Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Werken in meerdere teams tegelijk verbetert pas op lange termijn de prestaties

02 september 2019
Joost van de Brake

Op de moderne werkplek zijn werknemers vaak lid van meerdere teams tegelijk. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen analyseerden of zogenoemd ‘multi team membership’ (MTM) een nuttige en efficiënte werkwijze is. Zij concluderen dat een toename van het aantal teamlidmaatschappen in eerste instantie leidt tot een afname van de prestaties van de betrokken werknemer. Toch lijkt het de moeite waard om het aantal teamlidmaatschappen van werknemers te verhogen, omdat dat op de lange termijn resulteert in aanzienlijke verbeteringen van de prestaties.

Dat concluderen Joost van de Brake, Frank Walter, Floor Rink, Peter Essens en Gerben van der Vegt. Samen analyseerden zij gegevens van 1.875 werknemers van een grote kennisintensieve organisatie over vijf opeenvolgende jaren. De onderzoekers presenteerden hun bevindingen in het Journal of Organizational Behavior. De redactie van dat wetenschappelijke tijdschrift verkoos het artikel van Van de Brake en zijn collega’s onlangs tot een van de drie beste publicaties in 2018.

Teams diverser, onstabieler en complexer dan ooit

Hedendaagse teams op de werkvloer zijn diverser, onstabieler en complexer dan ooit. Bovendien werken medewerkers vaak in meerdere teams tegelijkertijd. Tot nu toe was het effect van MTM op de prestaties onduidelijk. Werknemers kunnen maar een beperkte hoeveelheid tijd in elk van hun teams doorbrengen en ze moeten vaak van het ene naar het andere team verhuizen om binnen beperkte tijd aan concurrerende eisen te voldoen. Daar staat tegenover dat lidmaatschap van meerdere teams individuele werknemers ook in staat stelt zich op een unieke en zinvolle manier te ontwikkelen.

Wat zijn de maatschappelijke implicaties?

De relatie tussen MTM en individuele prestaties is dynamisch, constateren Van de Brake en zijn collega’s. Het beheren van de teamlidmaatschappen van werknemers is dan ook een uitdagende taak die aanzienlijke investeringen van zowel individuele werknemers als de organisatie vereist. Vanwege het prestatieverlies op korte termijn kunnen werknemers en organisaties in de verleiding komen om uitbreiding van het aantal teamlidmaatschappen uit de weg te gaan of het aantal zelfs te verlagen. Een toename van teamlidmaatschappen kan op de lange termijn echter aanzienlijke prestatieverbeteringen veroorzaken die opwegen tegen de initiële nadelen. Daarom lijkt het volgens de onderzoekers de moeite waard om lidmaatschap van meerdere teams te stimuleren, als een investering die uiteindelijk leidt tot beter prestaties.

Meer informatie

URL FEB
AACSB EQUIS logos
Laatst gewijzigd:29 februari 2024 10:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...

  • 09 april 2024

    New issue FEB Research Newsletter

    We are proud to present the spring 2024 edition of the FEB Research Newsletter.

  • 08 april 2024

    Nieuwe essayreeks: Duurzaamheidsverslaggeving na de CSRD

    De eerste editie is uit van de gratis essayreeks van UGBS over duurzaamheidsverslaggeving sinds de CSRD. Met tips voor ondernemers. Abonneer om op de hoogte te blijven van nieuwe edities.