Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderwijszakenBèta MasteropleidingenMSc in Natuur en Technologie

Interview met afgestudeerden

Wat voor soort werk kun je doen als je afgestudeerd bent als master in de Kunstmatige Intelligentie? En is dat werk ook een beetje leuk? Twee afgestudeerde KI-ers (in de oude doctoraalvorm) vertellen over hun baan.

Software Engineer Mathijs Homminga: "Meedenken met de gebruikers van nieuwe software, maar ook creatief denken en kritisch zijn, dat zijn de dingen die ik heb geleerd bij Kunstmatige Intelligentie en waar ik nog dagelijks gebruik van maak."

Onderzoeker Maarten Grachten:"Ik ontwerp een computertoepassing die het mogelijk maakt audio en muziek te bewerken op een muzikaal niveau, zonder dat je er veel technische kennis voor nodig hebt."

Mathijs Homminga (26)

Software Engineer bij Chess

"Ik vond het leukste van de studie Kunstmatige Intelligentie dat ik actief kon meedenken en discussiëren. Vaak kon ik mijn eigen draai aan de stof geven. Bij een aantal vakken, zoals bijvoorbeeld Natuurlijke taal-interfaces, zag ik snel wat je eraan hebt en hoe je het zou kunnen toepassen. Daar werd ik meteen enthousiast van.

Ook bij Chess ben ik met toepassingen bezig. We zijn een klein bedrijfje met een informele sfeer, dat innovatieve software ontwikkelt voor alles wat nu "hot" is. We maken software voor pillenmachines, maar ook educatieve software en internetbetalingssystemen. Ik werk mee aan een betaalplatform voor webwinkels, dat alle betalingsrompslomp uit handen neemt: of mensen nou met een creditcard of per acceptgiro willen betalen, het betaalplatform regelt het bankverkeer en de administratie.

Het leuke van werken bij een klein bedrijfje is dat je bij het hele proces bent betrokken. Ik overleg met klanten over wat ze precies willen en vervolgens ontwerp en bouw ik het ook helemaal, samen met mijn collega's. En daarna zie ik ook dat mensen het gebruiken. Dat vind ik fantastisch: ik wil tevreden mensen om me heen hebben.

Meedenken met de gebruikers van de nieuwe software, maar ook creatief denken en kritisch zijn, dat zijn de dingen die ik heb geleerd bij Kunstmatige Intelligentie en waar ik nog dagelijks gebruik van maak."

Maarten Grachten (26)

Onderzoeker aan de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona

"Ik ben afgestudeerd bij Kunstmatige Intelligentie in 2001. Tijdens mijn afstudeerproject heb ik bij een instituut voor KI in Barcelona gewerkt aan een algoritme dat jazz-melodieën genereert op akkoordenschema, soms aan de hand van een vooraf gegeven thema. Het algoritme is losjes gebaseerd op hoe mensen improviseren in de jazz.

Het Kunstmatige Intelligentie studeren heb ik altijd prettig gevonden. Er was een bloeiend sociaal leven. Inhoudelijk is de studie erg interessant, vooral vanwege het brede en interdisciplinaire scala aan vakken. Ik had moeite met een definitieve keuze voor één van de KI vakgebieden. Wat betreft de moeilijkheidsgraad van de studie: de meeste vakken vragen een redelijke inspanning, maar ik vond de vakken zeker niet ondoenlijk.

Op dit moment woon ik in Barcelona en werk aan hetzelfde instituut als waar ik ben afgestudeerd. Ik ontwerp een computertoepassing die het mogelijk maakt audio en muziek te bewerken op een muzikaal niveau, zonder dat je er veel technische kennis voor nodig hebt. Op die manier kan iedereen audioproducties maken die anders alleen met de hulp van een geluidstechnicus/audio-expert gedaan zouden kunnen worden.

De kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan komt me vaak van pas. De meeste vakken die ik volg voor mijn promotieonderzoek zijn een verdieping van onderwerpen die al tijdens de studie Kunstmatige Intelligentie aan de orde zijn geweest."

Laatst gewijzigd:04 september 2018 09:18
printView this page in: English