Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit WijsbegeerteKenniscentrum FilosofieOnze mensen

Jan Albert van Laar

argumentatie, kritiek, dialoog
Jan Albert van Laar
Jan Albert van Laar
Bio

Jan Albert van Laar is universitair docent argumentatiefilosofie. Hij studeerde wijsbegeerte in Groningen en Utrecht, promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op de rol van dubbelzinnig taalgebruik in argumentatieve discussies (cum laude), en werkte als postdoc bij Neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Jan Albert van Laar doceert jaarlijks cursussen op het gebied van argumentatiefilosofie, en heeft daarnaast cursussen gegeven op het gebied van: wetenschapsfilosofie, financiële ethiek, taalfilosofie, politieke filosofie, en academische vaardigheden. Met studenten van het honours college bezoekt hij jaarlijks de Europese wijk in Brussel om hen onderzoek te laten doen naar argumentatief delibereren. Terug in Groningen zetten de studenten een experiment op om na te gaan welke inrichting van een discussie de kwaliteit van de deliberatie bevordert. Jan Albert van Laar is tenslotte tevens voorzitter van de examencommissie.

Werkterrein

Het onderzoek van Jan Albert van Laar heeft betrekking op de filosofische aspecten van argumentatie en kritiek. Daarbij heeft hij speciale belangstelling voor de onderwerpen: argumentatieschema's, circulariteit, deliberatie, drogredenen, dubbelzinnigheid, emotie, eenzijdigheid, metadialogen, non-argumentatie, onderhandelen, retorica en ridiculiseren.

Activiteiten
Lezingen (een selectie)
  • 'Argumentation'. Voordracht voor de European Law Student Association, 18 maart 2014
  • (met Barteld Kooi) ‘Royale drogredenen’. De nacht van de filosofie, Groningen, 18 april 2013
Publiekspublicaties
  • van Laar, J. A.(2012). Review of: K. Kraaijeveld & S. Weusten, Helder Denken: De Routeplanner voor je Brein . Tijdschrift voor Taalbeheersing, 34 (1), 104-110.
Nevenfuncties
  • lid steering committee van de European Conference on Argumentation
Laatst gewijzigd:06 mei 2015 14:51