Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenBèta Masteropleidingen

De Rijksuniversiteit Groningen

Werken aan de grenzen van het weten

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is een universiteit met een moderne, studentgerichte visie op onderwijs. Een universiteit die zich ook buiten de colleges verantwoordelijk voelt voor haar studenten. Die studenten stimuleert en inzet verwacht van studenten én docenten. Die werkt aan de grenzen van het weten en nauw samenwerkt met gerenommeerde buitenlandse universiteiten. Die als onderzoeksinstituut internationaal een goede naam heeft.

Bovendien heeft de RUG een zeer breed en compleet aanbod van 54 bacheloropleidingen en 116 masteropleidingen – je kunt er bijna alles studeren! En dat in een compacte, swingende stad.

De Rijksuniversiteit Groningen

Wat is eigenlijk een universiteit? En wat vindt de RUG belangrijk? Een universiteit is simpel gezegd een instituut voor geavanceerde kennis. Bestaande kennis wordt via onderwijs overgedragen, nieuwe kennis via onderzoek geproduceerd. De RUG bestaat al bijna 400 jaar en is een complete universiteit. Breed in de opleidingen en vakken in de bachelorfase, veelzijdig in het onderzoek dat is verbonden met het onderwijs en gericht is op de samenleving.

Speerpunten

Op het gebied van onderwijs en onderzoek kent de RUG een aantal speerpunten. Ten eerste staat de universiteit voor kwaliteit. Groningse onderzoekers behoren tot de absolute wereldtop, onder meer op gebieden als scheikunde, biologie, materiaalkunde, sterrenkunde en filosofie. Er zijn speciale topmasters, waarvoor alleen de beste studenten in aanmerking komen. Er wordt fors ingezet op goed onderwijs en intensieve studiebegeleiding, in moderne studentgerichte gebouwen.

Honours College

Ten tweede is de RUG zich er van bewust dat er studenten zijn in soorten en maten. Met verschillende achtergronden, mogelijkheden en ambities. Daarom daagt de universiteit studenten uit om het beste uit zichzelf te halen. Bijvoorbeeld via het Honours College van de RUG, waarin je een verzwaard studieprogramma kunt volgen dat je eigen vak verder uitdiept, maar waarin je je ook breder schoolt. En daarom stimuleert de universiteit studenten ook om zich naast de eigen studie te ontwikkelen. Bijvoorbeeld via bestuurswerk, via de uitstekende sportieve en culturele voorzieningen, via een kunststipendium, lezingen en minoren

Internationale omgeving

In de huidige maatschapij gaan studeren en wetenschap hand in hand met internationalisering. Dat merk je wel als je in Groningen rondloopt: het aantal talen dat je hoort is groot. Studenten en wetenschappers uit alle windstreken zijn hier te gast. En als student kun je zelf ook over de grens studeren of stage lopen. Zo doe je al tijdens je studie internationale ervaring op.

Laatst gewijzigd:04 september 2018 09:20