Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Directe buitenlandse investeringen leiden tot minder startende bedrijven

05 november 2019

Directe investeringen van buitenlandse bedrijven leiden tot minder ondernemerschap, vooral op korte termijn. Dat concludeert promovenda Marzieh Abolhassani na een analyse van zeer gedetailleerde CBS-data van bedrijven in de Nederlandse maakindustrie. Tegelijkertijd leiden buitenlandse investeringen tot minder concurrentie en hogere lonen, welke op hun beurt positief respectievelijk negatief bijdragen aan het ontstaan van nieuwe bedrijven. Per saldo leiden buitenlandse investeringen tot minder startende bedrijven, hoewel het effect klein is en na een jaar verdwijnt. In sectoren met een lagere technologische standaard is het negatieve effect van buitenlandse bedrijven het sterkst.

Abolhassani onderzocht ook de overloopeffecten van arbeidsmobiliteit. Zij toont aan dat binnenlandse maakbedrijven een productiviteitsspurt ervaren, één jaar nadat ze personeel aantrokken van multinationale ondernemingen. Dit productiviteitvermeerderende effect van het werven van personeel van multinationale ondernemingen komt voort uit het opleidingsniveau en vaardigheden van het nieuw geworven personeel.

Arbeidsmobiliteit

Ze laat ook zien dat het werven van personeel van productievere bedrijven leidt tot productiviteitswinsten. Arbeidsmobiliteit binnen een sector wordt gekenmerkt door een grotere spreiding van kennis en vaardigheden, wat leidt tot meer productiviteitswinsten dan arbeidsmobiliteit tussen sectoren.

Overheidsbemoeienis

Tot slot analyseerde Abolhassani data van Chinese beursgenoteerde bedrijven om het gevolg van overheidsbemoeienis op bedrijfsprestaties te onderzoeken. Zij concludeert dat door de Chinese (nationale dan wel lokale) overheid gecontroleerde bedrijven minder presteerden dan bedrijven die geen overheden als grootaandeelhouders hebben. Daar staat tegenover dat financieel zwak presterende bedrijven juist wel profiteren van overheidsinvloed, hetgeen de theorie van de ‘ondersteunende hand’ van de overheid ondersteunt.

Meer informatie

Link to PhD thesis: Essays on entrepreneurship, worker mobility and firm performance

URL FEB
AACSB EQUIS logos
Laatst gewijzigd:29 februari 2024 10:02
View this page in: English

Meer nieuws