Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit WijsbegeerteNieuwsNieuwsarchief

Nieuwsarchief 2007

December 2007

Lodi Nauta in Adams Appel
Op 4 december hield prof. dr. Lodi Nauta zijn oratie als KNAW-hoogleraar Filosofie van de Middeleeuwen en Renaissance aan de Faculteit Wijsbegeerte. Voor 'Adams Appel' was die oratie een reden om er een filmpje over te maken dat uitgezonden wordt op TV Noord. Kijk, luister en huiver.

December 2007

VENI-subsidie voor Frank Hindriks
Aan Dr. F.A. (Frank) Hindriks is een Veni subsidie toegekend voor zijn project 'Normativity in Action: a New Theory of Moral responsibility'.

November 2007

Lodi Nauta gasthoogleraar Villa I Tatti
Harvard University heeft Lodi Nauta benoemd tot Lila Wallace-Reader's Digest Visiting Professor aan Villa I Tatti, The Harvard University Center for Italian Renaissance Studies in Florence. Hij zal daar als gasthoogleraar verblijven van januari tot juni 2008. Lodi Nauta is bijzonder hoogleraar in de Filosofie van de Middeleeuwen en Renaissance.

Oktober 2007

Hoge waardering voor filosofieonderwijs in Groningen
Het onderwijs aan de filosofie-faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit in Amsterdam wordt door studenten als beste in Nederland gewaardeerd. Volgens het oordeel van hoogleraren komt Groningen op de tweede plaats, na Utrecht.
Dit zijn de resultaten van de jaarlijkse enquête die gepubliceerd is in het oktobernummer van Elsevier Thema.
Vorig jaar werd Groningen door de hoogleraren op de eerste, en door studenten op de tweede plaats gezet.
In het algemeen hebben filosofiestudenten in Nederland een hoge dunk van hun studie, alle filosofie-faculteiten scoren boven de 7.
Groningen behaalde een 8.1, met goede cijfers voor de onderdelen 'Faciliteiten', 'Inrichting Opleiding', 'Onderwijs' en 'Organisatie & Communicatie'.

Juli 2007

NWO subsidies
Boudewijn de Bruin en Martin van Hees kregen een substantiele NWO aanvraag gehonoreerd. Het gaat om het project 'Shared Commitments and Common Knowledge' dat zij hebben ingediend bij het NWO-programma 'Omstreden Democratie'.
Pieter Boele van Hensbroek ontvangt een subsidie voor zijn project, getiteld 'Democratic Imaginations in Global Perspective: liberal democracy and its contenders'. Het onderzoek beoogt visies op democratie buiten de westerse wereld in kaart te brengen, met name in Afrika, India en Korea.

Mei 2007

Martin van Hees per 1 mei 2007 benoemd tot gewoon hoogleraar Ethiek en Politieke Theorie . Met de benoeming is de oprichting gepaard gegaan van een nieuwe vakgroep (de vierde) aan de Faculteit der Wijsbegeerte: de Vakgroep Ethiek, waarvan van Hees de leider is.  

Mei 2007

Beurzen voor filosofiestudenten
Hermien Lankhorst, Research Master student, heeft een VSBfonds beurs ontvangen. Peter Timmerman, Research Master student, heeft een Huygens beurs ontvangen van de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs.  

Mei 2007

Martin van Hees per 1 mei 2007 benoemd tot gewoon hoogleraar Ethiek en Politieke Theorie . Met de benoeming is de oprichting gepaard gegaan van een nieuwe vakgroep (de vierde) aan de Faculteit der Wijsbegeerte: de Vakgroep Ethiek, waarvan van Hees de leider is.  

April 2007

Eva-Anne Le Coultre, filosofiedocent aan het Willem Lodewijk Gymnasium te Groningen, oud-student en oud-studieadviseur van de faculteit heeft een nieuwe onderwijsmethode filosofie voor het voortgezet onderwijs geschreven: Cogito. 'Ik denk'. Inleiding in de filosofie .

April 2007

In verband met de Maand van de Filosofie werden op OOG-TV  Arjo Vanderjagt (Hoogleraar Ideeëngeschiedenis) en Wouter Splinter en Joost Palenstijn (filosofiestudenten) geïnterviewd. Bekijk de uitzending die op 8 april 2007 werd uitgezonden.

Maart 2007

Aan Dr. B. (Boudewijn) de Bruin is door NWO een VENI-subsidie toegekend voor het project Recognition and republicanism.

Maart 2007

Prof. dr. A.J. (Arjo) Vanderjagt is door de studenten van de Faculteit der Wijsbegeerte verkozen tot docent van het jaar . Op de tweede en derde plaats kwamen Prof. dr. M.V.B.P.M (Martin) van Hees en Prof. dr. R.M. (René) Boomkens, beiden op korte afstand van Vanderjagt.

Februari 2007

De Stichting Akademieleerstoelen Geesteswetenschappen van de KNAW heeft in Groningen een bijzondere leerstoel 'Filosofie van de Middeleeuwen en Renaissance' ingesteld voor Dr. L.W. (Lodi) Nauta, die aan de Faculteit der Wijsbegeerte is verbonden als universitair hoofddocent. De leerstoel is ingegaan per 1 januari 2007.

Januari 2007

Aan Dr. J.W. (Jan-Willem) Romeyn is door NWO een VENI-subsidie toegekend voor het project Intervention and Conceptual Change.

Laatst gewijzigd:29 januari 2018 10:34