Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Toekomstige markten voor duurzame gassen en waterstof

17 september 2019
Machiel Mulder

Hoogleraar José Luis Moraga, hoogleraar Machiel Mulder en Peter Perey onderzochten de economische vooruitzichten voor duurzame gassen en waterstof. Zij publiceren hun bevindingen in het CERRE-rapport ‘Future markets for renewable gases and hydrogen: What would be the optimal regulatory provisions?’. De onderzoekers doen voorstellen voor een optimaal reguleringskader, met het doel om het potentieel voor duurzame gassen en waterstof te helpen ontplooien in het kader van de Europese doelstellingen voor decarbonisatie.

De studie bevestigt het marktpotentieel van biomethaan en waterstof in de EU, maar constateert dat de huidige productiekosten voor beide variëren van twee tot vijf keer de huidige prijs van aardgas op de groothandelsmarkt. Zonder steun zal dit kostenverschil waarschijnlijk hun concurrentievermogen in Europa belemmeren.

Europa's doelstellingen voor decarbonisatie

De auteurs van deze studie doen aanbevelingen om het potentieel van deze gassen te helpen ontplooien in het kader van Europa's doelstellingen voor decarbonisatie. Zij verklaren: ‘Ondanks het enorme productiepotentieel in Europa is het zeer onwaarschijnlijk dat duurzame gassen en waterstof zich op een behoorlijke manier een weg door de markt banen, tenzij voldoende ondersteuning wordt geboden. Als Europese beleidsmakers zo goed mogelijk gebruik willen maken van het decarbonisatiepotentieel van waterstof en duurzame gassen, moeten ze verder denken dan de EU-doelstellingen en kosteneffectieve ondersteuningsprogramma's invoeren, de toegang van deze gassen tot het net vergroten, de transparantie en interoperabiliteit van de Garanties van Oorsprong vergroten en de impact van dit beleid in de loop der jaren meten.’

1. Stel doelen voor de afzet van biomethaan in de EU in 2030 en 2050 en herbeoordeel deze in 2028

Beleidsmakers moeten Europese doelen stellen om de intrede van duurzame gassen en waterstof op de markt te bevorderen. Het aandeel biomethaan in de EU-markt zou in 2030 10% moeten bedragen en tussen de 30% en 50% in 2050, afhankelijk van het tempo waarin de vraag naar aardgas in de EU daalt. Verder blijkt uit dit rapport dat waterstof uit aardgas op basis van CCS-technologie momenteel de meest kosteneffectieve oplossing is. Duurzame waterstof uit elektriciteit kan op de korte termijn namelijk nauwelijks concurrerend zijn, vanwege de verwachte schaarste van duurzame elektriciteit in het systeem en de beperkte tijd waarin de elektriciteitsprijzen voldoende laag zijn. De auteurs stellen ook dat alle waterstof die in 2050 geproduceerd wordt, koolstofvrij moet zijn. Ten slotte moeten deze doelstellingen ook worden vastgelegd in landelijke energie- en klimaatplannen om hun succes te verzekeren.

2. Garandeer de traceerbaarheid van duurzame gassen via een certificatiesysteem

Normen voor duurzame gassen moeten op Europees niveau worden vastgesteld, waardoor certificaten voor de Garantie van Oorsprong (GO's) onderling uitwisselbaar worden gemaakt en compatibiliteit met de Europese emissiehandel (ETS) wordt gewaarborgd. Verder beveelt het rapport een evaluatie aan van de transparantie en marktliquiditeit van de huidige benadering van de massabalans die wordt gebruikt in de internationale handel in GO’s.

3. Vergemakkelijk de toegang tot de gasinfrastructuur voor producenten van duurzame gassen

Voorzieningen voor duurzame gassen kunnen korting worden gegeven op vaste netwerkkosten voor toegang tot het gasnetwerk. Ze kunnen ook voorrang krijgen bij grote drukte.

4. Introduceer ondersteuningsschema's om het speelveld gelijk te maken

De auteurs merken op dat biomethaan en waterstof grotere kansen hebben om op de markt te concurreren als er een sterk CO2-prijssignaal wordt afgegeven. Ze raden beleidsmakers aan om productieondersteuningsprogramma's op te zetten om de vraag naar duurzame gassen en waterstof te stimuleren. Deze middelen moeten concurrerend zijn, op aanbestedingen gebaseerd en mechanismen bevatten om zich aan te passen aan kostenontwikkelingen.

Máximo Miccinilli, directeur Energie van CERRE, concludeert: ‘De studie toont aan dat er veel meer moet worden gedaan dan alleen doelen stellen voor duurzame gassen en waterstof. Het gaat ook over hoe we de potentiële integratie en de koppeling tussen gas, elektriciteit en andere sectoren in Europa in de komende decennia gaan herdefiniëren.’

URL FEB
AACSB EQUIS logos
Laatst gewijzigd:29 februari 2024 10:02
View this page in: English

Meer nieuws