Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Science and Engineering Education Bèta-bachelor studiekiezers Actuele informatie

Nieuws

Studenten leggen Artificial Intelligence uit in het nieuwe Forum Groningen
Gepubliceerd op:10 maart 2020

Studenten Artificial Intelligence Martijn, Eline, Pim en Bram geven rondleidingen, cursussen en demonstraties bij de expositie AI: More than human in het nieuwe Forum Groningen. Een leerzame ervaring, met knuffelbare robots, dansende kinderen en argwanende volwassenen.

Keuzegids Masters: 6 Topopleidingen bij FSE en Nanoscience beste van Nederland
Gepubliceerd op:05 maart 2019

RUG is beste algemene Masteruniversiteit

SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde
Gepubliceerd op:29 november 2018

Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als winnaar. Bram studeert de internationale master Industrial Engineering and Management (Technische Bedrijfskunde).

RUG-student wint Unilever Research Prize
Gepubliceerd op:28 november 2018

Het kweken van zeewier als toekomstige voedselbron, dat onderzocht Wouter Muizelaar, student Mariene Biologie en Science+, Business and Policy aan de RUG, in zijn masterscriptie “Seaweeds and Carbohydrates: Assessment of starting a new Public Private Partnership ”. Muizelaar ontving hiervoor op 27 november 2018 de prestigieuze Unilever Research Prize.

Tien Groningse bètastudenten winnen Jong Talentprijs
Gepubliceerd op:26 november 2018

Op 26 november is aan tien studenten van de Groningse Faculty of Science and Engineering (RUG) een Jong Talentprijs uitgereikt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De prijzen zijn ter stimulering van het wetenschappelijk onderwijs in de technische en exacte  en worden door bedrijven, stichtingen en fondsen ter beschikking gesteld. Drie Groningse masterstudenten ontvingen de Afstudeerprijs voor hun scriptie-onderzoek en zeven eerstejaars bachelorstudenten ontvingen de Aanmoedigingsprijs voor hun excellente studieresultaten.

Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017
Gepubliceerd op:20 november 2018

Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top
Gepubliceerd op:15 november 2018

Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede Klassieke Universiteiten 2019’ heeft de universiteit van het Noorden deze keer stuivertje gewisseld met de Radboud Universiteit.

iGEM studententeam wint goud met duurzaam styreen
Gepubliceerd op:12 november 2018

Een gistcel maken die op duurzame wijze styreen, de bouwsteen voor poplystyreen plastic, produceert. Het leverde het Groningse iGEM team van 2018 een gouden medaille op in de internationale wedstrijd in synthetische biologie. Ze namen het op tegen meer dan 300 andere universiteitsteams.

Duizenden sterfgevallen voorkomen door vaccinaties
Gepubliceerd op:21 augustus 2018

Vaccineren helpt, concludeert RUG-promovendus Maarten van Wijhe in zijn proefschrift The public health impact of vaccination programmes in the Netherlands. Van Wijhe onderzocht Rijksvaccinatieprogramma’s gericht op zeven ziektes, en concludeert dat tussen de 6.000 en 12.000 sterfgevallen voorkomen zijn onder kinderen en jongvolwassenen geboren tussen 1953 en 1992.

New all round research institute for mathematics, computer science and artificial intelligence: Bernoulli Institute
Gepubliceerd op:01 juni 2018

At the University of Groningen, a new all round research institute has been established in mathematics, computer science and artificial intelligence: the Bernoulli Institute. It combines and expands the unique expertises the University already has in these disciplines. The Bernoulli Institute kicks off on June 1st, 2018.

RUG beste brede klassieke universiteit van Nederland
Gepubliceerd op:15 november 2017

Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Nederlandse Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding. In de lijst van Beste Universiteiten staat de universiteit van het Noorden in de categorie ‘Brede Klassieke Universiteiten 2018’ net als vorig jaar op de eerste plaats, echter nu niet gedeeld.

Folkert Nobels wint Aart Bosman Award
Gepubliceerd op:07 juli 2017

Genomineerd door studenten en docenten FSE

Nederlandse onderzoekers gaan samen kunstmatige cel bouwen
Gepubliceerd op:09 mei 2017

Het Nederlandse onderzoeksconsortium BaSyC gaat de uitdaging aan om een kunstmatige biologische cel te bouwen. Daartoe heeft het een bedrag van bijna 19 miljoen toegekend gekregen uit het Zwaartekrachtprogramma van de NWO. Onder coördinatie van prof.dr. Bert Poolman, mede-aanvrager van BaSyC, nemen vijf onderzoeksgroepen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) deel aan het project. Zij leveren, na de TU Delft die het BaSyC-project leidt, de grootste bijdrage.

Prestigieuze onderscheiding Royal Society of Chemistry voor Nobelprijswinnaar
Gepubliceerd op:09 mei 2017

Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de Centenary Prize 2017 van de Royal Society of Chemistry gewonnen. De Centenary Prize is een onderscheiding voor excellente scheikundigen van buiten het Verenigd Koninkrijk. De Royal Society of Chemistry is een vooraanstaand genootschap van scheikundigen dat zich ten doel stelt excellentie in de chemische wetenschappen te bevorderen. Deze 175 jaar oude Britse non-profitorganisatie voor scheikundigen heeft wereldwijd ruim 50.000 leden.

Prestigieuze onderscheiding Royal Society of Chemistry voor Harutyunyan
Gepubliceerd op:09 mei 2017

Syuzanna Harutyunyan, hoogleraar synthetische organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de Homogeneous Catalysis Award 2017 van de Royal Society of Chemistry gewonnen. Professor Harutyunyan richt zich in haar werk op het ontwikkelen van nieuwe methoden voor het synthetiseren van moleculen die van nut zijn in de farmaceutische, fijnchemische of agrochemische industrie. De Royal Society of Chemistry (RSC) is een vooraanstaand genootschap van scheikundigen dat zich ten doel stelt excellentie in de chemische wetenschappen te bevorderen. Deze 175 jaar oude Britse non-profitorganisatie voor scheikundigen heeft wereldwijd ruim 50.000 leden.

Ben Feringa in College Tour op 28 april
Gepubliceerd op:24 april 2017

Op vrijdag 28 april om 21:10 uur is een College Tour-aflevering met Ben Feringa te zien op NPO2. Donderdag 20 april 2017 was de Nobelprijswinnaar te gast bij het populaire tv-programma. De opname in de Stadsschouwburg in Groningen trok veel bezoekers.

Rachel Carson Milieuscriptieprijs 2016 voor Aagje van Meerwijk
Gepubliceerd op:28 november 2016

EES studente wint de nationale scriptieprijs op het gebied van milieukunde.

Lorentz Afstudeerprijs voor Groningse Natuurkunde-studente
Gepubliceerd op:22 november 2016

Masterstudente Physics Femke Oosterhof heeft de Lorentz Afstudeerprijs voor theoretische natuurkunde gewonnen. Zij krijgt de prijs van 3.000 euro van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem. De jury is lovend over de hoge kwaliteit van Oosterhofs afstudeerwerk.

Unilever Research Prize 2016 for Chemical Engineering student Marte Sveistrup
Gepubliceerd op:22 november 2016

Marte Sveistrup, Master’s student in Chemical Engineering at the University of Groningen, receives the Unilever Research Prize for her thesis on enhanced oil recovery (EOR).

RUG: negen topopleidingen, beste brede klassieke universiteit
Gepubliceerd op:15 november 2016

Negen bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel 'Topopleiding'. In de lijst van Beste Universiteiten staat de RUG in de categorie Brede Klassieke Universiteiten op de gedeelde eerste plaats.

Prof.dr. Wesley Browne wint KNCV Onderwijsprijs 2016
Gepubliceerd op:08 november 2016

Wesley Browne, hoogleraar van de afdeling Moleculaire Anorganische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de KNCV-Onderwijsprijs 2016 gewonnen. Volgens de jury heeft Browne een enorme bijdrage geleverd aan de totstandkoming en uitvoering van het chemiecurriculum in Groningen, en heeft hij uitstekende docentkwaliteiten.

iGEM-team wint Gold Medal en 1e plaats
Gepubliceerd op:02 november 2016

FSE-studenten winnen op internationale competitie in synthetische biologie (MIT Boston).

Nobelprijs Chemie 2016 voor Ben Feringa
Gepubliceerd op:05 oktober 2016

Prof. Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen. Feringa krijgt de prijs voor de ontwikkeling van moleculaire machines.

Grote H2020-toekenning voor werk met ‘vlotten’ in bacteriemembraan
Gepubliceerd op:20 juli 2016

Moleculair biologen van de Rijksuniversiteit Groingen (RUG) doen mee aan een onderzoeksproject dat maar liefst 7,4 miljoen euro heeft gekregen uit het zeer competitieve Europese Horizon 2020 programma. Doel is om ‘lipid rafts’ (vet-vlotten), speciale stukjes van de celmembraan, te gaan gebruiken om nuttige stoffen te produceren of vervuiling af te breken.

RUG Aart Bosman Award voor Thomas Hoeksema
Gepubliceerd op:01 juli 2016

Bachelorstudent Computing Science

Negen 'topmasters', dertien eerste plekken in Keuzegids Masters
Gepubliceerd op:02 maart 2016

In de nieuwe editie van de Keuzegids Masters krijgen in totaal negen opleidingen van de RUG het predikaat topopleiding. De master Nanoscience van de RUG is voor het vierde jaar achtereen de beste universitaire masteropleiding in Nederland, zo blijkt uit de nieuwe Keuzegids.

Zes topopleidingen, negen eerste plaatsen in nieuwe Keuzegids
Gepubliceerd op:02 november 2015

Zes bacheloropleidingen aan de RUG krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel 'Topopleiding'. Negen Groningse opleidingen worden beoordeeld als de beste in hun categorie. In de lijst van Beste Universiteiten staat de RUG in de categorie Brede Klassieke Universiteiten op de tweede plaats.

Master's student in Computing Science wins GUF-100 award
Gepubliceerd op:25 juni 2015

Joost Koehoorn, Master’s student in Computing Science, is proclaimed best student of the Faculty of Science and Engineering and receives a GUF-100 award of EUR 2,500. On July 3rd, 2015, during the official close of the academic year, the University will award all GUF-100 prizes to outstanding students, one from each faculty. All degree programmes of the Faculty could nominate a student for the annual GUF-100 award, from which a faculty committee selected three students for the GUF-100 award.

Frijlink wins Utrecht University Award for Excellence in Pharmaceutical Research 2015
Gepubliceerd op:17 juni 2015

On June 12, Prof dr. Erik Frijlink, professor of Pharmaceutical Technology and Biopharmacy of GRIP recieved the Utrecht University Award for Excellence in Pharmaceutical Research 2015 for his outstanding contributions to pharmaceutical science as well as translation of his research to pharmaceutical products. This award is given every two years by the Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences.

Twee Europese subsidies voor fundamenteel biochemisch onderzoek
Gepubliceerd op:22 april 2015

Hoogleraren Bert Poolman en Siewert-Jan Marrink hebben elk een ERC Advanced Grant van 2.5 miljoen euro ontvangen. Hoogleraar Biochemie Bert Poolman zal een synthetische cel bouwen om de volumeregulering van een levende cel na te bootsen, hoogleraar Moleculaire Dynamica Siewert-Jan Marrink ontwikkelt nieuwe simulatietechnieken waarmee hij de opbouw van celmembranen in detail kan bestuderen.

Master Nanoscience opnieuw beste universitaire masteropleiding
Gepubliceerd op:25 maart 2015

De master Nanoscience van de RUG is de beste universitaire masteropleiding, zo blijkt uit de nieuwe Keuzegids Masters 2015. In de nieuwe editie van de Keuzegids krijgen in totaal acht opleidingen van de RUG het predikaat topopleiding.

Gejuich bij Infoversum voor zonnesikkel
Gepubliceerd op:23 maart 2015

900 toeschouwers kamen naar het programma in Groningen voor de zonsverduistering. Organisatoren: De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen en het Infoversum.

Longen repareren
Gepubliceerd op:09 januari 2015

Kapotte longen repareren: Dr. Reinoud Gosens aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt groeifactoren.

Later naar school, betere cijfers?
Gepubliceerd op:22 december 2014

Middelbare scholieren die laat inslapen en daardoor korter slapen halen bij proefwerken in de ochtenduren gemiddeld slechtere cijfers dan klasgenoten. Die uitkomst volgt uit een profielwerkstuk van twee leerlingen die vorig jaar eindexamen deden op De Nieuwe Veste in Coevorden. Hun gegevens zijn door Groningse chronobiologen tot een wetenschappelijk artikel verwerkt dat 26 december wordt gepubliceerd. En de school gaat nu experimenteren met gewijzigde lestijden.

Prestigieuze ERC Starting Grant voor Mladen Popović
Gepubliceerd op:11 december 2014

Prestigieuze ERC Starting Grant voor Mladen Popović. Directeur Qumran instituut ontvangt €1,5 mln voor innovatief onderzoek naar schrijvers Dode Zeerollen.

Maria Azhar wint Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde voor onderzoek naar microstructuren
Gepubliceerd op:27 november 2014

Op 28 november 2014 ontvangt Maria Azhar een Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde van 5000 euro bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Maria Azhar won deze prijs voor theoretisch onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen naar spiraal-magnetische ordening in het zogenaamde Kondo-model. De resultaten van haar onderzoek zijn van belang voor dataopslag en -verwerking.

Aanmoedigingsprijzen voor zes succesvolle propedeusestudenten RUG
Gepubliceerd op:27 november 2014

Op 28 november ontvangen zes topstudenten in exacte en technische vakken van Rijksuniversiteit Groningen een Jong Talent aanmoedigingsprijs van 500 euro bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. De winnaars zijn: Irina Chiscop (Wiskunde en technische wiskunde), Freddie Hendriks (Natuurkunde en technische natuurkunde), Annemarie Maan (Scheikunde), Isabela Constantin (Informatica en technische informatica), Dion Groothof (Life Science and Technology) en Natasha Witto (Chemische Technologie). Zij behoren tot de beste propedeusestudenten van hun studie.

Rachel Carsonprijs naar Groningen voor onderzoek naar verstening van tuinen
Gepubliceerd op:24 november 2014

Cirsten Zwaagstra heeft de Rachel Carsonprijs gewonnen voor de beste wetenschappelijke scriptie op milieugebied in 2014. Zij deed onderzoek naar verstening van tuinen in Groningen en de gevolgen voor de waterhuishouding en het klimaat in de stad. De jury roemde de diepgang en de toegankelijkheid van haar onderzoek. Het legt een brug tussen de mondiale klimaatproblematiek en de mogelijkheid voor mensen om daar in hun eigen tuin iets aan te doen.

Keuzegids herzien: nu zes topopleidingen en tien eerste plaatsen
Gepubliceerd op:05 november 2014

Zes bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel 'Topopleiding'. Tien Groningse opleidingen worden beoordeeld als de beste in hun categorie. In de lijst van Beste Universiteiten staat de Rijksuniversiteit Groningen in de categorie Brede Klassieke Universiteiten op de tweede plaats.Dat blijkt uit de aangepaste studieranglijsten die de redactie van de Keuzegids vandaag publiceerde. In de eerste versie van de Keuzegids werden vier RUG-opleidingen beoordeeld als Topleiding en behaalden acht bachelors de eerste plaats. De RUG stond op de derde plaats in de categorie Brede Klassieke Universiteiten.

Unilever Research Prize for Top Master student Machteld Kamminga
Gepubliceerd op:30 oktober 2014

Top Master student Nanoscience Machteld Kamminga has been awarded the Unilever Research Prize. This EUR 2,500 prize is annually awarded to the most talented Master of Science students in het Netherlands. Kamminga recently graduated from the Top Master Programme Nanoscience with the highest distinction ‘cum laude’ and immersed herself in chemistry and biology, as is reflected by her research projects.

Drie maal Nederlands brons in loodzware Internationale Natuurkunde Olympiade
Gepubliceerd op:21 juli 2014

Het team van de Nederlandse Natuurkunde Olympiade heeft op de Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) in Astana (Kzachstan) goed gepresteerd. Drie van de vijf Nederlandse deelnemers zijn in de prijzen gevallen. Arthur Christianen uit Nijmegen, Matthijs Vernooij uit Nijmegen, Timo Bras uit Waalwijk, Wouter Fokkema uit Wouterswoude en Bastiaan Cnossen uit Bergen horen bij de beste natuurkundeleerlingen van de wereld. Zij gingen afgelopen week de strijd aan met 374 internationale deelnemers uit 85 verschillende landen.

Scholieren Junior Honours College bezoeken bètafaculteit
Gepubliceerd op:26 juni 2014

Bezoek van scholieren aan de bètafaculteit tijdens Junior Honours College.

Uitreiking SustainaBul 2014
Gepubliceerd op:12 juni 2014

De sustainaBul uitreiking

Studenten winnen Green Mind Award: Geveltuin voor de Universiteitsbibliotheek
Gepubliceerd op:11 juni 2014

De Universiteitsbibliotheek krijgt een geveltuin en een daktuin. Het gebouw aan het Academieplein moet daarmee uitgroeien tot een toonbeeld van duurzaam groen in de versteende Groningse binnenstad. Dat is de kern van het plan waarmee drie studenten vrijdag 6 juni de Green Mind Award 2014 wonnen. De Green Mind Award is de tweejaarlijkse prijsvraag van de Rijksuniversiteit Groningen voor het beste idee om de universiteit duurzamer te maken. Lisette Stevens, Menno Stellingwerff en Malenthe Teunis ontwierpen hun plan in een masterlab in het Honours College van de RUG.

Rijksuniversiteit Groningen biedt herexamentraining op 14 en 15 juni
Gepubliceerd op:11 juni 2014

Na een succesvolle examentraining waaraan ruim 640 leerlingen uit het hele land hebben deelgenomen, biedt de Rijksuniversiteit Groningen op zaterdag 14 en zondag 15 juni een herexamentraining aan voor vwo- en havoleerlingen. Vwo-leerlingen kunnen een training volgen in de vakken wiskunde B, natuurkunde, scheikunde, biologie, economie (zowel programma 2013 als 2014) en management & organisatie. Voor havoleerlingen worden de vakken wiskunde A, wiskunde B en natuurkunde aangeboden.

Meer gezondheidsrisico’s onder jongeren
Gepubliceerd op:10 juni 2014

Naarmate jongeren meer in de pubertijd terecht komen, worden een aantal gezondheidsrisico’s groter. Dit staat in een onderzoek van het UMCG dat op 10 juni 2014 is gepubliceerd. Het extra contactmoment van GGD’en en JGZ-organisaties draagt bij aan bewustwording van die risico’s onder jongeren het signaleren en adviseren ten behoeve van een gezonde leefstijl.

RUG400-viering groots afgesloten met festiviteiten voor iedereen
Gepubliceerd op:10 juni 2014

Na de eredoctoraten met de mooie stoet internationale hoogleraren op vrijdag 13 juni sluiten we de RUG400-viering af met een weekend vol festiviteiten voor iedereen. Een groots slotfeest op de Grote Markt, Vismarkt en Waagplein met o.a. Bl ø f en De Jeugd van Tegenwoordig. Deze wordt voorafgegaan door een optocht van studenten en Stadjers die samen hun community-art projecten presenteren aan het publiek. ’s Middags kan men genieten van de Bommen Bootrace, een roei-evenement tussen Groningen en Münster in de grachten van de Groninger binnenstad met als hoogtepunt de race tussen de oud-studenten van Oxford en Cambridge.

Spinozawinnaar: 'Ik omarm de groezeligheid van de ecologie’
Gepubliceerd op:06 juni 2014

Aan Theunis Piersma, hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is de Spinozapremie toegekend. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vandaag bekend.

Progressief chronisch nierfalen eerder vast te stellen en te behandelen
Gepubliceerd op:06 juni 2014

Progressie van chronisch nierfalen kan in een veel vroeger stadium worden behandeld als een nieuwe, minder strikte definitie van de progressie van nierinsufficiëntie wordt gehanteerd. Het vaststellen van een daling van 30% in nierfunctie (de glomerulaire filtratiesnelheid ofwel GFR) van de nieren is voldoende voor het signaleren van een blijvende verslechtering van de nierfunctie. Dit blijkt uit een grote studie van het wereldwijde Chronic Kidney Disease Prognosis Consortium die vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA is gepubliceerd en gepresenteerd op het congres van de Europese Vereniging voor Nefrologie dat in Amsterdam plaatsvindt.

Landen moeten genocide in vroeg stadium voorkomen
Gepubliceerd op:05 juni 2014

Alle landen hebben de juridische verplichting om de aanzet tot genocide al in een vroeg stadium aan te pakken om erger te voorkomen. Maar deze internationale afspraak uit 1948 wordt niet gehandhaafd, met name omdat er geen instantie is die het mandaat heeft om dat te doen. Dat concludeert de van oorsprong Rwandese jurist Etienne Ruvebana in zijn proefschrift, waarop hij 12 juni promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bepleit nader onderzoek naar internationale mechanismes die, met deze juridische basis, genocides in de toekomst kunnen voorkomen.

Onderzoek naar psychologische hulp bij vermissing dierbare
Gepubliceerd op:05 juni 2014

De Rijksuniversiteit Groningen start deze week een driejarig onderzoek naar de effectiviteit van een behandeling voor dierbaren van vermisten. Gedurende het onderzoek wordt hulp aangeboden in de vorm van cognitieve gedragstherapie en elementen van mindfulness. Er wordt onderzocht of deelname aan de behandeling leidt tot afname van posttraumatische stress en toename van welbevinden. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Fonds Slachtofferhulp.

Educatieve kinderdag op vliegveld Eelde in Pinksterweekend
Gepubliceerd op:05 juni 2014

Op zaterdag 7 juni zet de 400-jarige Rijksuniversiteit Groningen vliegveld Eelde op stelten. Er valt die dag van alles te beleven: demonstraties, vliegensvlugge kindercolleges, leuke proefjes en zelfs de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan de toren van de luchtverkeersleiding. Kinderen kunnen op de foto met een indrukwekkend pantservoertuig, met roofvogels of een grote brandweerauto. En als klap op de vuurpijl maakt iedereen kans op het winnen van een rondvlucht boven Groningen.

Voorkomen van depressie door verbeeldingskracht
Gepubliceerd op:04 juni 2014

De afdeling Klinische Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de mogelijkheid om gebruik te maken van de kracht van verbeelding bij depressie. Het trainen van de positieve fantasie en positieve emoties is een belangrijk onderdeel van een training om terugval bij depressie te voorkomen.

Uitkomst Nationale Studenten Enquête: tevredenheid studenten over RUG groeit
Gepubliceerd op:04 juni 2014

De studententevredenheid over de Rijksuniversiteit Groningen is het afgelopen jaar licht gestegen. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2014 (NSE).

Rijksuniversiteit Groningen koopt gebouw Openbare Bibliotheek voor Faculteit Rechtsgeleerdheid
Gepubliceerd op:03 juni 2014

De Rijksuniversiteit Groningen is per 2 juni 2014 eigenaar van het gebouw aan de Oude Boteringestraat 18, het huidige pand van de Openbare Bibliotheek Groningen. Op termijn zal de Faculteit Rechtsgeleerdheid verhuizen naar deze nieuwe locatie.

Bacteriedodend materiaal voor beugels en protheses onderzocht
Gepubliceerd op:03 juni 2014

Orthodontisten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doen in samenwerking met het Zernike Institute van de RUG onderzoek naar de mogelijkheid om beugels en tandprotheses te maken van bacteriedodend materiaal. Doel is om van antibacterieel polymeer met de 3D-printtechnieken precies passende protheses en beugels te maken. Dit moet voorkomen dat er tandplaque ontstaat tijdens orthodontische behandelingen en zich ophoopt rondom de beugel. Dit kan leiden tot gaatjes en witte vlekken in de tanden. Het duurt naar verwachting nog enkele jaren voordat deze protheses beschikbaar komen.

Zeshonderd kinderen stappen in kerk als tijdcapsule
Gepubliceerd op:02 juni 2014

Zo’n zeshonderd basisschoolkinderen uit de stad en ommelanden reisden vandaag onder leiding van universitair docent Kunstgeschiedenis van het Christendom, dr. Justin Kroesen, terug naar de 15e, 16e en 17e eeuw. Kroesen verzorgde voor de Kinderuniversiteit een college over de kerken die zo talrijk in de provincie zijn. Achter de rode bakstenen blijken spannende verhalen verstopt te zitten: over ridder Onno, de Van Starkenborghs en de rijke Anna van Ewsum. Kroesen: ‘De Groninger kerken zijn ware tijdcapsules.’

Jihadvideo’s verduidelijken zelfmoordaanslagen
Gepubliceerd op:02 juni 2014

Ze maken een belangrijk deel uit van al-Qaeda’s jihad: de video’s die verschijnen na zelfmoordaanslagen. Maar wat vertellen ze eigenlijk? Pieter Nanninga onderzocht martelarenvideo’s en concludeert dat het resultaat van de aanslagen niet eens erg belangrijk is voor jihadisten. ‘De daad op zich heeft een grote symbolische waarde. Die geeft zelfvertrouwen en herstelt de geschonden eer van de islam,’ aldus Nanninga. Pieter Nanninga promoveert op 16 juni 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hemelvaartweekend in het teken van Walk for Infinity en Lauwersloop
Gepubliceerd op:28 mei 2014

In het Hemelvaartweekend op donderdag 29 en vrijdag 30 mei vinden twee bijzondere loopevenementen plaats: de Walk for Infinity (op 29 en 30 mei) en de Lauwersloop (30 mei). Beide activiteiten worden georganiseerd in het kader van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen.

Invoelend vermogen is te trainen
Gepubliceerd op:28 mei 2014

De mens is een sociaal wezen. Om de vele contacten die we iedere dag hebben soepel te laten verlopen, is het van belang om te begrijpen wat er in de ander omgaat. Bij autistische stoornissen gaat dat bijvoorbeeld mis. Promovendus Ben Meijering onderzocht aan de afdeling Kunstmatige Intelligentie van de Rijksuniversiteit Groningen hoe mensen elkaar leren begrijpen. Hij verdedigt zijn proefschrift op 6 juni 2014.

Top quality accommodation for University College Groningen students
Gepubliceerd op:28 mei 2014

From August 2014, University College Groningen residential accommodation will open their doors to the students who have accepted their place on the latest Liberal Arts and Sciences programme. Located at Steenhouwerskade, the living quarters are a short distance from the city centre and the University College campus at Hoendiepskade making it extremely convenient for students.

UMCG en Radboud krijgen grote Europese subsidie voor onderzoek zeldzame kinderziekte
Gepubliceerd op:27 mei 2014

Onderzoekers van het RadboudUMC en het UMCG hebben in een Europees consortium € 7,3 miljoen subsidie ontvangen uit het Europese subsidieprogramma FP7 Rare Diseases. De subsidie is voor een internationaal onderzoek (BetaCure) onder kinderen met aangeboren hyperinsulinisme. Het project wordt geleid door nucleair geneeskundige Martin Gotthardt (RadboudUMC) in samenwerking met chirurg Go van Dam (UMCG).

Intensieve studiekeuzebegeleiding voor vwo- en havo-leerlingen
Gepubliceerd op:26 mei 2014

In september start het Oriëntatietraject Noord-Nederland, een intensief programma waarin eindexamenleerlingen vwo of havo tijdens een tussenjaar worden begeleid bij het maken van hun studiekeuze. Het oriëntatietraject is een initiatief van het Augustinuscollege en het Gomaruscollege (twee scholen voor voortgezet onderwijs uit Groningen), in samenwerking met de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Het nieuwe studiekeuzeprogramma is bedoeld voor aankomend studenten die grote moeite hebben met het kiezen van een studie. Woensdagavond 4 juni is om 19.30 uur een informatieavond voor geïnteresseerde leerlingen en ouders in het Academiegebouw, Broerstraat 5 in Groningen. Voor aanmelden of meer informatie: orientatietrajectnoord gmail.com.

Ontslagen werknemers multinational in trek bij lokale bedrijven
Gepubliceerd op:26 mei 2014

De sluiting van buitenlandse dochterondernemingen en het daaruit voortvloeiende banenverlies leidt vaak tot publieke verontwaardiging en protest. Dat was bijvoorbeeld het geval toen het farmaceutische bedrijf Merck Organon zijn R&D-centrum in Oss sloot. Maar volgens Pedro de Faria van de Rijksuniversiteit Groningen betekent zo’n sluiting niet alleen slecht nieuws. Ex-werknemers van de multinational worden namelijk zeer gewaardeerd door lokale bedrijven en ontvangen in hun nieuwe baan vaak hogere salarissen. De Faria publiceert die bevindingen samen met collega-onderzoekers van de Copenhagen Business School en de Universiteit van Coimbra in het Journal of International Business Studies.

Rijksuniversiteit Groningen eerste Nederlandse partner van FutureLearn
Gepubliceerd op:25 mei 2014

De Rijksuniversiteit Groningen is als eerste Nederlandse universiteit toegetreden tot FutureLearn. Daarmee is het de nieuwste internationale instelling die gratis online cursussen gaat aanbieden via dit sociale leerplatform. Deze samenwerking betekent dat de Rijksuniversiteit Groningen zich voor het eerst gaat bezighouden met Massive Open Online Courses (MOOC's). Dit in het jaar waarin de universiteit haar 400-jarig bestaan viert met een maand vol activiteiten die erop zijn gericht de toekomst van de universiteit te definiëren als een belangrijk instituut op het gebied van onderwijs, onderzoek en sociale ontwikkeling.

Infoversum podium voor publiekslezingen RUG-toppers
Gepubliceerd op:23 mei 2014

Het nieuwe Infoversum op het Ebbingeterrein in Groningen is het podium voor twee publiekslezingen van Top-wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Prof.dr. Ben Feringa en prof.dr. Eric Bergshoeff geven het publiek een inkijkje in de fascinerende wereld van hun vakgebied. Deze lezingen maken onderdeel uit van de vijf Top of the Profs-lezingen die zijn georganiseerd n.a.v. het project 400 dagen voor 400 vragen.

Hoewel het nieuwe theater officieel nog onder constructie is en pas medio juni opent, is het Infoversum exclusief voor deze RUG400-lezingen toegankelijk voor het publiek dat een entreekaart heeft bemachtigd. Het aantal plaatsen is beperkt, vol is vol.
Bewegingsonderwijs belangrijk bij ontwikkelen schoolprestaties speciaal basisonderwijs
Gepubliceerd op:23 mei 2014

Kinderen met leerproblemen in het speciaal basisonderwijs hebben over het algemeen slechtere grove motorische vaardigheden dan leeftijdgenootjes in het reguliere onderwijs. Zij ontwikkelen deze vaardigheden wel, maar op 11-jarige leeftijd hebben ze nog steeds een achterstand van tenminste 3 jaar ten opzichte van andere 11-jarigen. Bovendien blijken deze vaardigheden samen te hangen met hun schoolprestaties. Dit blijkt uit het proefschrift van bewegingswetenschapper Marieke Westendorp van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Een balvaardigheidprogramma lijkt hun planningsvaardigheden en het probleemoplossend vermogen te verbeteren. Zij promoveert op 26 mei 2014 op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De slimste cellen komen uit Groningen
Gepubliceerd op:22 mei 2014

In het weekend van 16 mei 2014 werd in Boston een bijzondere ‘hardloop’wedstrijd voor cellen gewonnen door een team celbiologen van de Rijksuniversiteit Groningen. De cellen uit hun stal wisten zo goed snelheid aan slimheid te paren dat zij als eerste over de finish kwamen. De ludieke wedstrijd dient wel degelijk een wetenschappelijk doel. Reden dat zowel Nature als de Wallstreet Journal in de aanloop al publiceerden over het evenement.

Gezamenlijke actie nodig voor terugdringen zelfdoding
Gepubliceerd op:22 mei 2014

Beleidsmakers, financiers, onderzoekers en clinici moeten nu gezamenlijk in actie moeten komen om de hoge zelfdodingscijfers aan te pakken. Dit betogen hoogleraren André Aleman (UMCG) en Damiaan Denys (AMC) in een commentaarstuk dat zij vandaag in het vooraanstaande wetenschappelijk magazine Nature publiceren. Zij doen deze oproep omdat er ondanks de enorme impact die suïcide op de samenleving heeft, in wetenschappelijk opzicht maar weinig vooruitgang is geboekt wat betreft inzicht in en behandeling van suïcidaal gedrag.

Persbericht: Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt mening over gaswinning
Gepubliceerd op:22 mei 2014

Gaswinning uit het Groningen-gasveld hoeft niet helemaal te stoppen, maar het verminderen van de kans op aardbevingen en het voorkomen en herstellen van schade zijn voor inwoners van de provincie Groningen belangrijke voorwaarden om er mee door te gaan. Dat blijkt onder andere uit de eerste resultaten van het onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen gedurende een jaar uitvoert naar de mening van inwoners van de provincie Groningen over gaswinning uit het Groningen-gasveld. Vanaf maandag 26 mei start de tweede fase van het onderzoek.

Nieuwbouw Zernikeborg krijgt waarschijnlijk WV-vorm
Gepubliceerd op:21 mei 2014

De eerste schetsen van de Zernikeborg, de opvolger van gebouw Nijenborgh 4, zijn gepresenteerd. Het nieuwe gebouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen wordt waarschijnlijk een zigzaggend gebouw met veel daglichttoetreding, dat qua structuur erg lijkt op een WV-vorm. Dat blijkt uit het structuurontwerp dat gisteren aan de faculteit is gepresenteerd.

Lab@My Place: wetenschap(pers) bij je thuis
Gepubliceerd op:15 mei 2014

Voor wetenschappelijke experimenten heb je niet per se een groot laboratorium nodig. Onderzoek doen kan ook heel goed thuis! Dat laten Science LinX en Pavlov Labs zien tijdens ‘Lab@My Place’ (L@MP). Teams van wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen strijken deze week neer in een aantal keukens, woonkamers en slaapkamers in de stad Groningen. Het onderzoek richt zich op vragen van jongeren van verschillende middelbare scholen. Hoe goed kun je multitasken tijdens het televisiekijken en het koken? Hoe kun je straling van wifi en mobiele telefoons meten en be ï nvloeden? En gedragen die fruitvliegjes in de keuken zich altijd hetzelfde?

Hedy d’Ancona wegbereider voor internationale uitreiking Aletta Jacobs Prijs
Gepubliceerd op:27 februari 2014

Dr. Noeleen Heyzer is de eerste internationale vrouw die de Aletta Jacobsprijs in ontvangst neemt. Oud-winnares Hedy d’Ancona, in 2002 al geprezen voor haar bijdrage aan de internationale vrouwenemancipatie, zal de winnares van 2014 interviewen tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 7 maart. De uitreiking van de prijs valt samen met een voorpremière van Aletta de Musical, waar Hedy d’ Ancona een creatieve bijdrage aan heeft geleverd. Dr. Noeleen Heyzer is hierbij als eregast aanwezig.

In Memoriam eredoctor Leo Vroman
Gepubliceerd op:27 februari 2014

Op zaterdag 22 februari overleed dichter Leo Vroman in zijn woonplaats Fort Worth in Texas. Hij was 98 jaar oud. Vroman ontving in 1989 een eredoctoraat van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Op de faculteitspagina is een In Memoriam te vinden, geschreven door de toenmalige erepromotor, emeritus hoogleraar J.J.A. Mooij.

University Colloquium 3 Maart: Waarom voeren wij oorlog?
Gepubliceerd op:24 februari 2014

Oorlogen zijn extreem destructief, kosten vele mensenlevens en ook overwinnaars lijden vreselijke verliezen. Toch blijven we elkaar bestrijden. Waarom? Hoe beginnen oorlogen? Welke rol spelen ideologie, angst, agressie, verzet tegen onderdrukking en materiële behoeften? Professor Steve Mason presenteert op 3 maart tijdens het tweede University Colloquium van de Rijksuniversiteit Groningen een belangrijke casestudy aan de hand van de oorlog die uitbrak tussen Joden en Romeinen in 66 na Christus.

Groningse onderwijsinstellingen werken samen op gebied van diepe ondergrond, bevingsbestendige bouw en infrastructuur
Gepubliceerd op:20 februari 2014

Het Alfa-college, de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen ondertekenden donderdag 20 februari het convenant ‘Samenwerking diepe ondergrond, bevingsbestendige bouw en infrastructuur’. De drie onderwijsinstellingen streven hiermee gezamenlijke doelen na, met als kerndoel: het ontwikkelen en uitvoeren van een onafhankelijke, interdisciplinaire aanpak voor het ontwikkelen, delen en toepassen van praktijkgerichte kennis op het gebied van diepe ondergrond en bevingsbestendige bouw en infrastructuur in de regio Noordoost-Groningen.

Publieksmiddag ‘Brein in beweging’ over hersenonderzoek (op 12 maart)
Gepubliceerd op:19 februari 2014

In het UMCG vindt op woensdag 12 maart een publieksmiddag plaats met lezingen over de werking van de hersenen. Vanuit verschillende vakgebieden - psychiatrie, neurologie, neurochirurgie, genetica, kindergeneeskunde, filosofie, psychologie, neurobiologie, neurolinguïstiek en celbiologie - vertellen wetenschappers over hun onderzoek dat met het brein samenhangt.

400 jaar student in Stad
Gepubliceerd op:19 februari 2014

Van 1 maart tot en met 31 augustus is in het Groninger Museum de tentoonstelling Student in Groningen 1614-2014 te zien. Studenten vormen al 400 jaar een kleurrijk, opgewekt en kritisch element in de stad Groningen. Aan de hand van voorwerpen, originele foto's en filmbeelden worden allerlei facetten van het studentenleven in Groningen belicht.

Gevaarlijke bacterie gedijt bij concentratie in de zorg
Gepubliceerd op:19 februari 2014

Verregaande specialisatie en concentratie in de zorg, waarbij patiënten vaker voor een onderdeel van de behandeling naar een ander ziekenhuis moeten, vergroten de kans op een uitbraak van gevaarlijke resistente bacteriën. Dat concludeert UMCG-onderzoeker Tjibbe Donker in zijn proefschrift. Patiënten die van het ene ziekenhuis naar het andere gaan, bijvoorbeeld omdat een (deel van de) behandeling maar in één ziekenhuis gegeven wordt, beïnvloeden de verspreiding van antibioticaresistentie. Wanneer de verwijspatronen en het zorggebruik veranderen, heeft dit dus ook invloed op de verspreiding van resistente bacteriën. Donker promoveert op 24 februari 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Master Nanoscience beste universitaire masteropleiding
Gepubliceerd op:18 februari 2014

The University of Groningen Master's programme Nanoscience is the best Dutch master's programme, according to the new Keuzegids Masters 2014. Six University of Groningen Master's programme's are qualified as 'top programme'

RUG en UMCG werken aan duurzame inzetbaarheid oudere werknemers
Gepubliceerd op:17 februari 2014

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat werknemers in Noord-Nederland langer, gezonder en productiever kunnen doorwerken? Die vraag staat centraal in het nieuwe onderzoekscentrum SPRINT@Work, waarin de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG samen met het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen werken aan duurzame inzetbaarheid van de vergrijzende beroepsbevolking. ‘Met de producten die wij ontwikkelen kunnen bedrijven bijvoorbeeld de belastbaarheid van hun ouder wordende medewerkers meten,’ zegt projectleider en hoogleraar Information Management Hans Wortmann.

RUG organiseert College Tour met Dr. Noeleen Heyzer (op 6 maart)
Gepubliceerd op:17 februari 2014

Op donderdag 6 maart 2014 organiseert de Rijksuniversiteit Groningen een College Tour om de winnares van de Aletta Jabobsprijs, dr. Noeleen Heyzer, te eren. Zij ontvangt de prijs voor haar werk op het gebied van vrouwenemancipatie. Het evenement wordt gehouden in het Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Schildwachtklierprocedure vergroot overlevingskansen huidkankerpatiënten
Gepubliceerd op:14 februari 2014

Het vroegtijdig opsporen en in een aantal gevallen het verwijderen van uitzaaiingen in de lymfeklieren - de schildwachtklierprocedure - verbetert de uiteindelijk de overlevingskansen van patiënten met een agressieve vorm van huidkanker (melanoom). Dit blijkt uit een internationale studie (Amerika, Canada, Australië en Europa) die is uitgevoerd onder meer dan 2000 melanoompatiënten. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Het UMCG is een van de twee deelnemende Nederlandse centra.

Alumna Nonhlanhla Dube wint Nederlandse Master Scriptieprijs
Gepubliceerd op:13 februari 2014

RUG-alumna Nonhlanhla Dube (30) is uitgeroepen tot winnares van de Nederlandse Master Scriptieprijs Logistiek 2014. Voor haar scriptie onderzocht zij de rol van overheden bij humanitaire logistiek. Tijdens de finaledag bij Technische Unie in Alphen aan den Rijn wist Dobe de jury ervan te overtuigen dat haar onderzoek en de bijbehorende scriptie zeer waardevol zijn voor de logistieke sector.

RUG-baby’s winnen SURF security award
Gepubliceerd op:13 februari 2014

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de SURF Security Award 2014 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op inspirerende en proactieve wijze inzet voor de verbetering van informatiebeveiliging, privacybescherming of de bestrijding van cybercrime. De RUG krijgt de prijs voor de bewustwordingscampagne ‘ Your bytes are your babies, protect what’s precious, keep IT safe!’ waarmee het belang van informatiebeveiliging onder de aandacht van medewerkers werd gebracht.

Arabische universiteiten bezoeken Groningen
Gepubliceerd op:12 februari 2014

De Rijksuniversiteit Groningen was op maandag 10 en dinsdag 11 februari gastvrouw voor een ‘Leadership visit’ van leden van de Arab European Universities Association (AEUA). Leiders van 6 universiteiten uit Irak, Jordanië, Libanon, de Palestijnse Gebieden en Egypte discussieerden over de toekomst en ontwikkeling van universitair leiderschap.

West-Europa hield Oost-Duitsland met gemak in isolement
Gepubliceerd op:12 februari 2014

De Oost-Duitse inspanningen tussen 1949 en 1973 om internationaal erkend te worden, hebben helemaal niets opgeleverd. De lobbycomité’s die de Duitse Democratische Republiek (DDR) daartoe in 55 landen had laten oprichten, kostten miljoenen maar bleven klein en onmachtig. Zo stelde het Nederlands Comité voor de Erkenning van de DDR helemaal niets voor. Dat blijkt uit onderzoek van historicus Carel Horstmeier, die 20 februari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Nieuwe behandelmogelijkheden voor ernstige geelzucht bij pasgeborenen en volwassenen
Gepubliceerd op:10 februari 2014

Een combinatie van fototherapie en albuminetherapie is mogelijk een veelbelovende behandeling om hersenschade door ernstige geelzucht bij pasgeborenen én volwassenen te voorkomen. Dat concludeert UMCG-onderzoeker Andrea Schreuder in haar proefschrift. Schreuder promoveert op 12 februari 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Revolutionaire kijk op erfelijkheid planten
Gepubliceerd op:07 februari 2014

Erfelijke eigenschappen blijken niet alleen vast te liggen in de DNA volgorde. Wetenschappers van het Groningen Bioinformatics Centre (GBiC) hebben, samen met Franse collega’s, aangetoond dat ook zogeheten epigenetische aanpassingen invloed kunnen hebben op eigenschappen als bloeitijd of structuur van planten. Bovendien zijn deze aanpassingen erfelijk, ze kunnen vele generaties lang worden doorgegeven, iets dat wellicht interessant is voor plantenkwekers. Deze resultaten zijn op donderdagavond 6 februari 2014 gepubliceerd in Science Express. Het lijkt erop dat een herziening van de leerboeken van de genetica nodig is.

Succes slimme energienetten afhankelijk van op elkaar aansluiten domeinen
Gepubliceerd op:05 februari 2014

De Rijksuniversiteit Groningen gaat in een aantal onderzoeksprojecten op het gebied van nieuwe energie de economische, gedragsmatige en technische aspecten van slimme energienetten combineren om het succes van die nieuwe energiesystemen te garanderen. In dit onderzoek wordt voortgebouwd op de expertise die de RUG heeft op het gebied van interdisciplinair energieonderzoek. Het doel: betrouwbare, stabiele en maatschappelijk solide energiesystemen.

Extra reclame tijdens Winterspelen heeft weinig effect op verkoopresultaat
Gepubliceerd op:05 februari 2014

Bedrijven liften via reclames graag mee op de aandacht voor grote sportevenementen zoals de aankomende Winterspelen in Sotsji, maar hogere verkoopcijfers levert dit niet zomaar op. Het directe effect op de verkoop ligt tijdens grote sportevenementen veel lager dan daarbuiten. Dat ontdekte Maarten Gijsenberg, Universitair Docent Marketing van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek naar 206 merken in 64 supermarktcategorieën verschijnt in het International Journal of Research in Marketing .

Eredoctoraat voor Unilever topman Paul Polman
Gepubliceerd op:04 februari 2014

Paul Polman, CEO van Unilever en alumnus van de RUG, ontvangt op 13 juni 2014 tijdens het 400-jarig bestaan van de RUG een maatschappelijk eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen. Polman verdient het eredoctoraat vanwege zijn uitzonderlijke drive om ondernemerschap en duurzame ontwikkeling succesvol te combineren. Niet alleen in zijn rol als CEO van Unilever, maar ook in maatschappelijke functies, zoals zijn lidmaatschap van het UN High Level Panel on the Post-2015 Agenda, voorzitterschap van de World Business Council for Sustainable Development en als bestuurslid van de UN Global Compact, het Consumer Goods Forum en Conservation International.

Vissen zwemmen efficiënter in scholen
Gepubliceerd op:03 februari 2014

Een vis die samen zwemt met anderen beweegt zich altijd efficiënter voort dan in zijn eentje. Met een computermodel toonde Charlotte Hemelrijk en haar onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen aan dat dit geldt voor allerlei formaties: in ruit- of blokvorm, in een rij naast en zelfs achter elkaar. Door in het simulatiemodel ook de viscositeit van het water en de invloed van het kielzog als factoren mee te nemen toonden de onderzoekers aan dat de ruitvorm ten onrechte als de meest voordelige vorm van een vissenschool wordt beschouwd. Hiererover verscheen op 30 januari 2014 een publicatie in Fish and Fisheries.

Eetstoornis vergroot de kans op diabetes
Gepubliceerd op:31 januari 2014

Mensen die lijden aan een eetstoornis hebben een ruim twee keer verhoogd risico om later diabetes te krijgen. Dat concludeert prof. Peter de Jonge (44) van het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie van het UMCG uit een mondiaal onderzoek naar het verband tussen diabetes en psychische stoornissen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Diabetologia, het tijdschrift van de european Association for the Study of Diabetes.

Christian Zuidema Docent van het Jaar
Gepubliceerd op:29 januari 2014

Christian Zuidema , docent Ruimtelijke Planning, is de winnaar van de juryprijs van de Docent van het Jaarverkiezing 2013. Hij won tevens de publieksprijs. Hans Burgerhof, docent medische statistiek, kreeg de meeste stemmen tijdens de verkiezing op internet en won daarmee de webprijs.

Open dag Rijksuniversiteit Groningen: uitgebreid kennismaken met maximaal vier studies
Gepubliceerd op:28 januari 2014

Ruim 5000 middelbare scholieren bezoeken vrijdag 31 januari de Open dag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ze maken er uitgebreid kennis met maximaal vier opleidingen. De opleidingen presenteren zich zoveel mogelijk in hun eigen gebouwen, verspreid over de stad Groningen. Daarnaast kunnen aankomende studenten een informatiemarkt bezoeken, kennismaken met het Honours College, een studiekeuzeworkshop volgen, het inloopspreekuur van de studentendecanen bezoeken of een stadswandeling maken. Aanmelding voor de open dag is verplicht.

Renovatieplan Universiteitsbibliotheek creëert meer studieplekken en maakt gebouw klaar voor toekomst
Gepubliceerd op:28 januari 2014

Hoe kan de Universiteitsbibliotheek (UB) meer studenten ontvangen, beter ingedeeld worden en technisch voorbereid worden op de (digitale) toekomst? Het zijn verbeterpunten die architect Rob Hendriks (DAAD Architecten) afgelopen tijd heeft onderzocht in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen. Op 27 januari 2014 heeft het College van Bestuur van de RUG ingestemd met het ‘Masterplan UB’ dat de leidraad zal zijn voor een grondige renovatie van het onderhand bijna 30 jaar oude bibliotheekgebouw.

Spiralende skyrmionen wijzen de weg naar nieuwe elektronica
Gepubliceerd op:27 januari 2014

Fundamenteel onderzoek naar de beweging van zogeheten skyrmionen is een stimulans voor de ontwikkeling van kleinere en energiezuiniger elektronica en geheugen. Skyrmionen zijn kleine en uiterst stabiele magnetische objecten die voorkomen in bepaalde dunne kristallen. Maxim Mostovoy, theoretisch natuurkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen, maakt deel uit van een team dat het raadsel van de spiralende skyrmionen oploste. Hun resultaten zijn zondag 26 januari 2014 gepubliceerd in Nature Materials.

Twee miljoen euro voor onderzoek naar de genetische invloeden van voortplantingsgedrag
Gepubliceerd op:09 januari 2014

Hoogleraar sociologie Melinda Mills ontvangt een Consolidator Grant van twee miljoen euro van de European Research Council (ERC). Mills krijgt de prestigieuze subsidie voor haar onderzoeksvoorstel naar de genetische invloeden op voortplantingsgedrag en de interactie tussen genen en de omgeving.

Edelhert loopt met grote boog om wolvenkeutel heen
Gepubliceerd op:07 januari 2014

De angst voor wolven is zo groot dat een edelhert met een boog om de plek heenloopt waar een keutel van hun vijand ligt. Dat de herten daar niet gaan grazen kan van invloed zijn op de vegetatie in een natuurgebied. Dit concluderen Poolse, Utrechtse en Groningse onderzoekers in een publicatie in PLOS One van 3 januari 2014. Zij deden onderzoek in het oerbos van Białowieża in Polen. De edelherten herkennen de geur van hun belangrijkste predator aldaar: de wolf. Als ze deze geur opvangen, verminderen ze sterk hun foerageergedrag en neemt hun alertheid met een factor twee toe. Wilde zwijnen, die geen belangrijke prooi zijn voor wolven, laten deze gedragsveranderingen niet zien.

1,1 miljoen euro subsidie voor UMCG-onderzoek naar kanker en depressie
Gepubliceerd op:07 januari 2014

Psychologisch onderzoekers van het UMCG hebben 1,1 miljoen euro subsidie ontvangen van KWF. Maya Schroevers krijgt een prestigieuze persoonsgebonden subsidie van ruim 500.000 euro. Deze subsidie stelt haar in staat om gedurende zes jaar te werken aan haar eigen onderzoekslijn, waarin de herkenning en behandeling van depressie bij mensen met kanker centraal staat. Bovendien heeft zij samen met haar collega Joke Fleer een subsidie van bijna 600.000 euro ontvangen voor een onderzoek naar het effect van een behandeling van depressie bij mensen met kanker.

Inschrijving examentraining VWO en HAVO van de Rijksuniversiteit Groningen nu geopend!
Gepubliceerd op:06 januari 2014

De Rijksuniversiteit Groningen biedt ook in 2014 examentrainingen aan voor leerlingen van 6 VWO met de vakken Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C, Natuurkunde, Nieuwe Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, M& O, Economie en Engels. Voor het tweede jaar worden ook examentrainingen aangeboden aan leerlingen van 5 HAVO met de vakken Engels, Natuurkunde, Wiskunde A en Wiskunde B.

’s Heeren Loo Zorggroep en Rijksuniversiteit Groningen werken samen in academische werkplaats
Gepubliceerd op:03 januari 2014

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en zorgprofessionals van ’s Heeren Loo Zorggroep gaan samenwerken in een academische werkplaats. Het doel is om gezamenlijk onderzoek te verrichten op het gebied van vraagstukken binnen de zorg voor mensen met (zeer) ernstige verstandelijke- en meervoudige beperkingen.

Vijf Groningse Bèta-bachelors als beste beoordeeld door Elsevier
Gepubliceerd op:28 september 2013

Op 26 september jl. publiceerde de Elsevier haar jaarlijkse onderzoek onder studenten en hoogleraren naar de beste WO- en HBO-studies van Nederland. Dit keer zijn vijf van de dertien bachelors aan de Groningse Faculty of Science and Engineering nummer 1 in hun opleidingscategorie: Farmacie, Artificial Intelligence, Life Science & Technology, Chemistry, en Chemical engineering. Vier andere FSE-bachelors zijn nummer twee in hun categorie: Biology, Astronomy, Applied physics and Mathematics. Tien bachelors zijn sinds september 2013 internationale bachelors met een Engelstalig programma.

Studenten maken anti-lekprogramma voor Android-apps
Gepubliceerd op:02 augustus 2013

Drie Informatica-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben het programma Anaconda geschreven dat Android-apps checkt op het mogelijk lekken van private informatie. Bij het testen van het programma op veertien populaire apps bleek dat maar liefst 42% van de private informatie werd gelekt naar servers van derden.

Ontdek magische materialen in ‘Material Matter(s)!’
Gepubliceerd op:18 april 2013

Ontdek magische materialen in de interactieve hands-on science expositie, ontwikkeld door Science LinX in samenwerking met onderzoekers van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. De expo is t/m eind mei van ma t/m vr van 9.00-17.00 uur gratis te bezoeken op de eerste verdieping van de Bernoulliborg (Nijenborgh 9, 9747 AG, Groningen). De expo is speciaal ontwikkeld voor bovenbhouw-scholieren HAVO/VWO.

Gronings duo met succes door selectie NWO Bessensap Filmwedstrijd
Gepubliceerd op:27 maart 2013

De Groningse wetenschapper Arjen Dijkstra en filmmaker Yoran Staas hebben één van de vijf winnende ideeën ingestuurd naar de NWO Bessensap Filmwedstrijd. Ze mogen nu een film maken die wordt vertoond op de volgende Bessensap-bijeenkomst, de jaarlijkse ontmoeting tussen wetenschap en pers die op 10 juni plaatsvindt in het Haagse Museon .

Gronings iGEM-team wereldkampioen
Gepubliceerd op:06 november 2012

Een team van elf studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is in Boston wereldkampioen geworden in de iGEM-competitie. Over de hele wereld doen 170 teams mee aan de wedstrijd, die als doel heeft om een bacterie met biotechnologie om te bouwen voor een praktisch doel.

Extra aandacht voor talentvolle scholieren
Gepubliceerd op:30 oktober 2012
Science center Science LinX van de RUG heeft, samen met de Hanzehogeschool, €300.000 subsidie ontvangen van het Platform Bèta Techniek om de komende twee jaar talentvolle scholieren een extra uitdaging aan te bieden.
Oktober Kennismaand: Zpannend Zernike
Gepubliceerd op:09 oktober 2012

Je verbazen over botsende atomen, uitleg krijgen over ingewikkelde waarneemapparatuur voor de sterrenkunde, horen wat het Doppler-effect is en overal leuke proefjes doen. Het kan allemaal zondag 21 oktober van 12.00 tot 17.00 uur bij Zpannend Zernike, de open dag van het Kernfysisch Versneller Instituut, het laboratorium voor ruimteonderzoek, Science-LinX en de afdeling natuurkunde en scheikunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Kleine aanpassing, groot effect!
Gepubliceerd op:01 mei 2012
RUG onderzoeker komt in Nature Chemistry met aanpassing enzym.
Aanmoedigingsprijs voor vijf jonge RUG-talenten
Gepubliceerd op:23 november 2011
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem beloont vijf studenten van de Rijksuniversiteit Groningen met een aanmoedigingsprijs van 500 euro.
Internationale prijs voor profielwerkstuk Groningse scholieren
Gepubliceerd op:29 april 2011

Twee scholieren uit Groningen zijn winnaar geworden van de competitie voor het beste profielwerkstuk ter wereld. De prijs hebben ze op 28 april 2011 gewonnen tijdens de 18de International Conference of Young Scientists in Moskou in de categorie Life sciences. Met hun onderzoek waren de twee al winnaar van de Van Melsen prijs, uitgeloofd door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

GasTerra en Rijksuniversiteit Groningen samen in onderwijs
Gepubliceerd op:19 april 2011

De RUG Discovery is al bijna zes jaar een begrip in het natuurwetenschappelijk- en technisch onderwijs in Nederland. De truck en haar team staan in de startblokken voor een nieuwe periode van minimaal drie jaar en dit samen met GasTerra. Energie wordt de rode draad in de lessen in het rijdende laboratorium annex collegezaal van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Meld je aan voor Eén Dag Student!
Gepubliceerd op:03 februari 2011

‘Een dag student’ is bedoeld voor ‘gevorderde’ kiezers die ook na een bezoek aan voorlichtingsevenementen als de Voorlichtingsdag en de Open dag op locatie nog niet helemaal zeker zijn van hun studiekeuze. Herken jij je hierin? Meld je dan aan voor Eén Dag Student!

RUG krijg 1,15 miljoen voor honoursonderwijs in de master
Gepubliceerd op:19 november 2010

Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft donderdag 18 november 2010 in totaal bijna 6,4 miljoen euro uitgereikt aan zes universiteiten om de uitvoering van honoursprogramma’s in de masterfase te realiseren. De subsidies werden toegekend in het kader het Sirius Programma. De Rijksuniversiteit Groningen ontving een cheque van 1,15 miljoen euro uit handen van de staatssecretaris.