Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenBèta Masteropleidingen

Van station naar universiteit

Winkels, studentenplekken en Academieplein

‘Groningen, station Groningen. Eindpunt van deze trein. Denkt u om uw bagage.’ Studenten verlaten de trein, verdwijnen in fietsenstalling of wandelen via de brug tussen het station en het Groninger Museum de binnenstad in. Wandelaars en fietsers persen zich vervolgens in grote getale door de Folkingestraat. Van het station naar het Academiegebouw, in het centrum: tien minuten wandelen door een opmerkelijk stukje Groningen. Maar wat valt er eigenlijk te zien en te doen onderweg? Een trip langs winkels en typische studentenplekken in een historisch stukje stad.

Een museum in het water

Voor het station staat prominent het bekendste beeld van Groningen: het Peerd van ome Loeks (1). Geplaatst boven op het zogenaamde Stadsbalkon, de opvallende ondergrondse fietsenstalling (2). Vijfduizend plekken heeft ie, en nog veel te klein... Welkom in Groningen, studentenstad en fietsstad. Over de Museumbrug (3) richting binnenstad. Het Groninger Museum (3) is inmiddels een begrip in binnen- en buitenland. Maar het kwam er niet zonder slag of stoot. Zo’n hypermodern gebouw op deze historische plek, veel inwoners van Groningen waren tegen. De stemming is nu totaal omgeslagen. De Groningers zijn trots op het trendy museum, een ontwerp van de Italiaanse architect Mendini, een goede vriend van toenmalig museumdirecteur Haks. Via de Ubbo Emmiusstraat (genoemd naar de stichter en eerste rector magnificus van de Groninger universiteit) bereik je het Gedempte Zuiderdiep. Voorheen het Zuiderdiep, een verbinding tussen het Schuitendiep en de Aa. In de oude panden en schippershuisjes die er nog steeds staan, vind je nu een bonte mengelmoes aan horeca en winkeltjes: de tweedehandszaak naast de Oosterse toko, de smartshop naast de biologische supermarkt. Rechts het geel gestucte Pathé bioscoopcomplex, met negen filmzalen. Ook af en toe gebruikt door de universiteit, voor grote colleges en tijdens de voorlichtingsdag. Aan de linkerkant een van de mooiste voorbeelden in Groningen van de bouwstijl de ‘Amsterdamse school’: het kantoorgebouw uit de jaren twintig van de vorige eeuw, nu in gebruik door de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken.

De metamorfose van de Folkingestraat

Als je het Zuiderdiep oversteekt, wandel je de Folkingestraat in, de vroegere Joodse buurt. De synagoge, meteen rechts, getuigt daar nog van. In 1900 was zestig procent van de bewoners van de Folkingestraat en omgeving Joods. Er werd veel gehandeld. De Folkingestraat vormde de verbinding tussen de markten (Vismarkt, Grote Markt) en het Zuiderdiep, waaroverheen men de goederen aanvoerde. Na de Tweede Wereldoorlog werd het stil in de Folkingestraat. Veel Joden kwamen nooit terug uit de concentratiekampen. Diverse kunstwerken in deze straat verwijzen naar dat verleden (4). De straat leidde lange tijd een vrij onopvallend bestaan in het naoorlogse Groningen. In de jaren negentig, met de komst van het Groninger Museum, veranderde de straat - en niet zo weinig ook. De karakteristieke gele steentjes deden hun intrede en de vrijwel verdwenen scheiding tussen stoep en straat zorgt voor een aandoenlijke chaos van voetgangers en fietsers. Populair bij publiek en ondernemers. Levendig en veelkleurig. Galerieën, restaurantjes, exotische winkeltjes, antiquarische boekhandels. Van de kunsthandel die gespecialiseerd is in schilderijen van de Groninger kunstkring De Ploeg tot het mediterrane ‘Le Souk’ (5), met een keur aan levensmiddelen uit het Middellandse zee gebied. Diverse winkels in feestartikelen (6) strijden om de gunsten van de klanten, niet zelden afkomstig uit de studentenwereld.

Uitzicht op de Vismarkt

Op de hoek met het A-kerkhof stuit je op het gerenommeerde café Huis De Beurs, met zijn zeer traditionele inrichting. Tegenover Huis De Beurs het trendy etablissement Zomers. Vroeger was De Beurs het hoofdkwartier van de graanhandelaren, nu van marktkooplui van de Vismarkt. Maar ook universitaire medewerkers komen hier graag. Bij mooi weer staat de piano buiten. De gasten op het terras genieten van de muziek, van alles en iedereen dat voorbijkomt en van het uitzicht op de Vismarkt, het karakteristieke langwerpige plein waar drie dagen in de week een grote levensmiddelenmarkt plaatsvindt. In de KEI-week (de introductieweek voor nieuwe studenten) wordt er op de Vismarkt met meer dan duizend eerstejaars in de open lucht gekookt en gegeten. Op de kop van de Vismarkt staat de Korenbeurs (7) met daarachter de Der A-kerk. In de Korenbeurs verhandelde men in vroeger tijden het graan, vandaar het beeld op de gevel van Mercurius, de Romeinse god van handel en winst. Maar zoveel is er eigenlijk niet veranderd: in de Korenbeurs zit tegenwoordig een Albert Heijn, waar tegen zessen veel studenten een snelle maaltijdsalade scoren of met een lijstje een Italiaanse pasta bij elkaar puzzelen.

De Groningse stadscampus

Rechtdoor de Stoeldraaierstraat in, je nadert het universitair kwartier. Een straatmuzikant doet zijn best het winkelend publiek enkele euro’s te ontfutselen. Een grote vrachtauto blokkeert de weg, fietsers slalommen er links en rechts om heen. Rechts de Zwanestraat met exclusieve modewinkels, links de Grote Kromme Elleboog. Daar zie je het eetcafé met de koninklijke naam: Soestdijk. In zijn studententijd stond hier prins Maurits, de oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, achter de bar en hij ontmoette er zijn Marilène. Na vijftig meter ontvouwt zich rechts het Academieplein (8), eigenlijk Broerstraat geheten. Al sinds 1614 is dit het hart van de universiteit. Hier stonden de oude kloostergebouwen die destijds de eerste hoogleraren onderdak boden. Hier opende in 1909 het huidige Academiegebouw zijn deuren, nadat het vorige was afgebrand. Het gebouw is opgetrokken in een neorenaissance stijl. In de topgevel zie je het universiteitswapen, bestaande uit het wapen van de provincie Groningen met daarin een opengeslagen boek. Op de eerste maandag van september wordt hier het Academisch jaar geopend. Rector magnificus, hoogleraren en studenten brengen dan op het Academieplein een toost uit op het nieuwe jaar. Dj’s en bekende artiesten verzorgen aansluitend een optreden - dit jaar zorgde onder meer Ellen ten Damme voor een spetterend feest. Het plein wordt gedomineerd door de vele fietsen van studenten. Ze volgen college in het Academiegebouw en studeren in de tegenover gelegen Universiteitsbibliotheek, de UB. De UB, het Academiegebouw, het nabijgelegen Harmoniegebouw (met de faculteiten rechten en letteren) en de onderkomens van filosofie en godgeleerdheid, om de hoek in de Oude Boteringestraat, zorgen voor een echt academisch kwartier dat zijn weerga in Nederland niet kent. Hier is een ware stadscampus ontstaan. Studenten volgen er college, studeren, staan met elkaar te kletsen op straat of gaan naar een buluitreiking. Dat alles te midden van universitaire gebouwen, studentenhuizen, café’s, broodjeszaken, boekwinkels. Het geheel zorgt voor het levendige en charmante karakter van de studentenstad Groningen. Elke dag weer.

Met dank aan: Frank den Hollander, stadswandelgids Groningen

Laatst gewijzigd:04 september 2018 09:20