Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Science and Engineering Our Education Voorlichtingsinformatie studiekiezers Actuele informatie Zpannend Zernike

Bernoulliborg


Meet and greet

De Bernoulliborg doet dit jaar mee aan “Het Klokhuis ‘Zoek het uit’ Weekend” . Presentator Bart Meijer komt naar het Zernike en je kunt hem daar ontmoeten en met hem op de foto! Maar daarom heen kunnen zowel kinderen als volwassenen zelf leren en experimenteren. Bijvoorbeeld door vragen te stellen bij de “vraag maar raak balie”. Daar staan wetenschappers die verstand hebben van allerlei verschillende beta onderwerpen. Zoals Kees Hummelen die kan vertellen hoe je de zon kunt gebruiken om je iPOD te laten spelen. Of Marc van der Maarel die de kracht van zetmeel laat zien. En benieuwd hoe DNA (je eigenschappen die je van je voorouders erft) eruitziet? Bij Eva Teuling kun je DNA uit een kiwi halen.

13.00 -16.00 Vraag maar raak Balie van de wetenschapper, opening door presentator Klokhuis: Bart Meijer

13.30 – 15.00: op de foto met Bart

En als speciale gast hebben we de bijna beroemde wetenschapper Ivo van Vulpen. In het najaar is hij te gast in het Klokhuis in het onderdeel “zoek het uit”. Ivo van Vulpen doet onderzoek naar 'het kleinste deeltje' en bekijkt onder meer de resultaten van het CERN (deeltjesversneller) in Zwitserland.

Om 15.15 houdt hij die middag een lezing. Later dit jaar wordt de nobelprijs voor Natuurkunde bekend gemaakt en hij zal alvast een tipje van de sluier op lichten door meer te vertellen over de ontdekking van de eeuw. Het Higgs Boson deeltje.

Bezoekers die even niet meer na willen denken, maar willen bewegen of naar bewegingen willen kijken: in het robotlab van Kunstmatige Intelligentie kan je ook dit jaar weer dansen met robots.

Streetdancen met robots in het robotlab...
Streetdancen met robots in het robotlab...

Doorlopend programma

Daarnaast zijn er diverse experimenten. Zo kun je met de mensen van Talentkracht allerlei proefjes omtrent luchtdruk doen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een propje papier in een fles blaast? Probeer het zelf maar.

Nog altijd een grote hit: zelf je shampoo, gel of tandpasta maken! Ook dit jaar kun je dit weer doen en dan dit jaar in de Bernoulliborg.

Of je kunt puzzelen en knutselen. Wiskundigen leggen uit hoe fractals ook in de natuur voorkomen en wat dat voor een wiskundige betekent.

aan de slag
aan de slag
Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:12