Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenBèta-bachelor studiekiezersOver studeren

Actief naast je studie

Ondernemende studenten

Veel studenten studeren niet alleen, maar doen ook het nodige naast hun studie. Bijvoorbeeld met een eigen onderneming, of via activiteiten die hun studie verdiepen. Vaak zijn ze gedreven, enthousiast en ambitieus. En: ze hebben een interessant verhaal te vertellen. Twee verhalen over studie en praktijk.

 

Margje geflankeerd door de andere leden van het RUG-team bij de Universiteitsquiz.
Margje geflankeerd door de andere leden van het RUG-team bij de Universiteitsquiz.

Margje van Weerden (25) studeerde rechten in Groningen en won met een team van de RUG de UniversiteitsQuiz op tv. Ze verdiepte zich tijdens haar studie op diverse manieren in het (mensen)recht. Nu doet ze in de VS een extra master.  

“Een studie waarmee ik later mensen kan helpen, die leuk is en waar ik goed in zou zijn: bij het maken van een studiekeuze kwam ik al snel bij rechten uit! Ik was op de middelbare school wel goed in Latijn en dat komt nu zeker van pas. Het gevoel voor taal, analytisch denken en puzzelen met teksten zijn elementen die ook bij rechten aan de orde komen.

Tijdens mijn studie heb ik me ook beziggehouden met veel activiteiten gericht op mijn vakgebied. Zo was ik onder meer student-assistent, was ik voorzitter van de excursiecommissie van de faculteitsvereniging, die bijvoorbeeld juridische uitstapjes organiseerde naar de Hoge Raad in Den Haag, en deed ik mee aan het congres van Teimun, de simulatie van de Verenigde Naties. Erg bijzonder was het winnen van de Nederlands Vlaamse pleitcompetitie in Leiden en het meedoen met een team van de RUG aan de Universiteitquiz op televisie afgelopen jaar. Dat was geweldig, natuurlijk helemaal omdat we wonnen! Jezelf terug te zien op tv is best gek, maar zelfs herkend worden op straat in Amsterdam is wel heel apart!

Naast dat deze activiteiten erg leuk zijn, leer je eens op een andere manier dan uit je studieboeken over je vakgebied. Daarom heb ik ook stage gelopen bij twee advocatenkantoren, afgelopen jaar bij het gerenommeerde Böhler Franken Koppe Wijngaarden advocaten in Amsterdam, waar ik veel ervaring in de praktijk heb opgedaan. Ik had daar natuurlijk nog geen eigen zaken, maar deed onder andere veel uitzoekklussen voor de advocaten en loste vragen op die in dossiers naar voren kwamen. Ook ging ik mee naar zittingen en getuigenverhoren. Zo kreeg ik een goede indruk van hoe het in het echte leven en dus na mijn studie er aan toe zou gaan. Daarbij viel het me best wel op dat studeren toch anders is dan de praktijk. Ik heb tijdens mijn stage echt kunnen zien wat het vak inhoudt en dat betekent dat je als student nog veel vaardigheden moet ontwikkelen. Eigenlijk is het een beetje vergelijkbaar met het halen van je rijbewijs: pas als je dat hebt, leer je wat autorijden is!

Een groot voordeel is dat ik er op deze manier goed achter kon komen wat ik nu precies wil doen met mijn studie. Ik wil mij richten op mensenrechten, ook uit ideële overweging, om nuttig te zijn voor de maatschappij. Om mij verder te kunnen ontwikkelen op dit gebied was ik zeker toe aan meer academische uitdaging. Daarom doe ik nu in de Verenigde Staten nog extra een eenjarige master. Ik heb hierbij geen specialisatie gekozen, maar doe een zogenaamde LL.M in General Studies. Dit geeft me de mogelijkheid alle vakken van mijn interesse te kiezen en me te richten op zowel mensenrechten als rechtsfilosofie.”

Ben Woldring
Ben Woldring

Ben Woldring (21) is eigenaar van Bencom, de onderneming achter succesvolle vergelijkingssites als Bellen.com en Internetten.nl. Als 13-jarige begon hij aan zijn zakenimperium. Hij zat aan tafel met Microsoft-topman Steve Ballmer, stond voor tientallen tv- en fotocamera’s en won de prestigieuze prijs Entrepreneur of the Year, waardoor hij levenslang op Nijenrode masterclasses kan volgen. En hij studeert aan de RUG. Kunstgeschiedenis, welteverstaan.  

‘Ik ben iemand die dingen goed wil doen. Zo begon ik ooit fanatiek aan de studie international economics and business, ik probeerde alles te halen. Maar dat was niet te combineren met mijn bedrijf. Soms had ik in een periode acht tentamens, waarvoor ik erg veel moest leren. Dat lukte gewoon niet. Als je zit te blokken en er belt iemand om op je site te adverteren, kun je niet zeggen “kom over een weekje maar terug”. En een belangrijk interview laat je ook niet voorbijgaan. Ik ben toch in de eerste plaats ondernemer, van jongs af aan calculerend. Dus dan zat ik me bij college soms af te vragen “wat doe ik hier, ik heb nu misschien twintig telefoontjes gekregen die heel belangrijk zijn.” De stof regelmatig bijhouden was ook geen optie. Ik had de hele dag al gewerkt aan onderhandelingen, personeel, BV’s opzetten. Inspannende zaken, dan sla je ’s avonds niet meer een studieboek open.

Mensen vonden het ook vreemd dat ik economie studeerde. Als ik ergens een lezing gaf voor studenten, dan vroegen ze me waarom ik eigenlijk die studie deed. Ik was toch al directeur? “Wat jij doet is onze droom” zeiden ze dan.

Nu doe ik kunstgeschiedenis, puur ‘voor de leuk’. Ik weet er niet zoveel van, dus hier kunnen ze me nog van alles wijsmaken. Ik volg op dit moment alleen colleges en doe geen tentamens. Mijn situatie geeft me natuurlijk wel een andere positie dan mijn medestudenten. Ik hoef geen studie te doen om later een baan te vinden. Maar ze reageren daar niet raar op, of zo. Veel van mijn huidige medestudenten kennen mijn achtergrond niet, en degenen die het wel weten, vinden het juist leuk dat ik kunstgeschiedenis er bij doe. Van jaloezie merk ik eigenlijk nooit iets. Waarom zouden ze, dit is toch wat veel studenten willen?

Ik vind een studie ook belangrijk voor je ontwikkeling, je moet een brede blik hebben. Soms heb ik hier directeuren van telecombedrijven op bezoek, die het volgens mij niet eens opvalt dat het kantoor vol hangt met kunst. Die hebben vaak een heel beperkte blik. Dat wil ik later niet, altijd alleen maar met business bezig.

Mijn drijfveer? Dat is toch succes hebben. Succes smaakt naar meer. Het voelt lekker, en dat wil iedereen toch? Je goed voelen in je werk, in je studie? Vanmiddag belde bijvoorbeeld een groot energiebedrijf. Die willen graag op mijn site adverteren, en groot. Dat is toch geweldig, dat bedrijven vechten om advertentieposities op jouw site? Dat geeft gewoon een kick. Ik vind het prachtig om mooie deals te sluiten, de interviews, alle evenementen waar je voor wordt uitgenodigd - van congressen tot WK-voetbal, van Tour de France tot autoracen. Dat geeft een gevoel van waardering. Al ben ik er ook wel op bedacht dat daar soms wel wat achter steekt.

Mijn bedrijf staat nu goed op de rails. Dat geeft rust. Ik heb nu meer tijd om na te denken over de toekomst van het bedrijf, om te sporten en vrienden te zien. Op zich trekt het studentenleven me ook. Binnenkort zou ik graag vakken willen volgen bij bedrijfskunde, dat staat dichter bij wat ik doe. Ik wil Bellen.com misschien introduceren in Engeland, en ik ben bezig met een nieuwe site, waar ik erg veel van verwacht. Het kan zijn dat ik de onderneming ooit van de hand doe, zeg nooit nooit. Maar nu is het de kip met de gouden eieren, en daar moet je goed voor zorgen.”

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:12