Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Ruimtelijke WetenschappenOnderwijsOnderwijsgerelateerd

Veldwerk VS en Canada

In de schoolbus op excursie
In de schoolbus op excursie

In het voorjaar van 2014 zijn wij met een groep van 43 studenten en twee begeleiders van de studie Sociale Geografie en Planologie op veldwerk geweest naar Canada en Amerika. De reis begon in Toronto en eindigde in Chicago via de tussenstops Detroit en Grand Rapids.

Eén van de opdrachten die tijdens het veldwerk moest worden uitgevoerd was het houden van een interview met een non-profitorganisatie. De eerste stap die hiervoor moest worden gezet ter voorbereiding was het zoeken van contact met de organisatie en het regelen van het interview. Daarnaast moesten relevante vragen bedacht worden, waarbij de focus lag op het doel van de organisatie, waarom hiervoor wordt ingezet en de locatiekeuze van de organisatie. De non-profitorganisatie waarmee wij een interview hebben gehouden, Dwelling Place, richt zich op huisvesting van lagere inkomensklassen. Het probleem waar zij zich mee bezig houden is dat de lagere inkomensklassen uit bepaalde stadsdelen worden gedreven en nergens meer terecht kunnen. Dit probleem is een interessant onderwerp en past goed in onze studie.

Daarnaast is het interessant, en ook een doel van het veldwerk, om de verschillen tussen Nederland/Europa en de Verenigde Staten te bekijken. Een belangrijk verschil dat ook uit het interview is gebleken is de meer terughoudende rol van de overheid in de Verenigde Staten tegenover een meer verzorgende overheid. Aan ‘sociale woningbouw’, zoals wij dat in Nederland kennen, wordt weinig/geen aandacht besteed door de overheid. Er worden echter wel subsidies gegeven door de lokale overheid aan de door ons geïnterviewde non-profitorganisatie. Het is niet dat het probleem wordt genegeerd maar de leemte tussen overheid en het probleem moet worden opgelost door andere actoren, zoals non-profitorganisaties. De voorbereiding en uitvoering van het interview diende onder andere als oefening om later toe kunnen passen in het onderzoeksproces.

Abel Knipping en Maaike Hofstra - studenten SG&P

Dwelling place
Dwelling place
Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:27