesse in zowel de politiek als het bedrijfsleven kwam ik tijdens mijn zoektocht naar een geschikte plek terecht bij het United Nations Global Compact Office in New York. Dit departement van de Verenigde Naties onderhoudt de relaties met het bedrijfsleven en stimuleert bedrijven om maatschappelijk verantwoord en duurzaam te ondernemen. De perfecte stage in misschien wel de levendigste stad ter wereld. Na het opsturen van mijn cv en sollicitatiebrief kwam twee maanden later het verlossende woord. Ik mocht drie maanden stage lopen bij het Global Compact Office!

Ik onderhoud hier de contacten met de bedrijven die bij het Global Compact zijn aangesloten. Ieder bedrijf moet jaarlijks een rapport opstellen waarin het aantoont wat het doet om corruptie te voorkomen en mensenrechten, milieu en werknemers te beschermen. Ieder rapport wordt door mij gelezen, geanalyseerd en op de website gepubliceerd. Door het lezen van deze rapporten en het contact met de bedrijven leer ik hoe verschillende types bedrijven uit alle hoeken van de wereld zich inzetten om iets terug te doen voor de maatschappij. Daarnaast ga ik regelmatig naar bijeenkomsten waarop deze bedrijven samenkomen en ideeën uitwisselen.

Het is absoluut geen straf om rond te mogen lopen tussen zoveel mensen uit zoveel verschillende landen met verschillende culturen, zeker niet in een stad als New York. Net als alle andere 230 VN-stagairs benut ik hier iedere seconde vrije tijd optimaal. Een stage bij de VN is overigens niet alleen weggelegd voor IB/IO studenten. Met de meeste studies maak je een kans en ik kan het zeker aanraden!’

Meer informatie:

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:12