Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenBèta-bachelor studiekiezersOver studeren

Benjamin Mulder

Studeert rechten, maar heeft een jaar vrijgemaakt om voorzitter te zijn bij UNITAS
Benjamin Mulder
Benjamin Mulder

Benjamin Mulder (21) studeert rechten, maar heeft een jaar vrijgemaakt om voorzitter te zijn bij Unitas. Die vereniging heeft tweehonderd leden en bestaat tien jaar. Benjamin omschrijft Unitas als ‘eigentijds traditioneel’. Toen we hem vroegen naar een voorwerp dat Unitas typeert, kwam hij met de Mosbel.  

‘Ik zat in Groningen op school en begon de stad steeds leuker te vinden. Vrienden bleven ook in de stad en aangezien rechten in Groningen goed aangeschreven stond, besloot ik hier te gaan studeren. In de Kei-week heb ik bij verschillende verenigingen gekeken, maar ik werd eerst geen lid. Na enthousiaste verhalen van anderen en nog eens te hebben gekeken, schreef ik mij in bij Unitas. Ik werd tegelijk met ongeveer vijftig anderen lid. Het leuke van dit kleine aantal is dat je alle eerstejaars leert kennen en niet alleen je jaarclub. Toch is je jaarclub de vaste groep mensen waar je mee omgaat.

We zijn een open vereniging, waarbij ieder lid dezelfde rechten en plichten heeft, en hebben een introductietijd zonder ontgroening. We zijn ook rijk aan tradities. Daarbij horen ongeschreven regels, de mores. Bij elke bar hangt een mosbel, die geluid kan worden als iemand een regel, ofwel een mos, overtreedt. De overtreder moet dan een rondje bar aanbieden. Een voorbeeld van een ongeschreven regel kan ik niet geven, want ze zijn niet voor niets ongeschreven. Twee keer per jaar hebben we een mosweek, waarbij elk lid voor een rondje een mos kan kopen. Deze regel geldt dan een uur. De laatste keer mocht er bijvoorbeeld een uur alleen maar Duits worden gesproken en mocht je niet aan je haar zitten als je aan de bar stond om iets te bestellen.

Eerstejaars mengen hier snel met ouderejaars. Ik zit niet alleen in een jaarclub maar ook in een dispuut met dertig man uit verschillende jaren. We komen elke maandag samen en gaan daarna naar Unitas. Ook organiseert elk dispuut activiteiten, zoals een dag in de KEI-week. Maar er is ook een dispuut dat elk jaar een schuimparty organiseert.

Vanaf het eerste jaar ben ik actief in verschillende commissies, omdat ik ook iets terug wilde doen voor de vereniging. Vorig jaar ben ik gevraagd voor het bestuur. Ik werd met een smoes naar Unitas gelokt en van daaruit meegenomen naar een café. Daar zat het oude bestuur met koffie en gebak. Ze vroegen me of ik voorzitter wilde worden. Na twee dagen bedenktijd zei ik ja en ik weet zeker dat dit jaar me altijd zal bijblijven. Ik maak nu dingen mee die ik vroeger nooit meemaakte. Ik ben hier nog lang niet weg, maar weet zeker dat ik later nog veel zal terugkomen en hecht contact zal blijven houden met mijn jaarclub en dispuut.’ 

www.unitassg.nl

Unitas pand
Unitas pand
Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:12