Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

Hoe meer bedrijfsovernames tegelijkertijd, hoe meer kans op fraude

13 juli 2015
Risico op fraude groter naarmate een bedrijf meer overnames tegelijk initieert.

Voorbeelden als het boekhoudschandaal bij Ahold of de omkopingspraktijken bij Imtech laten zien dat bedrijfsovernames aanleiding kunnen geven tot fraude en dat dit bedrijven op de rand van de afgrond kan brengen. Esteban Barnhardt ontdekte dat het risico op fraude groter wordt naarmate een bedrijf meer overnames tegelijk initieert. In zijn afstudeeronderzoek voor de master Strategic Innovation Management van de Rijksuniversiteit Groningen doet Barnhardt ook aanbevelingen voor oplossingen.

Barnhardt
Barnhardt

In samenwerking met zijn begeleiders dr. Killian McCarthy en prof.dr. Dries Faems van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde bestudeerde Barnhardt internationale overnamegegevens van 16.257 bedrijven en informatie over 405 fraude-gerelateerde rechtszaken.

Frauduleus gedrag

Hoe groter het aantal overnametrajecten waarin een bedrijf tegelijkertijd actief is, hoe groter de kans dat het bedrijf met fraude te maken krijgt, zo blijkt uit het onderzoek. Mogelijk zorgt het initiëren van verschillende overnames voor een verhoogde complexiteit en gebrek aan effectieve controle binnen het overnemende bedrijf, waardoor de gelegenheid voor frauduleus gedrag ontstaat.

Vrij spel

Om de kans op frauduleus gedrag te remmen, is het raadzaam om de opgekochte bedrijven sterk te integreren binnen het overnemende bedrijf, zo stellen de onderzoekers. Wanneer overgenomen bedrijven een aparte status en structuur behouden na de overname, zoals bijvoorbeeld het geval was binnen Imtech, lijken lokale managers vrij spel te hebben wat frauduleus gedrag in de hand werkt. Dergelijk frauduleus gedrag lijkt minder makkelijk wanneer bedrijven sterk geïntegreerd worden binnen het overnemende bedrijf.

Voorzichtigheid

Op basis van de bevindingen pleiten de onderzoekers voor voorzichtigheid in het opzetten van ambitieuze overnameprogramma’s. Het simultaan overnemen van verschillende bedrijven verhoogt de kans dat het top management de controle over het stuur verliest, wat verregaande gevolgen kan hebben voor de reputatie en continuïteit van het bedrijf in kwestie.

Meer informatie

Voor meer informatie neem contact op met een van de begeleiders van het onderzoeksproject: prof. dr. Dries Faems of dr. Killian McCarthy .

Laatst gewijzigd:14 juli 2015 10:07

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Change | Oratie Nancy Kamp-Roelands op 22 januari

  Door grote uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij, economie en technologie veranderen onze omgeving snel. Ook de rol van het bedrijfsleven in de samenleving verandert. Het idee dat een meer waardengedreven bedrijfsmodel voor meerdere stakeholders...

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...