Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

Seminar: emission trading and energy transition | 12 May 2017

20 April 2017
X


NB Seminar in Dutch

Het Centre for Energy Economics Research (CEER) van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, de Benelux Association for Energy Economics (BAEE) en World Information Service on Energy (WUSE) organiseren een seminar over het beperken van milieuvervuiling door gebruik van fossiele energie. De seminar wordt onder meer geleid door de Director van CEER Prof. dr. Machiel Mulder en vindt plaats op 12 mei plaats op het Planbureau voor de Leefomgeving in Den Haag.


Emissiehandel of Energietransitie?

De vervuiling door gebruik van fossiele energie is op meerdere manieren te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door emissiehandel of energietransitie toe te passen. Emissiehandel (EU ETS – Emissions Trading System) is een marktinstrument waarmee de EU de uitstoot van broeikasgassen kosteneffectief wil verminderen om zo haar klimaatdoelstellingen te realiseren. Energietransitie is het beleid van overheden om fossiele energie te vervangen door duurzame energie. Beide zijn naast elkaar in te zetten, maar hoe effectief is dat?

Tijdens het seminar wordt eerst goed uitgelegd hoe het allemaal werkt. Hoe werkt de interactie tussen het ETS en de energietransitie: moeten we wel zoveel geld uitgeven aan het bouwen van windparken als we ook een ETS hebben? Of is het juist andersom: constateren we dat het ETS een zeepbel is en moeten we juist inzetten op nationale doelstellingen om meer duurzame energie op te wekken? Na het ingaan op deze vragen willen we aandacht vragen voor de interactie tussen het ETS en de energietransitie en samen met de deelnemers nadenken over vervolgacties.


Programma & sprekers

13:30 - 14:00 inloop met koffie/thee

14:00 start

Pauze

 • Bas Eickhout (Europarlementariër voor GroenLinks): Welke knoppen zijn er om aan te draaien als we emissies terug willen dringen: CO2-taks, ETS, bouwen van zo veel mogelijk groen productievermogen? Hoe is de stemming in de Europese Commissie en het Europees Parlement en wat vindt GroenLinks?
 • Gesprek met zaal. Hoe kijkt de milieubeweging hier tegenaan? Hoe verder?

17:30 eind, waarna borrel.

U wordt door de middag geleid door:

Organisatie

Last modified:30 June 2017 09.40 a.m.

More news

 • 24 September 2018

  Being as green as you should be can cause great social inconvenience

  Jan Willem Bolderdijk must be the ideal son-in-law. He is cheerful, athletic and articulate. He cares greatly about sustainability and is highly aware of the consequences of his choices. But he did book that trip to Thailand. Why is it so difficult...

 • 19 September 2018

  UG Students help young students with logistics

  In the past months, pupils from various primary and secondary schools in the city of Groningen have formulated ideas for future urban logistics in cooperation with students of the University of Groningen.

 • 11 September 2018

  If online consumer switches from smartphone to PC, a purchase is imminent

  The role of the smartphone in our online shopping should not be underestimated. Many consumers begin their search on a phone or tablet, become convinced they want a product and then switch to a less mobile device (such as a PC or laptop) to make the...